Eri järjestelmät hankaloittavat Keusoten toimintaa – Apotti yhteiseen käyttöön?

Etelä-Pohjanmaan kuntajohtajat suhtautuvat myönteisesti maakunnan oman soteyhteistyön selvittämiseen. Johanna Erjonsalo

toimitus

Myös Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä Keusote liittynee valtavan sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmä Apotin käyttäjäksi. Päätöksiä asiasta on odotettavissa jo tämän vuoden aikana.

Kymmenessä vuodessa yli 100 miljoonaa euroa maksavan järjestelmävaihdoksen tarpeesta olivat Hyvinkäälle kokoontuneelle Keusoten yhtymävaltuustolle torstaina puhumassa Keusoten tietohallintojohtaja Antti Ylä-Jarkko sekä Oy Apotti Ab:n toimitusjohtaja Hannu Välimäki.

Asiasta pidetään info myös Nurmijärven kunnanvaltuustolle tänään keskiviikkona.

Hannu Ylä-Jarkko muistutti viime viikolla yhtymävaltuustolle, että it-mielessä Keusoten keskeinen ongelma on merkittävä hajanaisuus: käytössä on nyt 15 eri järjestelmää.

– Esimerkiksi hammaslääkäripäivystyksessä hammaslääkärillä on nyt viisi työasemaa, joista hän yrittää etsiä, missä potilaan tiedot mahtavat olla tai pohtii, mihin hän ne tallentaisi. Apotin myötä toiminnot ovat yhdessä paikassa, Ylä-Jarkko sanoi.

Apotti kokoaa yhteen asiakkaiden ja potilaiden tiedot niin perusterveydenhuollosta, erikoissairaanhoidosta kuin sosiaalihuollostakin.

Jättijärjestelmään ovat lähivuosina siirtymässä yli puolentoista miljoonan potilaan ja asiakkaan tiedot. Ensimmäisenä Apotti otettiin käyttöön viime marraskuussa Husin Peijaksen sairaalassa, ja äitienpäivän aattona koitti käyttöönotto Vantaan perusterveydenhuollossa ja sosiaalihuollossa.

Hyvinkään Apotti saavuttaa tammikuussa 2020, jolloin järjestelmä otetaan käyttöön Hyvinkään sairaalassa. Sama tapahtuu Husin muissa sairaaloissa Lohjalla ja Porvoossa. Toukokuussa 2020 vuorossa ovat muun muassa Husin Meilahden sairaala-alue ja Husin kuvantaminen.

Lokakuussa 2020 Apotin ottavat käyttöön Helsinki, Kirkkonummi, Kauniainen ja Kerava. Alun perin tässä kohtaa Apotti oli määrä ottaa käyttöön myös Keusote-kunta Tuusulassa, joka on tehnyt liittymispäätöksensä jo aiemmin.

Mutta jos Keusote nyt päättää lähteä mukaan, Tuusula liittyneekin järjestelmään samaan aikaan muiden Keusote-kuntien kanssa tammikuussa 2021.

Keusoten Apotti-päätöksen on synnyttävä nopealla aikataululla. Viimeinen liittymisajankohta on huhtikuussa 2020 – sen jälkeen Apottiin ei voi enää liittyä, Ylä-Jarkko muistutti. Asia liittyy Ylä-Jarkon mukaan alkuperäiseen kilpailutukseen ja siinä tehtyihin ratkaisuihin.

Apottia rummutetaan lähiviikkoina Keusoten jäsenkuntien valtuustoissa – kunnathan liittymisen budjeteissaan lopulta maksavat. Välimäen mukaan Apotti-yhtiössä puolestaan päätetään tällä viikolla, hyväksytäänkö jatkossa kuntien ja Husin lisäksi myös muita kuntayhtymiä, kuten Keusote.

Apotti olisi Keusotelle iso investointi: kustannukset olisivat seuraavan kymmenen vuoden aikana arviolta 100–120 miljoonaa euroa. Nykyisillä järjestelmillä jatkaminen ja niiden kehittäminen maksaisi samassa ajassa noin 81 miljoonaa. Toisaalta moni nyt käytössä oleva järjestelmä on myös tulossa elinkaarensa päähän.

Vaikka Apotin kustannuksista ja alkukankeuksista heräsi valtuustossa lyhyt keskustelu, mennee päätös aikanaan läpi, varsinkin kun Apotti on jo tulossa käyttöön Hyvinkään sairaalaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.