Kuvitteletko valitsevasi unelmakumppanisi itse? – "Se oikea" voisi olla joku muukin, sanoo aivotutkija

Kuvituskuva. Arkisto

toimitus

Miksi juuri tietyt ihmiset rakastuvat toisiinsa?

Vaikka ihmisten käyttäytymistä ymmärretään nykyään paljon paremmin kuin vielä joitakin vuosia sitten, rakkauden koodi on edelleen murtamatta. Etenkin äkkirakastuminen näyttäytyy tutkijoille suurena mysteerinä, sanoo aivotutkija Lauri Nummenmaa.

Luultavasti rakastumisessa on kyse sattumasta. Esimerkiksi saksalaiset tutkijat ovat huomanneet, että entuudestaan toisilleen vieraat, ensimmäiselle yliopistoluennolleen tulleet opiskelijat ystävystyivät todennäköisimmin niiden kanssa, joiden viereen heidät oli arvottu istumaan.

Eikä ihme, ovathan tuttuus ja saatavuus parivalinnan keskeisimpiä valintakriteereitä.

Nummenmaa ampuu alas romanttisen ajatuksen siitä, että jokaiselle olisi olemassa vain se yksi oikea.

– Loppujen lopuksi olisimme voineet rakastua vaikka kuinka moneen muuhunkin ihmiseen kuin siihen, johon rakastuimme. Ajattelemme valitsevamme unelmakumppanin, mutta tieteen näkökulmasta hän voisi olla moni muukin, tutkija sanoo.

Aivan olennaista on olla valmis suhteeseen. Silloin muut kiinnostuvat sinusta.

Parisuhteet eivät perustu koskaan pelkkään järkeen – mutta eivät pelkkään tunteeseenkaan. Jotta voimme rakastaa ja tulla rakastetuksi, tunteet tarvitsevat järjen apua.

Vaikka tunteet usein hallitsevat elämäämme, meillä on huomattava valta niihin. Voimme hillitä impulssejamme niin kauan kuin ne eivät ylitä tiettyä rajaa. Esimerkiksi paniikkihäiriökohtausta on vaikea pysäyttää, kun se tulee päälle.

– Ellemme voisi säädellä tunteitamme, poukkoilisimme siellä sun täällä, harrastaisimme seksiä kenen tahansa kanssa ja jäisimme kotiin nukkumaan, kun pitäisi lähteä töihin, Nummenmaa sanoo.

Tänä vuonna julkaistussa Tunnekartasto-kirjassa Nummenmaa vertaa tunteita mielensisäiseen norsuun. Evoluution synnyttämät tunteet ohjaavat elämämme päätöksiä, kuten sitä, kehen rakastumme. Järki yrittää pysytellä tunteiden perässä ja ohjata niitä oikeaan suuntaan.

Järjen vaikutusvalta tunteisiin on kuitenkin rajallinen samaan tapaan kuin norsua ohjaavan ratsastajan vaikutusvalta on norsun liikkeisiin.

– Järki ei voi väkisin pakottaa tunteita muuttamaan suuntaa tai vaihtumaan toisiksi, vaan sen on taitavasti houkuteltava tunteet ohjaamaan meitä oikeaan suuntaan, Nummenmaa sanoo.

Kun rakastuu, pää menee pyörälle. Tunne on niin ihana, ettei sitä edes halua hallita, saati hillitä. Ihmisten on pakko rakastua, sillä muuten suku ei jatkuisi.

Rakastumisen taustalla vaikuttaisi Nummenmaan mukaan olevan samat aivojen järjestelmät, jotka tuottavat mielihyvää ja ovat myös erilaisten riippuvuuksien taustalla.

Tutkimuksissa on yritetty selvittää ihmisten persoonallisuuden ja käyttäytymisen vaikutusta parivalinnalle. Nummenmaan mukaan tulokset ovat olleet tieteellisessä mielessä masentavia.

– On vaikea ennustaa, ketkä sopivat yhteen ja ketkä eivät.

Vähemmän masentavaa puolestaan on se, että toisin kuin avioerotilastot väittävät, yli puolet pariskunnista pysyvät koko elämänsä yhdessä. Tilastoja rumentavat Nummenmaan mukaan niin sanotut sarja-avioeroajat, jotka toteuttavat jatkuvasti samaa kaavaa.

– Tapojen muuttaminen on todella vaikeaa, Nummenmaa sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 2. Nurmijärvi myy tai vuokraa 26 omakotitonttia Kylänpäästä – hakuaika alkaa pian
 3. Lepsämäntielle suunnitteilla neljät liikennevalot lisää – asukkaiden toivomia kiertoliittymiä ei tulossa
 4. Rajamäelle superkoulu tai uusi Rajakaari? Rajamäen koulukampuksesta neljä vaihtoehtoa
 5. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 6. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 7. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 8. Mielipide: Ei liikennevaloille – kyllä liikenneympyröille Lepsämäntielle!
 9. Tietty raja-arvo ei ylittynyt kertaakaan – ilmanlaatu parani pk-seudulla
 10. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 11. Vapise, Sandstorm, kohta parvekkeilla soi Suvivirsi
 12. Pikkulapsiperheiden määrä väheni liki viidenneksellä kymmenessä vuodessa
 13. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 14. Hypo: Korona romahdutti asuntokaupan ja seurauksena voi olla hintojen nousu tulevina vuosina
 15. Nurmijärven kunta ei järjestä puistoruokailua – aloite tyrmättiin valtuustossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.