Älä tee virhettä, kun säilytät aurinkovoidetta – lue 8 vinkkiä, joilla valitset parhaan suojan itsellesi ja lapsellesi

toimitus

Aurinkovoiteita käytetään usein huolettomasti. Paras tapa suojautua auringolta on välttää auringossa oleskelua päivän kuumimpaan aikaan kello 11–15 ja käyttää auringolta suojaavia vaatteita ja aurinkolaseja.

Aurinkovoiteet ovat hyvä suoja alueille, joita ei vaatteilla saa suojattua. Suoja voi kuitenkin heikentyä, jos pakkausta säilyttää suorassa auringonpaahteessa.

1 Kuinka paljon aurinkorasvaa tulisi käyttää? Entä millä kertoimella?

Aurinkosuojavoidetta tulisi käyttää reilusti eli kerralla noin 30 millilitraa, jotta voide suojaa riittävästi. Mitä vaaleampi iho, sitä korkeampi suojakerroin tarvitaan. Jos iho on hyvin herkkä palamaan tai kyseessä on lapsi, suojakertoimeksi on hyvä valita 50 tai 50+.

Aurinkovoide tulisi levittää iholle noin puoli tuntia ennen aurinkoon menoa, joten voide kannattaa levittää jo kotona ennen rannalle lähtöä. Voidetta lisätään vähintään parin tunnin välein ja aina uinnin jälkeen. Aurinkosuojavoide tulisi pestä iholta pois iholta, kun auringossa ei enää oleskella.

2 Miten valita oikea aurinkovoide itselleen?

Oikean voiteen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota suojakertoimen lisäksi siihen, tarvitaanko voiteelta esimerkiksi vedenkestävyyttä. Vedenkestävä voide kannattaa valita, jos on menossa esimerkiksi uimarannalle. Myös oma ihotyyppi kannattaa huomioida, koska voiteita on saatavilla kevyestä tuotteesta öljymäiseen vaihtoehtoon.

Kasvoille ja vartaloille löytyy myös omat vaihtoehtonsa. Akneiholle on kevyitä geelimäisiä vaihtoehtoja, ja kuivalle iholle on rasvaisempia tuotteita.

Jos iho hyvin karvainen, kannattaa valita kevyt, helposti levittyvä tuote. Jos ei ole varma siitä, mikä tuote olisi itselle sopiva, kannattaa kysyä apua apteekin henkilökunnalta tai kosmetologilta.

3 Voivatko lapset käyttää aikuisten aurinkovoidetta?

Lapsille kannattaa käyttää lapsille tarkoitettuja tuotteita, koska niiden tuotekoostumuksessa on yleensä huomioitu lapsen herkkä iho. Aikuiset voivat huoletta käyttää lapsille tarkoitettuja tuotteita.

4. Voivatko aurinkovoiteet aiheuttaa allergiaa?

Myös aurinkovoiteet voivat aiheuttaa allergiaa. Allergiaa voivat aiheuttaa joko uv-suodatin tai voidepohjan aineosat, kuten hajusteet tai säilöntäaineet. Jos aurinkovoiteesta tulee ihottumaa, kannattaa kokeilla vain fysikaalisia suoja-aineita (titaanidioksidi ja sinkkioksidi) sisältävää tuotetta ja valita hajusteeton vaihtoehto.

5. Mitä eroja on kemiallisella ja fysikaalisella aurinkosuojalla? Kumpi on parempi?

Kemialliset eli orgaaniset suodattimet toimivat imemällä uv-säteitä itseensä ja muuttamalla ne lämmöksi. Fysikaaliset eli epäorgaaniset suodattimet puolestaan heijastavat valon pois iholta. Suurin osa aurinkovoiteista sisältää useita erilaisia aurinkosuoja-aineita.

Pelkkää fysikaalista suojaa sisältävät voiteet jättävän ihon usein valkeaksi, minkä takia niiden käyttömukavuus on harvoin yhtä hyvä kuin yhdistelmävoiteiden. Pienille lapsille ja hyvin herkkäihoisille suositellaan fysikaalisen suojan sisältäviä voiteita. Vauvat ja alle kaksi vuotiaat sen sijaan suojataan auringolta muilla keinoin, kuten vaatteilla ja pitämällä varjossa.

6. Kauan avattu aurinkovoide säilyy?

Aurinkovoiteet säilyvät avattuna yleensä 12 kuukautta. Tieto tuotteen säilyvyydestä avattuna löytyy purkin tai pakkauksen kyljestä. Jotta tuote säilyy pakkauksessa luvatun ajan, tulee tuote säilyttää oikein eli huoneenlämmössä. Suorassa auringonpaahteessa säilyttäminen voi lyhentää voiteen käyttöikää.

7. Onko meikkien ja kasvorasvojen uv-suoja riittävä?

Niiden uv-suoja on useimmiten aika alhainen, joten esimerkiksi rannalle lähtiessä kannattaa laittaa lisäksi aurinkovoidetta. Jos auringolle altistutaan vain lyhyitä aikoja, voi meikkien ja kasvovoiteiden suojakerroin olla riittävä.

Talven pimeimpinä kuukausina Suomessa ei tarvitse aurinkosuojaa, mutta keväthangilla auringolta kannattaa muistaa suojautua, koska lumi voi heijastaa yli 80 prosenttia uv-säteilyn määrästä ja nostaa näin uv-indeksiä.

Voi palaa, ja se on aina hyvä muistaa, vaikka ihon olisikin rasvannut. Mikään aurinkovoide ei anna 100-prosenttista suojaa auringon säteiltä. Yleensä aurinkovoiteita käytetään liian vähän kerrallaan ja lisätään liian harvoin, mikä vähentää suojaustehoa.

Kysymyksiin vastasi iho- ja kosmetiikkaneuvoja Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 2. Nurmijärvi myy tai vuokraa 26 omakotitonttia Kylänpäästä – hakuaika alkaa pian
 3. Lepsämäntielle suunnitteilla neljät liikennevalot lisää – asukkaiden toivomia kiertoliittymiä ei tulossa
 4. Rajamäelle superkoulu tai uusi Rajakaari? Rajamäen koulukampuksesta neljä vaihtoehtoa
 5. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 6. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 7. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 8. Mielipide: Ei liikennevaloille – kyllä liikenneympyröille Lepsämäntielle!
 9. Tietty raja-arvo ei ylittynyt kertaakaan – ilmanlaatu parani pk-seudulla
 10. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 11. Vapise, Sandstorm, kohta parvekkeilla soi Suvivirsi
 12. Pikkulapsiperheiden määrä väheni liki viidenneksellä kymmenessä vuodessa
 13. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 14. Hypo: Korona romahdutti asuntokaupan ja seurauksena voi olla hintojen nousu tulevina vuosina
 15. Nurmijärven kunta ei järjestä puistoruokailua – aloite tyrmättiin valtuustossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.