Pelissä halvaantuneen Henri Ihanderin rakkaus kiekkoon säilyi – jääkiekko on lopulta muuta kuin maaleja ja voittoja

Syksyllä 2010 jääkiekkopelissä 15-vuotiaana halvaantunut Henri Ihander on kulkenut pitkän matkan siihen, että hän omassa, palvelusasumisyksikössä sijaitsevassa kodissaan opettelee pääsemään yksin pyörätuoliin tai siitä sänkyyn.

Reilu kahdeksan ja puolen vuoden matka Porvoon jäähallin kohtalokkaasta kaatumisesta tähän päivään, jolloin Ihander on ammattikorkeakouluaopiskelija ja työharjoittelussa Invalidiliitossa kuvastaa sitä periksiantamattomuutta, mikä Ihanderin sisällä elää.

Siellä sisällä elää edelleen myös intohimoinen lätkäjätkä.

– Kertaakaan en ole ollut jääkiekolle katkera. Näen asian niin, että halvaantuminen voi käydä missä tahansa, se ei mielestäni liity lajiin. Ja itsehän olin pitkän aikaa halvaantumisen jälkeen vielä menossa pelaamaan, tilanne oli mielessäni niin epäselvä. Nythän se on tietysti selkeytynyt jo pidemmän aikaa sitten, Ihander puntaroi.

Liiga, NHL, eri lajien maajoukkueet. Siinä Ihanderin eniten seuraamat sarjat ja tapahtumat.

Ihanderin kiekkopapereissa yksi nousee kuitenkin ylitse muiden – Helsingin IFK, jonka pauloihin Ihanderin syväjuurrutti kova IFK-mies Uolevi Laakso.

En gång, alltid -slogankin sopii hyvin siihen kiekkohenkeen, mitä Ihander heijastelee.

– ´Uokki´ oli meidän valmentajia Haukoissa, sieltä se lähti. Nyt saan HIFK:lta aina kausarin, ja peleissä käyn aina kun ehdin. Brändissä on paljon sellaista, mistä tykkään. Seuran pelityyli on ollut samanlainen kuin mitä se itselläni aikanaan oli.

Ihander on kuntoutumisessaan siinä vaiheessa, että uusia lihaksia ei ole viime aikoina tullut toimintaan.

– Kyse on siitä, miten opin olemassa olevia lihaksia käyttämään. Koko ajan pystyn tekemään enemmän. Nyt on menossa paljon konkreettisten asioiden harjoittelua – paljon toiminnallisia juttuja, kuten istumaan nousuja. Ne ovat isoja juttuja, eivätkä tapahdu hetkessä. Opettelu olisi vielä hauskempaa, jos kustannusten ja kuntoutusten maksajat olisivat samaa mieltä siitä, että asiat vievät aikansa, Ihander sanoo.

Henri Ihander halvaantui 9. syyskuuta 2010. Nuorukainen liukui polvillaan pää edellä laitaan, mikä johti täydelliseen neliraajahalvaukseen. Pahin ensiennuste oli, että Ihander olisi loppuelämänsä hengityskoneessa ja, että hänen raajojensa liikkuminen olisi olematonta.

Ihander rullailee nyt hyvin pyörätuolilla, vaikka sormet eivät toimikaan. Lähtötilanteeseen nähden Ihanderin kädet toimivat suhteellisen hyvin. Matkoja opiskeluihin tai töihin ja muualle hän taittaa omalla erityisvarustellulla autollaan. Avustajaa Ihander tarvitsee molemmissa päissä automatkaa.

Vuorottelevia avustajia Ihanderilla on kolme. Mies kokee heidän olevan ennemminkin ystäviä.

– On vaikea nähdä itseäni työnantajana. Apua tarvitsen eniten vessassa käynnissä, suihkussa, pukemisessa. Enemmän tai vähemmän kaikessa.

Ihander kokee, että hänen halvaantumisensa oli alkuun kenties kovempi paikka hänen vanhemmilleen kuin hänelle itselleen.

– Heistä näki, miten paljon oli kaikkea selvitettävää – kaupunki, Kela, avustaja-asiat... Isä joutui hankkimaan uuden kodinkin, jotta liikkumiseni oli mahdollista. Tuntuu, että alkuun ei jäänyt aikaa miettiä itse vammautumista, sillä vanhempieni vastuulle jääneitä selvitettäviä asioita oli niin paljon. Siihen asiaan haluaisin muutoksen.

Vaikuttamista varten Ihander opiskelee humanistisessa ammattikorkeakoulussa Nurmijärvellä. Jo aiemmin hän on valmistunut ylioppilaaksi ja nuoriso-ohjaajaksi.

– Olen oikealla alalla, järjestöpuolen vaikuttaminen kiinnostaa. Ehkä oman tilanteenikin takia tasa-arvo- ja vammaisasiat kiinnostavat eniten. Toivottavasti pääsisin Invalidiliiton työharjoittelujen kautta töihin kiinni. Olen joutunut tappelemaan Kelan kanssa niin paljon, että sekin motivoi. Haluan olla hyvä perustelemaan asioita.

Myös urheilupuolella riittää unelmia.

– Selkävaivat ovat pitäneet minut nyt sivussa pyörätuolirugbysta. Lajin pariin haluaisin kuitenkin palata ja tavoitella maajoukkuepaikkaa.

Jääkiekon puolella kiehtoo nyt Suomen MM-taival. Leijonien menestys ei ole ainakaan Ihanderin omistautumisesta kiinni.

– Varmaan taas kaikki 64 matsia tulee katsottua, Ihander aprikoi haastatteluhetkellä kisojen avauspäivänä.

Kiekkomies.

En gång, alltid.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut