HS: Näin stressi syö 36–55-vuotiaiden aivoja – yhteydessä Alzheimeriin

Pitkäkestoinen stressi vaurioittaa aivoja ja voi sairastuttaa ihmisen vakavaan masennukseen, mutta siitä on myös mahdollista päästä eroon. Inka Matilainen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Pitkittynyt stressi tekee tutkitusti tuhojaan aivoissa, kertoo Helsingin Sanomien laaja tiedeartikkeli

Useat tutkimustulokset osoittavat stressin vaikuttavan ihmiskehoon erittäin haitallisesti, kun se pitkittyessään vaurioittaa aivoja.

Erityisen alttiita pitkäkestoiselle stressille ovat työelämän paineissa rämpivät keski-ikäiset. Jatkuvan henkisen kuormituksen alla olevien aivot voivat jopa kutistua.

Stressin vaikutus ulottuu vuosikymmenien päähän: työikäisenä koettu henkinen paine voi kostautua vielä vanhoilla päivillä. Esimerkiksi vanhuusajan aivosairaudet dementia ja Alzheimer kehittyvät useammin niille, jotka ovat keski-iässä kokeneet työperäistä stressiä.

Jatkuva stressi voi lopulta laukaista vakavan masennuksen. Helsingin Sanomien esittelemissä tutkimuksissa on havaittu, kuinka hermosoluja ja -yhteyksiä karsiutuu stressaantuneiden otsalohkossa ja hippokampuksessa eli aivoalueissa, jotka ohjaavat älyllisiä toimintoja ja tunteita.

Stressihormoni kortisoli näyttäisi olevan huomattavan usein pääsyy muistiongelmiin ja aivojen kudoskatoon.

Ruotsalaistutkimuksessa verrattiin stressaantuneiden, 60–70 tunnin työviikkoja pitkän tehneiden 36–55-vuotiaiden aivokuvia leppoisampaa elämää viettävien ikätovereiden aivoihin.

Muutokset stressiryhmän aivoissa muistuttivat niitä, joita oli mitattu traumaperäiseen stressihäiriöön sairastuneilta.

Myös eläinkokeissa on huomattu hiirien aivojen alkavan surkastua jo kuuden stressaavan päivän jälkeen. Hesarin haastatteleman tutkijan mukaan hiiret oireilivat stressikokeissa samalla tavalla kuin masentuneet ihmiset: niiden kyky mielihyvään heikkeni, ahdistus ja huolestuneisuus lisääntyivät.

Kehon stressireaktion alkuperäinen tarkoitus on valpastaa ihminen hetkellisesti.

Hälytystilassa ihmiskehossa tapahtuu hyödyllisiä muutoksia, mutta niiden vaikutus muuttuu pitkäkestoisena myrkylliseksi.

Kroonistuneestakin stressistä on kuitenkin mahdollista parantua. Parasta ensiapua saa liikunnasta ja kunnon yöunista. Tiukempaan taisteluun tiede tarjoaa lääkehoitoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 2. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 3. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 4. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 5. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 6. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 7. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 8. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 9. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 12. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 15. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 2. Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä
 3. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 4. Nämä Nurmijärven leikkikentät kannattaa katsastaa – katso kuvat kaikilta leikkikentiltä
 5. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 6. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 7. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 8. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 9. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 10. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 11. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 12. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 13. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 14. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 15. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.