Viestintävirasto jyrähti Postille: köyhillä oltava edes oikeus noutaa posti maksutta poste restantesta

Postin haku konttorista on osalle ainoa mahdollisuus vastaanottaa kirjepostia. Kuvituskuva. Armi Suojanen

Jukka Hämäläinen

Poste restante -lähetysten vastaanottamisesta ei saa periä maksua, jos se on ainoa vaihtoehto vastaanottaa postilähetyksiä.

Näin linjaa liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Sen mielestä poste restante -palvelun maksullisuus rikkoo postilakia sellaisten postinsaajien osalta, joille palvelu on ainoa vaihtoehto vastaanottaa postilähetyksiä.

Poste restante -osoitetta käyttävät muun muassa henkilöt, joilla ei ole vakituista osoitetta tai muuta mahdollisuutta vastaanottaa postilähetyksiä.

Traficomin mukaan tällaisten postinsaajien osalta poste restante -osoite rinnastuu tavanomaiseen kotiosoitteeseen eikä kyseessä ole erillinen lisäpalvelu.

– Kirjeiden vastaanottamisesta peritty maksu asettaa ilman vakituista osoitetta olevat eriarvoiseen asemaan muiden postinsaajien kanssa ja vaarantaa yleispalvelun saatavuuden. Muunlainen postilain tulkinta vaarantaisi myös perustuslaissa kaikille turvatun oikeuden vastaanottaa viestintää, Traficomin apulaisjohtaja Merja Saari toteaa.

Kannanoton taustalla on Postin helmikuinen päätös muuttaa poste restante -palvelu maksulliseksi. Lähetysten noutaminen olisi päätöksen myötä maksanut 3,10 euroa noudolta. Lue lisää aiheesta täältä.

Vailla vakinaista asuntoa -yhdistys (Vva) kiittää Viestintäviraston linjausta ja vetoaa Postiin oikeudemukaisen ratkaisun löytämiseksi.

Posti kertoo noudattavansa Traficomin päätöstä ja selvittävänsä vaihtoehtoisia ratkaisuja palvelun toteuttamiseksi.

Postin kuluttajakirjepalvelusta vastaava Noora Laaksonen huomauttaa, ettei poste restante -palvelu kuulu postilaissa säädetyn yleispalvelun piiriin, mutta lupaa, että poste restante -lähetysten noutaminen pysyy toistaiseksi maksuttomana aiemman ilmoituksen mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kiljavantien onnettomuudella traaginen päätös – kuljettaja kuoli saamiinsa vammoihin
 2. Sääksjärven rantasaunojen vuokraus puhuttaa – kunnan saunat vuokrattiin yksittäiselle yhdistykselle
 3. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 4. Auto katon kautta ympäri – yksi henkilö loukkaantui vakavasti Kiljavantien onnettomuudessa
 5. Keusoten puhelinpalveluissa ruuhkaa – "Alkuhankaluuksilta ei ole vältytty"
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Nurmijärvelle hopeaa golfin SM-kisoista
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. Kesäkirppikset alkoivat Rajamäellä – seuraava tapahtuma torstaina
 13. Pääkirjoitus: Keväästä jäi sittenkin positiivinen fiilis
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.