Kunnanjohtaja korkkasi kuntoportaat – pitkään odotetut askelmat vihittiin viimein virallisesti käyttöön

Matti Hannula

Klaukkalan Tornimäen uudet kuntoportaat vihittiin virallisesti käyttöön viime perjantaina. Ensimmäisen virallisen 338 askelman nousun teki kunnanjohtaja Outi Mäkelä vanavedessään muun muassa portaiden toteutuksen mahdollistaneiden yritysten ja yhteisöjen edustajia. Paikallisten urheiluseurojen väki reunusti reittiä. Porrastasanteilla juhlakansaa viihdyttivät Nurmijärven tanssi- ja musiikkiopistojen oppilaat.

– Onhan tämä juhlapäivä, kun vihdoin avataan nämä kauan odotetut portaat, totesi kunnanjohtaja Mäkelä avajaispuheessaan ennen ensimmäistä nousua. Se mentiin kävelemällä, mutta lähes heti perään oli juoksun vuoro. Tunnetusti kovakuntoinen kunnanjohtaja näytti mallia siinäkin. Ylimmällä tasanteella hän kommentoi vain aavistuksen hengästyneenä:

– Nämä portaat ovat tosi iso juttu, ja jo nyt näkee, että nämä ovat innostaneet aivan uusia ihmisiä liikunnan pariin. Tämä on niin helppoa. Tänne voi tulla vaikka työpäivän päätteeksi työvaatteissa ilman mitään erityisiä välineitä ja vaikka ihan tavallisissa kengissä, Mäkelä mainosti.

– Täällä voi myös tutustua uusiin ihmisiin. Toiselta voi vaikka kysyä, monesko kierros on menossa, jos ei muuta aluksi keksi, Mäkelä antoi ”jäänmurtajavinkin”.

– Toivoisin myös, että ihmiset, joille kuntoportaat ovat jo tutut, haastaisivat esimerkiksi naapureitaan kokeilemaan edes kerran. Sitä kautta myös tietoisuus näiden portaiden olemassaolosta leviäisi.

Tornimäen kuntoportaita sananmukaisesti sivuten avajaistilaisuuden ohjelmassa oli myös alamäkipyöräilynäytös. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ainakin riitti portaiden viereen muokatulla radalla. Sopii toivoa, etteivät porraskuntoilijat ja alamäkipyöräilijät vahingossakaan eksy toistensa reviireille.

Helsingin pisimmät kuntoportaat ovat Malminkartanossa (426 askelmaa). Pääkaupunkiseudulla kuntoportaita on myös Helsingin Paloheinässä ja Herttoniemessä, Espoon Westendissä sekä Kauniaisissa.

Tornimäen kuntoportaat valmistuivat jo aiemmin keväällä. Niinpä moni virallisissa avajaisissa portaita kivunnut ei suinkaan ollut ensikertalainen. Useitakin ”varaslähtöjä” jo aiemmin ottaneita olivat muun muassa Anni Lindgren-Mäkelä, 75, ja Esa Mäkelä, 76.

– Ennen tätä meillä oli 28 nousua, ja nyt tuli neljä lisää, Anni Lindgren-Mäkelä kertoi.

Klaukkalan Pietarinmäessä asuva pariskunta on aiemminkin ollut aktiivinen liikkuja. Ohjelmassa on ollut muun muassa uintia, marjastusta ja sienestystä. Kuntoportaiden valmistumisen myötä vakio-ohjelmaan on tullut uusi liikuntamuoto.

– Varmasti käymme täällä jatkossakin säännöllisesti. Ja iloksemme olemme huomanneet, että näillä portailla on aina kuntoilemassa paljon muitakin.

Nurmijärven kunnan liikuntapalveluiden organisoimaan porrastreeniryhmäänkin voi mennä mukaan. Se kokoontuu Tornimäessä joka tiistai kello 17. Ryhmä on maksullinen.

Fakta

338 askelmaa

Pituus 174 metriä

Korkeusero 51 metriä

Hankkeen rahoittajina Nurmijärven kunta, Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Nurmijärven Sähkö sekä 38 muuta paikallista yritystä tai yhteisöä

Nastakenkien käyttö portaissa on kielletty, samoin polkupyörien, kelkkojen/pulkkien ja koirien vienti portaisiin.

Portaissa on laskuri sekä sähköinen näyttö, joka kertoo sekä vuosittaisen että päivittäisen kävijämäärän.

Portaissa ei ole talvikunnossapitoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.