Kino Juhan remontti pian valmis – suunnitelmissa symppiksin, rokkaavin ja romanttisin elokuvateatteri

Taavi Vartia on ainut tällä hetkellä tiettävästi ainut suomalainen elokuvaohjaaja, jolla on oma elokuvateatteri. Hän kävi katsomassa, miten työt Kino Juhassa edistyvät. Riikka Laine

Riikka Laine

Kino Juhassa käy kuhina. Rakennusmiehet laittavat taustalla pintoja uusiksi, kun teatterin nykyinen omistaja, ohjaaja-käsikirjoittaja Taavi Vartia esittelee remontoitavaa elokuvateatteria.

Kino Juha on tarkoituksena avata kahden kuukauden remontin jäljiltä lauantaina 8. kesäkuuta. Vielä reilu viikko ennen h-hetkeä tekemistä on paljon, sillä remontin yhteydessä elokuvateatterissa uusitaan mm. kaikki salin sisäpinnat, keskusilmanvaihto, asennetaan uudet penkit, uusi äänentoisto ja uusi valkokangas.

– Penkit asennetaan ensi torstaina, joten kaiken pitäisi olla valmiina sen jälkeen, Vartia kertoo.

Vartia osti elokuvateatterin liiketoiminnan viime talvena, kun pitkään Kino Juhaa pyörittänyt Pentti Niemelä ehdotti Vartiaa Kino Juhan jatkajaksi. Kirkonkyläläinen innostui oman elokuvateatterin ostosta, kun hän keksi, että voisi pyörittää sitä Taaborin kesäteatteria pyörittävän tiiminsä kanssa muiden töidensä ohella.

Paikallinen elokuvateatteri on ollut hänelle aina tärkeä, ja hän oli pelastamassa sitä 10 vuotta sitten, kun kunta uhkasi purkaa koko rakennuksen.

– Ideahan tässä on pitkälti sama kuin työssäni muutoin. Meidän on mietittävä katsojien ymmärtämistä ja sisällön tarjoamista, mutta nyt sisältöä ei tarvitse tehdä itse. 

– En kuitenkaan tiennyt elokuvien pyörittämisestä juuri mitään, kun ostin tätä. Nykypäivänä elokuvien pyöritys on onneksi pitkälle digitalisoitua, eikä enää tarvitse pelata kelojen kanssa.

– Tämä oli meillä kolme kuukautta auki ennen remonttia, ja huomasin heti kuinka kivaa tämä onkaan. Kun koko elämä on täynnä fiktiota, niin on terapeuttista päästä tekemään jotain konkreettista, Vartia kertoo.

Remontti ei tullut Vartialle yllätyksenä, vaan hän tiesi jo Kino Juhaa ostaessaan, että tilat täytyy remontoida ja elokuvateatterin markkinointi uudistaa. Kun kyse on yhden salin teatterista, ei menestys ole itsestäänselvyys. Isot kilpailijat voivat ottaa vaikka kaikki ensi-iltaelokuvat ohjelmistoonsa, mutta pienessä teatterissa ohjelma on aikataulutettava ja suunniteltava vielä tarkemmin.

– Meidän täytyy tarkkaan harkita mitä elokuvia otamme ja milloinkin pyöritämme, jotta saisimme kävijöitä myös arkena.

– Olen aina toivonut kollegoilleni pelkkää hyvää, mutta koskaan ennen en ole toivonut heidän elokuvilleen niin paljon menestystä kuin nyt, Vartia myöntää.

Vartia kuitenkin uskoo, että Kino Juhassa on potentiaalia. Hänen suunnitelmissaan on tehdä teatterista Suomen sympaattisin, rokkaavin ja romanttisin elokuvateatteri.

Katsojille luvassa onkin nyt hieman aiempaa leveämmät penkit ja vähän enemmän jalkatilaa.

Salin 139 penkkiä ovat jatkossa myös etukäteen varattavissa, sillä uudistuksen jälkeen Kino Juha aloittaa lippujen myynnin myös verkossa.

Mitä symppiksin, rokkaavin ja romanttisin sitten muutoin tarkoittaa?

– Se täytyy tulla itse katsomaan ja kokemaan.

– Mutta visiona minulla on, että tänne tullaan myös paikkakunnan ulkopuolelta ja Kino Juhasta tulee paikallinen tapahtumakeskus ja vireä elämyspaikka, jossa vierailu on ainutlaatuinen elämys.

– Ulos suunnittelemme korkeatasoista ja näyttävää seinämaalausta, ja harkitsemme parhaillaan kilpailua siihen liittyen.

Elokuvateatteri Kino Juha on toiminut Kirkonkylässä 60 vuotta.

Vuonna 1958 tehty rakennus siirtyi noin kymmenen vuotta sitten Nurmijärven kunnan omistukseen. Tuolloin pohdittiin rakennuksen purkamista, mutta lopulta päädyttiin rakennuksen peruskorjaukseen.

Kunta ja elokuvateatteria tämän vuoden alusta lähtien pyörittänyt ohjaaja-käsikirjoittaja Taavi Vartia toteuttivat tiloissa nyt uuden remontin, joka keskittyi sisätiloihin.

Kino Juha on ollut remontin vuoksi kiinni huhtikuun alusta lähtien ja avataan yleisölle jälleen 8.6.

Vartian mukaan teatterissa keskitytään jatkossa elokuviin ja Art House -sarja jatkuu syksyllä, mutta suunnitelmissa on pienimuotoisesti myös liveohjelmaa.

Lisäksi yritykset, yhdistykset ja yksityiset tahot voivat vuokrata salia auditorio-käyttöön.

www.teatterikinojuha.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.