Ruokavaliohuolet rassaavat suomalaisia – näin isot ovat erot muihin pohjoismaihin

Suomalaiset ovat muita pohjoismaalaisia enemmän huolissaan terveydestään. Sami Saarenpää

Eija Marja-aho

Joka toinen suomalainen on huolissaan terveydestään. Eniten huolestuneita on Pohjois- ja Itä-Suomessa: heistä 55 prosenttia sanoo olevansa terveydestään huolissaan. Vähiten huolissaan ovat uusimaalaiset, joista vastaava osuus on 46 prosenttia.

Lisäksi suomalaisten huoli on suurempi kuin muiden pohjoismaalaisten. Tässä suhteessa toiseksi huonoiten menee tanskalaisilla, joista 44 prosenttia on huolissaan terveydestään. Seuraavana tulevat ruotsalaiset 42 prosentillaan ja norjalaiset 40 prosentillaan. Luvut käyvät ilmi ravitsemusyritys Herbalife Nutritionin Yougovilla teettämästä kyselystä, johon osallistui vastaajia neljästä Pohjoismaasta.

Kaikkein suurin ero suomalaisten ja muiden Pohjoismaiden välillä on ruokavalion suhteen. Suomalaisista tasan puolet kokee tarvitsevansa tasapainoisempaa ruokavaliota päästäkseen terveystavoitteisiinsa, kun tanskalaisista vain joka viides, norjalaisista reilu neljännes ja ruotsalaisista joka kolmas kokee tarvetta tasapainoisempaan ruokavalioon.

55 prosenttia suomalaisista haluaisi kertomansa mukaan olla paremmassa kunnossa. Muissa Pohjoismaissa ollaan paremmalla tiellä. Lähimpänä Suomea on Ruotsi, jossa paremmassa kunnossa haluaisi olla 45 prosenttia vastaajista, kun taas norjalaisista 42 ja tanskalaisista 41 prosenttia kokee tarvetta muutokseen.

Yli puolet suomalaisista sanoo, ettei heidän työnantajansa tue liikuntaa missään muodossa. Tanskassa ja Norjassa menee vielä huonommin: tanskalaisista jopa 81 prosenttia ja norjalaisista 60 prosenttia sanoo, ettei heidän työnantajansa tue liikuntaa millään tavoin.

Ruotsissa puolestaan luku on maiden paras, 38 prosenttia.

14 prosenttia suomalaisista kertoo, että heidän työnantajansa maksaa työntekijöiden kuntosalijäsenyyden kokonaan tai osittain, ja 18 prosentin mukaan heidän työpaikallaan on mahdollisuus kuntoiluun.

– Kyselytutkimuksen valossa työnantajan liikuntaan kannustamisella näyttäisi olevan yhteys siihen, kuinka huolissaan työntekijä on terveydestään. Esimerkiksi 24 prosentilla niistä suomalaisista, jotka kokevat itsensä terveeksi, on työpaikallaan mahdollisuus kuntoiluun. Niistä, jotka puolestaan ovat huolissaan terveydestään, vain 13 prosentilla on työpaikallaan kuntoilumahdollisuus, toteaa Herbalife Nutritionin Pohjoismaiden johtaja Mia Bergmann.

Teksti: Eija Marja-aho

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 2. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 3. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 4. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 5. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 6. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 7. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 8. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 9. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 12. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 15. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 2. Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä
 3. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 4. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 5. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 6. Nämä Nurmijärven leikkikentät kannattaa katsastaa – katso kuvat kaikilta leikkikentiltä
 7. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 8. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 9. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 10. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 11. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 12. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 13. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 14. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 15. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.