Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seitsemän veljeksen koulu kiinni syksyllä - uudet tai korjatut tilat saadaan vasta pitkän ajan kuluttua

KOULUT Myös Rajakaaressa ja Kuntolassa aloitetaan tutkimukset.

Seitsemän veljeksen koulu Rajamäellä aiotaan sulkea syksyllä. Koululla opiskellaan vielä kesälomaan asti ja syksyllä niin kauan, että saadaan väistötilat.

Sen jälkeen päättäjät joutuvat pohtimaan tehdäänkö koulussa iso remontti vai rakennetaanko kokonaan uudet tilat.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus antoi keskiviikkona (17.4.) Nurmijärven kunnalle kehotuksen ryhtyä välittömiin toimenpiteisiin terveyshaittaa aiheuttavien olosuhteiden poistamiseksi koulusta.

Ympäristökeskuksen mukaan Seitsemän veljeksen koulun vuonna 1962 valmistunutta kiinteistöä ei tule käyttää oleskelutilana 31.12.2019 jälkeen, mikäli terveyshaittaa aiheuttavia vaurioita ei ole saatu poistettua.

Kunnan pitää myös teettää Rajakaaren kiinteistöön ja Kuntolan puolelle tutkimus, jossa selvitetään syitä kiinteistöissä koettuihin sisäilmaoireisiin.

Lisäksi Nurmijärven kunnan pitää antaa Keski-Uudenmaan Ympäristökeskukselle kesäkuun puoliväliin mennessä selvitys, mihin toimiin ja millä aikataululla se ryhtyy poistamaan terveyshaittoja Seitsemän veljeksen koululta.

Tekninen johtaja Jouko Lehtonen kertoo, että nyt tehdään toimenpiteitä, joilla Seitsemän veljeksen koululla voidaan turvata terveelliset opiskelutilat kesälomaan asti.

– Hankimme luokkiin lisää ilmanpuhdistimia. Myös ilmanvaihtoa ja siivousta tehostetaan. Lisäksi kiinteistöjen sisäilman olosuhteita seurataan entistä tarkemmin mitta-antureiden avulla.

Syksyllä oppilaat on tarkoitus siirtää väistötiloihin.

Lehtonen kertoo, että väistötiloja etsitään olemassa olevista tiloista. Vaihtoehtona ovat vuokrattavat moduulirakennukset.

Todennäköistä Lehtosen mukaan on, että väistötiloja ei kummassakaan vaihtoehdossa saada käyttöön heti koulujen alettua, mutta oppilaat siirretään niihin heti, kun se on mahdollista.

Tämän jälkeen on luottamushenkilöiden tehtävä päätös siitä rakennetaanko kokonaan uudet koulutilat vai tehdäänkö nykyiselle rakennukselle erittäin iso peruskorjaus.

– Ne ovat aika tasaveroisia vaihtoehtoja sekä kustannuksiltaan että aikataulun puolesta, sanoo Jouko Lehtonen.

Hän arvelee, että kummassakin vaihtoehdossa puhutaan noin kolmesta vuodesta, ennen kuin oppilaille saadaan uudet tai täysin peruskorjatut tilat käyttöön.

Koululla on tehty sisäilmatutkimuksia jo useaan otteeseen. Maaliskuussa Indoor Aid Oy teki oirekyselyn, joiden tulokset tulivat kuntaan kuluvalla viikolla.

Lukion ja yläasteen oppilaille sekä henkilökunnalle teetettiin erilliset kyselyt. Yläasteen kyselyyn tuli 322 vastausta, lukion kyselyyn 68 vastausta.

Oirekyselyn mukaan Seitsemän veljeksen koulun yläasterakennuksessa opiskelevilla oppilailla on paljon oireita, jotka liittyvät sisäilmaongelmiin. Tunkkaisuus, riittämättömältä tuntuva ilmanvaihto, hajuhaitat ja epämukavat lämpöolot aiheuttavat oppilaille haittaa. Oppilailla on myös mm. hengitystie-, silmä- että yleisoireita sekä kroonistuvia oireita.

Myös lukion opiskelijoilla on kyselyn mukaan paljon oireilua muun muassa kroonisia oireita, kuten astman oireita.

Oirekyselyiden raportteihin, aiempiin tiedotteisiin ja koulukiinteistön kuntotutkimuksiin voi tutustua tarkemmin Nurmijärven kunnan kotisivujen sisäilma-teemasivulla: www.nurmijarvi.fi/teemasivut/sisailma