Sunnuntai-iltana kaksi puoluetta voi hymyillä kello 20 – emeritusprofessori kertoo miksi ja ennustaa samalla äänestysprosentin nousua

VAALIT Ennakkoäänestyksissä SDP ja keskusta ovat perinteisesti saaneet suuren potin. Näin voi käydä myös tänään sunnuntaina, kun ennakkoäänet julkaistaan kello 20

Heikki Paloheimo uskoo, että ennakkoäänestämisesta tulee yhä suositumpaa. Jasmin Koivisto

Jasmin Koivisto

Eduskuntavaalien ennakkoäänestysaktiivisuus oli 36,4 prosenttia, mikä on uusi ennätys. Ennakkoon äänestäneiden osuus äänioikeutetuista kasvoi melkein neljä prosenttiyksikköä viime vaaleista.

– Näin paljon ennakkoäänestyksen suosio ei ole yhdellä kerralla noussut kertaakaan sitten 1990-luvun alun. Se ennakoi sitä, että lopullinen äänestysprosenttikin voi nyt nousta selvästi edellisten eduskuntavaalien tasoa suuremmaksi, toteaa Turun yliopiston valtio-opin dosentti ja Tampereen yliopiston valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo

Paloheimo arvio, että monilla ennakkoon äänestäminen on tullut jo tavaksi.

– Sehän on niin helppoa! Kauppareissun yhteydessä äänestää, eikä tarvitse sitten äänestyspaikalle vaivautua.

Paloheimo jakaa äänestäjät kolmeen ryhmään: vahvasti puoluesitoutuneet, vahvasti liikkuvat äänestäjät ja nukkujat. Puolueuskolliset ja eläkeikäiset usein äänestävät ennakkoon. Esimerkiksi viime eduskuntavaaleissa vain noin viidennes nuorista aikuisista, jotka äänestivät, antoivat äänensä ennakkoon.

– Nuorissa on paljon niitä, joilla ei ole vahvasti vakiintunutta puoluekantaa, Paloheimo muistuttaa.

Vuoden 2015, 2011 ja 2007 eduskuntavaalien ennakkoäänestyksissä SDP ja Keskusta saivat erityisen paljon ääniä verrattaessa vaalipäivänä saatuihin ääniin.

– Kummankin puolueen, ja erityisesti SDP:n, osalta sitä selittää se, että puolueen kannattajakunnassa on paljon eläkeikäisiä äänestäjiä. Eläkeikäiset äänestävät aktiivisesti ennakkoäänestyksessä.

Keskustan osalta sitä selittää myös se, että puolueella on paljon kannatusta maaseudun haja-asutusalueilla, missä ennakkoäänestyksen suosio on viime vuosikymmeninä lisääntynyt hyvin paljon, kertoo Paloheimo.

Ennakkoäänestyksen suosio näyttää vain kasvavan vuosi vuodelta. Paloheimo ei näe mitään syytä sille, miksei suosio nousisi entisestään.

– Ennakkoon äänestämiseen sisältyy kuitenkin riski: mitä jos muuttaakin mielipiteensä?

Esimerkiksi Virossa ja Ruotsissa voi vaalipäivänä muuttaa sitä, kenelle antaa äänensä, jos kokee, että ennakkoon tehty päätös olikin väärä. Paloheimo ei pidä mahdottomana sitä, että samanlaisiin järjestelyihin siirryttäisiin Suomessakin. Epävarmasta äänestäjäjoukosta voisi tulla hieman lisää vielä ennakkoon äänestäviä, kun he tietävät voivansa muuttaa mieltään tarpeen tullen.

– Mutta en usko, että sillä olisi kovin suurta vaikutusta ennakkoon äänestäneiden kokonaismäärään, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.