Amanda, 23, kamppailee fitnessmallina elämää rajoittavan sairauden kanssa – "Kaikilla on omat taistelunsa"

Amanda Essen Tyler Douglas Photography

Toni Tervo

Amanda Essen on hyvä esimerkki siitä, että elämässä voi toteuttaa haaveitaan, vaikka itselle jaetut kortit eivät olisi aina parhaasta päästä.

23-vuotias nainen kärsii sidekudosreumasta, joka alkoi jo lapsena, mutta diagnosoitiin vasta aikuisiällä.

Välillä Essenin koko käsi voi olla turvoksissa ja sormissa voi esiintyä haavaumia. Vuosien mittaan iholle on alkanut tulla haavoja ja usein kesällä, nivelet alkavat paisua ja jäykistyä,

– Erityisesti talvella se on paha ja silloin monesti turvaudun fysioterapeuttiin. Lähden myös mielelläni pois Suomesta talveksi johonkin lämpimään. Se auttaa. Kesäisin saaristossa taas se voi olla lähes oireeton, Essen kertoo.

Jo nuorena hän kuitenkin tajusi, että yksi asia auttaa aina: Liikunta.

– Oireita voi helpottaa hieronnalla ja jonkin verran liikunnalla. Joskus voi olla hyvä mainita että kaikki eivät treenaa ulkonäön vuoksi, vaikka myönnän että itse osaksi teen sen myös siksi. Mutta treeni on pelastanut elämäni. Reuman ja psyykkisen tasapainon vuoksi, liikunta on paras lääke. Myös mindfulness, ruokavalio, hieronta, akupunktio ja kylmähoito (talviuinti) on avuksi.

– Tosin tulee usein tilanteita kun ei jaksaisi, tai tuntuu että haluaisi vain nukkua pois kaikki kivut. Olen kuitenkin todella onnellinen että minulla on iso tukiverkko ympärilläni.

Essen on kuitenkin elävä esimerkki siitä, että sairauden kanssa voi saavuttaa vaikka mitä. Hän on kouluttautunut personal Traineriksi, tehnyt mallin töitä, osallistunut fitnessmalli-kilpailuun sekä kisannut bikini-fitneksessä.

– Lähdin bikini-fitnekseen oikeastaan huvin vuoksi, enkä tavoitellut mitään voittoa. Elämäntyyliini se ei tehnyt paljon muutosta, enkä kokenut että se olisi ollut rankkaa, vaativaa tai hirveätä. Päinvastoin rakastan salissa käymistä ja se on vieläkin suuri osa elämääni. Urheilen ja syön terveellisesti, koska voin silloin paremmin. On hienoa että voin itse vaikuttaa ja hoitaa itseäni ja kipujani treenillä ja ruokavaliolla, tosin syön reumalääkkeitä ja särkylääkkeitä, mutta ruokavalio auttaa osaksi kivunhallintaan.

– Pidän esiintymisestä lavalla ja tuntui mahtavalta löytää jotain mikä yhdisti mallintyöt sekä fitnessurheilun, jotka olivat silloin suurin intohimoni. Kokemus oli mahtava ja mielelläni jatkaisin harrastusta mutta juuri nyt keskityn muihin asioihin elämässä, ja nautin tavallisesta arjesta. Tärkeintä on perhe, terveys, rauhallinen elämä.

Reuman lisäksi Essen kävi läpi vaikean taistelun aikoinaan syömishäiriön kanssa, mutta nousi siitäkin ylös vahvempana. Vaikeuksista huolimatta hän ei kuitenkaan koskaan ole kadottanut positiivista asennetta elämään.

– En yleensä mainitse sairaudesta ja en tunne että se olisi jotenkin tarpeellista. Kaikilla on omat taistelunsa ja ei tosiaankaan kannata vertailla itseään toisiin. Isälläni on myös reuma mutta onneksi viidestä sisarruksestani ei kellään muulla.

– Tänä päivänä on olemassa hyvää apua, kuntoutusvaihtoehtoja sekä vertaistukea, samassa tilanteessa olevien kanssa, siinä oppii paljon uutta ja kaikki tukevat toisiaan. On hienoa löytää samankaltaisia ihmisiä, en tunne että olisin sen takia erillainen, vaikka jotkut asiat ei aina onnistu niinkuin toisilla, monilla muilla on paljon huonommin ja vakavampia sairauksia.

– Minä voin hyvin, olen onnellinen vaikka on särkyjä ja se on minusta tärkeintä, pystyn elämään reuman kanssa ja saan apua Siinä oppii arvostamaan pieniä asioita elämässä ja arjessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.