Koiranpennun on hyvä kasvaa mökillä – Aada on totutettu mökkielämään pienestä pitäen

– Kaikesta ylimääräisestä tekemisestä ja valvomisesta huolimatta pennun kanssa eläminen on mieleen painuva kokemus, jota muistellaan myöhemminkin suurella lämmöllä, kertoo parhaillaan koiranpentua hoivaava Päivi Lehtonen

Lehtoset kasvattavat nyt koiranpentua neljättä kertaa. Kuusiviikkoisen Aadan lisäksi kotona viilettää nyt kolmevuotias kleinspitznarttu Ella.

– Ennen Ellaa meillä oli kaksi cockerspanielia peräkkäin. Ne olivat aivan ihania koiria, mutta molemmilla oli rotutyypillisiä ongelmia eli korvatulehduksia ja ihosairauksia, Lehtonen kertoo.

Jo ennen Ellaa perheessä oli ollut koira 23 vuoden ajan. Koska cockerspanielit olivat sairastaneet paljon, pohti Lehtonen tyttärensä Sinin kanssa jälkimmäisen cockerspanielin kuoltua, että nyt on vaihdettava rotua. Uudella koiralla tulisi olla pystykorvat ja turkki, jota ei tarvitse juurikaan trimmata.

– Halusimme myös jonkin pienikokoisen, perusterveen ja luonteeltaan aktiivisen rodun, emme mitään sohvaperunaa.

Sini Lehtonenkertoo, että kleinspitziin päädyttiin rotuna ehkä vähän sattumalta. Perheen kesänaapuri ehdotti roduksi mittelspitziä, mutta Lehtoset halusivat vähän pienemmän koiran. Googlailun tuloksena päädyttiin astetta pienempään saksanpystykorvaan eli kleinspitziin.

– Pienpystykorvat-rotuyhdistyksen sivuilta löytyi pentuilmoitus, ja sitä kautta löysimme Piia Pekkolan ja Ramovet’s kennelin Klaukkalasta. Pari kuukautta myöhemmin Ella jo muuttikin meille sieltä, Sini Lehtonen kertoo.

No entä paraikaa Lehtosten kesämökillä Lopella viilettävä Aada sitten?

– Halusin, että Ellalla olisi kotona kaveri. Ella on valloittava luonne ja ulkomuotokin oli hyväksi havaittu lyhyellä, mutta menestyksekkäällä näyttelykokemuksella. Haluttiin, että Ellan hyvät geenit ja luonne periytyisivät eteenpäin, joten päätimme teettää Ellalla pennut, Päivi Lehtonen kertoo.

Astutus onnistui heti ensimmäisellä kerralla, ja noin kuukauden odotuksen jälkeen ultrassa selvisi, että Ella on tiine. Kleinspitzeillä pentuja syntyy tyypillisesti yhdestä neljään, joten vain yksi pentu ei ollut Lehtosille varsinaisesti yllätys.

– Lopulta päädyttiin siihen, että saan Ellan pennusta oman koiran, Sini Lehtonen kertoo.

Haastatteluhetkellä kuusiviikkoinen pentu asuu yhä emonsa luona. Aada syntyi 4. huhtikuuta täysiaikaisena, ja helppo ja nopea synnytys sujui luonnollisesti.

– Emä oppi nopeasti hoitamaan pentuaan, ja Aada on kasvanut hyvin. Ainoana pentuna se on saanut kaiken ravinnon ja huomion emältään, Päivi Lehtonen kertoo.

Pentu ulkoilee pihassa jo useita kertoja päivässä. Sisäsiisteyskasvatuskin on jo aloitettu ja pentu viedään ulos aina kun se herää tai on leikkinyt vähän pidemmän tovin. Aada nukkuu lyhyitä pätkiä päiväsaikaan, joten ulkona käydään melko usein. Tässä vaiheessa tarjotaan myös kiinteää ruokaa useita kertoa päivässä, vaikka emo vielä imettääkin.

– Pentu on kuin ihmisvauva: sitä pitää hoitaa, hoivata, syöttää ja käyttää ulkona. Kyllä siihen aikaa saa kulumaan, Lehtonen listaa.

Lisäksi Aada herää aamuyöstä ja pitää kovaa meteliä pentuaitauksessaan. Silloin Lehtoset päästävät sen pois aitauksesta touhuamaan itsekseen vähäksi aikaa, niin muut saavat vielä nukkua.

– Pennun touhuja ja leikkiä emänsä kanssa on kiva seurata, ja se kasvaa ja kehittyy ihan silmissä. Joka päivä se oppii uusia taitoja, ja uteliaisuus ympäröivää maailmaa kohtaan kasvaa, Lehtonen kuvailee.

Hän muistuttaa, että pentua saakin valvoa, että se ei syö ihan kaikkea vastaantulevaa kuten kenkiä tai laturin johtoja. Tärkeät tavarat onkin nostettu niin korkealle, että pentu ei pääse niihin käsiksi. Naskalihampaat ovat todella tehokkaat.

Tärkeää on myös totuttaa pentu ajoissa hoitotoimenpiteisiin kuten harjaukseen, kynsien leikkaukseen sekä hampaiden käsittelyyn ja pesuun. Samalla pentu opetetaan olemaan selällään, jotta esimerkiksi kynsien leikkuu onnistuu.

Kun pentu saapuu kasvattajalta luovutusikäisenä eli noin kahdeksanviikkoisina, osa pentuvaiheen työstä on toki jo takana. Tällöin päästään suoraan touhuamisvaiheeseen, jolloin pentua sosiaalistetaan esimerkiksi muihin koiriin, ihmisiin, autoihin ja ääniin. Päivi Lehtonen muistelee esimeriksi pulkassa istuvan lapsen olleen tässä vaiheessa cockerspanielinpennulle uusi ja hämmentävä näky.

Lehtoset viettävät kesäaikaan mökillään paljon aikaa. Aadan syntymä ei estänyt mökkeilyä, vaan itse asiassa siellä asustelu on jopa kaupungissa oloa helpompaa:

– Mökillä olo on rennompaa: koirat voivat olla valvottuna pihassa vapaana ja pentuakin on helppo viedä suoraan ovesta ulos. Kaupungissa koira on aina kytkettynä ja ulkona käydään oikeastaan vain lenkeillä, me yleensä kolme kertaa päivässä, Päivi Lehtonen kertoo.

Mökillä perhe viettää varsinkin hyvällä säällä paljon aikaa ulkona. Lehtonen kertoo kleinspitzin olevan rotuna hyvin sosiaalinen ja kiintyvän omistajaansa, ja Ella seuraakin perhettä kaikkialle ja on touhuissa mukana. Aadakin tekee jo samaa.

Esimerkiksi matkoja suunniteltaessa on kuitenkin aina mietittävä myös koiranhoito, eivätkä Lehtoset voi vain lähteä samalta istumalta jonnekin. Päivi Lehtonen kiittelee, että Ellan ihana kasvattaja on ollut kuitenkin aina valmis ottamaan Ellan hoitoon.

– Koirat ovat meille perheenjäseniä, jotka kulkevat mukana niin paljon kuin mahdollista, hän kuitenkin painottaa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut