Romanialaismies, 34, vaani vanhuksia automaateilla Helsingissä ja ympäri maan – istuu 1,5 vuoden tuomion Vantaan vankilassa

toimitus

Ulkomaalainen ammattivaras teki Suomessa vajaan kuukauden aikana 12 varkautta ja 12 maksuvälinepetosta, joissa hän vei pääosin iäkkäiltä ihmisiltä lompakon maksuvälineineen tai pelkät maksukortit.

Sitä ennen hän oli urkkinut pankki- tai luottokortin tunnusluvun tietoonsa.

Kortin varastettuaan hän nosti pankkiautomaateilla yli 18 500 euroa vanhusten ja muiden rikosten uhrien rahoja.

Romanialaisella 34-vuotiaalla miehellä oli teoissa apuri, mutta poliisi ei tunnistanut ja tavoittanut häntä, joten viime talvena kiinni saatu romanialaismies joutui vastamaan syytteisiin yksin.

Romanialaiskaksikko bongasi sopivia uhreja ainakin Helsinki-Vantaan lentoaseman juna-asemalla, Helsingin keskustan hotellissa, Helsingin rautatieasemalla, Pasilan asemalla, Riihimäen Prismassa ja Keravan Alkossa.

Kun miehet saivat katsottua uhrin pankki- tai luottokortin tunnusluvun tämän asioidessa lippuautomaatilla, pankkiautomaatilla tai kassalla, he sen jälkeen seurasivat uhria ja varastivat tämän lompakon rollaattorista, laukusta tai taskusta.

Syytteiden johtaneet tilanteet tallentuivat pääosin valvontakameroihin.

Tiedossa ei ole, ehtikö kaksikko tehdä Suomessa myös muita vastaavia tai muita omaisuusrikoksia, mutta 12 tapausta poliisi pystyi tutkinnalle kytkemään 34-vuotiaaseen tekijään.

Varkaat saivat yli 18 500 euroa, mutta omaisuuden arvo oli osin sattumanvaraista. Kaikilla uhreilla ei ollut varastettavissa kuin pienimmillään 120 euroa tililtä saldon tai nostorajoitusten takia.

Enimmillään varkaat saivat yhdeltä uhrilta noin 3 300 euroa.

Uhrit olivat 70–81-vuotiaita, joista osa liikkui rollaattorilla. Pari heistä oli ulkomaalaisia turisteja.

Oikeuden mukaan uhrien ikää ja avutonta tilaa ei voitu ottaa tuomiota ankaroittavana tekijänä huomioon, sillä vastaavanlaiset rikokset olisivat todennäköisesti onnistuneet ei-avuttomaan uhriinkin kohdistettuna.

Oikeus piti tekoja kuitenkin vakavina ja moitittavina, koska varkauksia oli monta, ne olivat suunniteltuja ja romanialaismies oli tuomittu vankeuteen aiemmista vastaavista rikoksista useita kertoja jo muualla Euroopassa.

Rangaistusta lieventävänä seikkana oikeus otti huomioon sen, että mies oli myöntänyt kiinnijäätyään ne teot, joihin poliisi oli pystynyt hänet kuvista kytkemään. Muita tekoja hän ei tuonut ilmi.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen 1,5 vuodeksi ehdottomaan vankeuteen ja määräsi hänet pysymään vangittuna edelleen Vantaan vankilassa.

Mies otettiin kiinni marraskuussa, jolloin hän lopetti rikokset vasta kiinnijäämiseensä.

Mies valitti tuomiostaan Helsingin hovioikeuteen, joka piti rangaistuksen ennallaan ja vahvisti, että mies on pidettävä vangittuna tai hän pakenee tuomiotaan.

Asiasta uutisoi ensin Savon Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mäntysalon valokuituyhteydet kuntoon – "Koronakevät on opettanut monelle, miten tärkeä varma nettiyhteys on"
 2. Korona vei Nurmijärveltä yli 15 miljoonaa verotuloja – investoinnit tarpeen puolittaa
 3. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 4. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 5. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 6. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 7. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 8. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 9. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 10. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 11. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 12. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 13. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 14. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 15. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Korona vei Nurmijärveltä yli 15 miljoonaa verotuloja – investoinnit tarpeen puolittaa
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Nämä Nurmijärven leikkikentät kannattaa katsastaa – katso kuvat kaikilta leikkikentiltä
 4. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 5. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 6. Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä
 7. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 8. Mäntysalon valokuituyhteydet kuntoon – "Koronakevät on opettanut monelle, miten tärkeä varma nettiyhteys on"
 9. Kysely: Kaksi kolmesta suomalaisesta tympiintyi asuinkumppaniinsa karanteenin aikana
 10. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 11. Tuore tutkimus: kauran ja rukiin kuidut jarruttavat lihomista ja maksakin kiittää
 12. Huumeidenkäyttäjien läheisten vertaistukiryhmä aloittaa Klaukkalassa – kokoontuu koko kesän ajan
 13. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 14. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 15. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.