Aivotutkija Lauri Nummenmaa, 41, katsoo ihmisen pimeää puolta – Millaiset aivot on silmittömän väkivallan tekijöillä?

toimitus

Aivotutkija Lauri Nummenmaa, 41, on elämäänsä tyytyväinen mies. Hän suhtautuu tulevaisuuteen luottavaisesti ja ajattelee asioiden järjestyvän.

Optimistina hän sanoo edustavansa suurinta osaa meistä ihmisistä.

– Loppujen lopuksi ihminen on tutkimusten mukaan tyytyväinen siihen polkuun, jolle sattuma on hänet johdattanut, Nummenmaa sanoo.

Nummenmaa kutsuu optimismia psykologiseksi immuunijärjestelmäksi. Se suojaa meitä ahdistukselta ja tulevaisuuden epävarmuudelta.

Optimismissa on oikeastaan kyse motivaatiotilasta, ei kaikkivoipaisuuden kuvitelmasta. Optimisti tarttuu toimeen ja menestyy siksi elämässä paremmin kuin pessimisti. Ilman optimismia emme perustaisi yrityksiä emmekä menisi naimisiin.

– Masentunut ihminen on itse asiassa usein yltiörealisti, Nummenmaa huomauttaa.

Nummenmaa varttui Tampereella neljän veljen kanssa, rassaili erilaisia koneita ja laitteita ja pärjäsi koulussa hyvin muun muassa matemaattisissa aineissa.

Hän ajatteli pitkään pyrkivänsä opiskelemaan esimerkiksi fysiikkaa tai kemiaa.

– Sitten huomasin, että ihmisten ja heidän ongelmiensa toimintamekanismien selvittäminen olisi vielä vaikeampaa, joten kiinnostuin siitä, Nummenmaa sanoo.

Hänestä tuli psykologian tohtori, joka tutkii, miten aivot tuottavat erilaisia tunteita. Nykyisin hän johtaa 15-henkistä tutkijaryhmää valtakunnallisessa PET-keskuksessa.

Tällä hetkellä ryhmä tutkii muun muassa tunteiden pimeää puolta: sitä, millaiset aivot silmittömään väkivaltaan kykenevillä ihmisillä on.

– Usein on ajateltu, että väkivallassa on kyse itsehillinnän puutteesta. Itse uskon, että se on vain osa ongelmaa. Kyse lienee myös puutteellisesta hoivamotivaatiosta, Nummenmaa sanoo.

Psykologia tutkimusalana ei ole perinteisesti antanut yhtä tarkasti mitattavissa olevaa tietoa tutkijalle kuin vaikkapa fysiikka. Tilanne on Nummenmaan mukaan kuitenkin muuttumassa.

Aivokuvantamiseen käytettävät tekniikat kehittyvät jatkuvasti, ja Suomi on maailman kärkimaita aivotutkimuksessa.

Nummenmaan optimismia ei hetkauta se, että hän tutkijana ajattelee elämän loppuvan kuolemaan.

Hän ei ole uskonnollinen ihminen, vaikka ymmärtääkin, miksi monet ovat. Tutkijan mukaan ihminen pyrkii uskontojen avulla löytämään selityksen elämälle. Kuoleman hetkellä ajatus jälleennäkemisestä lohduttaa.

Nummenmaan mielestä uskonnoissa ei ole mitään pahaa niin kauan kuin ne tuovat lohtua eivätkä aiheuta konflikteja.

– Ajattelemme olevamme täysin ainutlaatuisia, vaikka olemmekin loppujen lopuksi hyvin samanlaisia. Meitä ahdistaa ajatus siitä, että elämä voi loppua koska vain. Vain ihminen voi kokea näin.

Nummenmaata itseään lohduttaa ajatus siitä, että kun ihminen kuolee, hänestä jäävät muistot elämään. Elävätkin ihmiset kulkevat usein mukana jossakin takaraivossa, eräänlaisessa rinnakkaistodellisuudessa. He elävät mielissämme, vaikkemme näe heitä.

– Läheisistä kannattaa pitää hyvää huolta, kun he ovat keskuudessamme, sillä ehkä elämä tosiaan on vain tässä. Jos se jatkuukin kuoleman jälkeen, hyvästä kohtelusta ei ole ollut mitään haittaa, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 2. Nurmijärvi myy tai vuokraa 26 omakotitonttia Kylänpäästä – hakuaika alkaa pian
 3. Lepsämäntielle suunnitteilla neljät liikennevalot lisää – asukkaiden toivomia kiertoliittymiä ei tulossa
 4. Rajamäelle superkoulu tai uusi Rajakaari? Rajamäen koulukampuksesta neljä vaihtoehtoa
 5. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 6. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 7. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 8. Mielipide: Ei liikennevaloille – kyllä liikenneympyröille Lepsämäntielle!
 9. Tietty raja-arvo ei ylittynyt kertaakaan – ilmanlaatu parani pk-seudulla
 10. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 11. Vapise, Sandstorm, kohta parvekkeilla soi Suvivirsi
 12. Pikkulapsiperheiden määrä väheni liki viidenneksellä kymmenessä vuodessa
 13. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 14. Hypo: Korona romahdutti asuntokaupan ja seurauksena voi olla hintojen nousu tulevina vuosina
 15. Nurmijärven kunta ei järjestä puistoruokailua – aloite tyrmättiin valtuustossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.