Järvimaan tonttihaku ei mene uusiksi - tontitta jääneen valitus ei mennyt läpi

Riitta Ketola

Järvimaan tonttien hakua tai jakoa ei aiota uusia. Elinvoimalautakunta antoi keskiviikkona päätöksensä jakoa koskevasta oikaisuvaatimuksesta. Päätöksestä on vielä mahdollisuus valittaa hallinto-oikeuteen.

Useat henkilöt, joille tontteja oli alustavasti myönnetty, olivat antaneet vastineensa oikaisuvaatimukseen. Niissä huomautettiin, että asian viivästyminen on jo nyt aiheuttanut huomattavia kustannuksia tai muita menetyksiä, joita he eivät hyväksy. Kyseinen henkilö teki jo aikaisemmin hallintokantelun, mikä pysäytti tonttien luovutuksen ja vuokraamisen.

Valkjärven rannalla sijaitsevalla alueella Klaukkalassa oli tammikuussa myynnissä 15 tonttia. Ne menivät kaupaksi vuorokauden sisällä. Muutamat kysytyimmät tontit heti aamulla haun avauduttua.

Oikaisuvaatimuksen tehnyt hakija vaati ensisijaisesti tonttienjaon uusimista yhden tontin osalta tai – mikäli tätä ei hyväksytä – kaikkien tonttien haun uusimista.

Ensisijaisesti hakija toivoi, että hänen haluamansa tontin osalta luovutuspäätös kumotaan ja ratkaistaan arvonnalla saako tontin sähköisellä vai paperisella hakemuksella haun tehnyt.

Elinvoimalautakunta päätti 8-2 äänestyksen jälkeen, että tätä vaatimusta ei hyväksytä. Hyväksymistä esitti Juhani Viljakainen (kesk.), jota kannatti Elina Viitala (ps), mutta muilta ei tullut kannatusta.

Toissijainen vaatimus oikaisuvaatimuksen tekijällä oli, että tonttihaku ja sen perusteella tehdyt tonttienluovutuspäätökset kumotaan ja tonttien haku uusitaan hallintolain vaatimukset täyttävin järjestelyin.

Tämän esityksen elinvoimalautakunta hylkäsi yksimielisesti.

Kauppakirjat ja vuokrasopimukset tonteista voidaan kuitenkin allekirjoittaa vasta sen jälkeen, kun päätös on lainvoimainen eli aikaisintaan kesäkuussa.

Tekninen johtaja Jouko Lehtonen kertoo, että kun lautakunnan kokouksen pöytäkirja on tarkistettu, se tulee nähtäville ja lähetetään myös kaikille asianosaisille pian vapun jälkeen.

– Siitä lasketaan milloin päätös tulee lainvoimaiseksi, mikäli valitusta ei tehdä. Valitusaika päättyy 10. kesäkuuta alkavalla viikolla, kertoo Lehtonen.

Päätöksestä on mahdollista valittaa hallinto-oikeuteen. Lehtosen mukaan käsittely siellä kestää arviolta vuoden.

– Sitä on vaikea sanoa meneekö 8, 10 vai 12 kuukautta, mutta tuskinpa menee puolessa vuodessa.

Oikaisuvaatimukseen oli pyydetty vastineet henkilöiltä, joille tonteista oli tehty luovutuspäätös tammikuisen haun jälkeen.

Tonttien saajista kahdeksan oli antanut oman vastineensa.

Vastineiden tekijät huomauttavat muun muassa siitä, että kun tonttien luovutus on jäädytetty, heille on syntynyt suuria rahallisia menetyksiä vuokramenojen muodossa sekä siitä, että he eivät ole voineet tehdä sopimuksia rakennusalan yrittäjien kanssa tai tilata talopaketteja tarjoushinnoilla.

Lisäksi valitusprosessi on hankaloittanut elämää lasten koulu- ja hoitopaikkojen osalta.

Oikaisuvaatimuksessa huomautettiin siitä, että osa hakijoista on Nurmijärven kunnan palveluksessa töissä ja epäiltiin heidän saaneen tästä etua haussa. Tämä kielletään vastineissa.

– Vaikka meistä toinen on kunnalla töissä, meillä ei ollut mitään lisätietoa hakuprosessista tai siitä, olisiko joku tapa hakea tonttia suositeltavampi tai erinomaisempi. Käytimme tässä asiassa omaa harkintaamme, todetaan yhdessä vastineessa.

Järvimaan alue

Alueen 15 tonttia tulivat hakuun 21. tammikuuta. Hakijoita oli yhteensä 44.

Tontit menivät kaupaksi vuorokaudessa.

Oikaisuvaatimuksen esittäjä vetoaa muun muassa siihen, että kunta ei ollut esittänyt mikä hakutapa oli ensisijainen. Vaihtoehtoina olivat sähköinen tai kirjallinen hakemus, jonka sai postittaa tai tuoda suoraan kunnanvirastolle. Sekä elinvoimalautakunta että vastineensa antaneet henkilöt ovat todenneet, että hakuilmoituksessa ei korostettu mitään hakutapaa ensisijaisena.

Tontteja oli mahdollista hakea useita siltä varalta, ettei saa haluamaansa tonttia, mutta oikaisuvaatimuksen tekijä haki vain yhtä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Esitys: Katja Vuorisesta Nurmijärven uusi hallintojohtaja
 2. Puolustusvoimien lippujuhlan päivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – mukana neljä nurmijärveläistä
 3. Kirkonkylän keskustan tontille löytymässä ostaja – kunta myy Lehto Tilat Oy:lle
 4. Työttömien määrä kasvoi kuukaudessa liki 1500:lla – vain Sipoossa ja Pornaisissa jyrkempi käänne
 5. Nurmijärven baaritkin avaavat ovensa – K-Kino avaa Klaukkalassa pitkän odotuksen jälkeen
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 8. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 9. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 10. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 11. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 12. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 13. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 14. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 15. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.