Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärvellä painetta verokorotukseen – sisäilmakorjaukset rasittavat taloutta

Nurmijärven kunnan talouden alijäämä tulee näillä näkymin olemaan suurempi kuin viime vuoden lopussa aavisteltiin.

Asia selviää kunnan vuoden ensimmäisestä osavuosikatsauksesta, joka esiteltiin kunnanhallitukselle alkuviikolla. Valtuusto käsittelee asiaa ensi keskiviikkona.

Kunnan talousjohtaja Ville Rajahalmeen mukaan alijäämän taustalla vaikuttaa muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelut, joiden kuluja ei osattu arvioida täysin oikein viime vuonna. Kunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotanto siirtyi kunnalta Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymälle 1.1. lähtien, mutta Nurmijärvi on niissä edelleen maksajan roolissa.

– Kyseessä ei ole varsinainen budjettiylitys, vaan jo tämän vuoden talousarvion vahvistamisen yhteydessä totesimme, että sotepalveluiden budjettia tarkennetaan alkuvuodesta, kun palvelutuotantoon liittyvät hallinnon vyörytykset ja muut erät ovat tarkistettu. Tarkistusten perusteella soteen budjetoitavien lisäerien suuruus on yhteensä 2,3 Me, Rajahalme kertoo.

Yllätyksellisiä kuluja on tulossa näillä näkymin koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmista, joita on havaittu mm. Klaukkalassa, Rajamäellä ja Lepsämässä.

– Sisäilmakorjauksista ja väistötilatarpeista voi tulla merkittäviäkin kustannuksia, joita ei ole osattu ottaa huomioon. Lisäksi koulukuljetukset ovat aiheuttaneet kustannuksia sivistyspuolella.

– Jos alijäämä toteutuu niin kuin toimialat ovat arvioineet, niin alijäämä tulee painumaan reilusti yli kuuden miljoonan euron, Rajahalme kertoo.

Talousjohtaja on sitä mieltä, että nykytoiminnan rahoitusvajetta ja tulevia investointipaineita katsoessa Nurmijärvellä on havaittavissa merkittävä vaje tulorahoituksen puolella. Sen takia kunta onkin laatinut taloutta tasapainottavaa Nuuka-ohjelmaa. Nuuka-ohjelman tavoitteena on saattaa kunnan talous terveelle pohjalle.

– Nuuka on poliittinen sopimus kunnan talouden vahvistamiseksi. Sen pohjalta saamme muun muassa katon vuosittaisille investoinneille. Tavoitteena on välttää perinteiseen talouden tasapainottamiseen ajautuminen.

Nuuka-ohjelmassa yhtenä vaihtoehtona pohditaan myös kunnallisveroprosentin nostoa.

– Kunnalla on paljon investointeja käynnissä ja uusia kaava-alueita tulossa. Mikäli ne meinaa toteuttaa, täytyy myös tulorahoitukseen koskea. Toki myös palvelutuotannossa täytyy hakea tuottavuutta ja tehokkuutta koko ajan. Lisäksi meidän täytyy myös arvioida olemassa olevaa omaisuutta. Jos on vanhoja kouluja tai rakentamattomia tontteja, niin täytyy miettiä mitä niille tehdään, etteivät ne loju tehottomassa käytössä.

– Olemme laskeneet, että 0,75 prosentin veronkorotus riittäisi peruspalveluiden investointitason jonkinlaiseksi säilyttämiseksi. Joka tapauksessa kaikissa skenaarioissa joudutaan sopeuttamaan toimintaa, mutta ei niin valtavasti, jos korotamme veroprosenttia. Veromuutokset ovat toki vain yksi osa Nuuka-ohjelmaa.