Sunnuntai-iltana kaksi puoluetta voi hymyillä kello 20 – emeritusprofessori kertoo miksi ja ennustaa samalla äänestysprosentin nousua

VAALIT Ennakkoäänestyksissä SDP ja keskusta ovat perinteisesti saaneet suuren potin. Näin voi käydä myös tänään sunnuntaina, kun ennakkoäänet julkaistaan kello 20

Heikki Paloheimo uskoo, että ennakkoäänestämisesta tulee yhä suositumpaa. Jasmin Koivisto

Jasmin Koivisto

Eduskuntavaalien ennakkoäänestysaktiivisuus oli 36,4 prosenttia, mikä on uusi ennätys. Ennakkoon äänestäneiden osuus äänioikeutetuista kasvoi melkein neljä prosenttiyksikköä viime vaaleista.

– Näin paljon ennakkoäänestyksen suosio ei ole yhdellä kerralla noussut kertaakaan sitten 1990-luvun alun. Se ennakoi sitä, että lopullinen äänestysprosenttikin voi nyt nousta selvästi edellisten eduskuntavaalien tasoa suuremmaksi, toteaa Turun yliopiston valtio-opin dosentti ja Tampereen yliopiston valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo

Paloheimo arvio, että monilla ennakkoon äänestäminen on tullut jo tavaksi.

– Sehän on niin helppoa! Kauppareissun yhteydessä äänestää, eikä tarvitse sitten äänestyspaikalle vaivautua.

Paloheimo jakaa äänestäjät kolmeen ryhmään: vahvasti puoluesitoutuneet, vahvasti liikkuvat äänestäjät ja nukkujat. Puolueuskolliset ja eläkeikäiset usein äänestävät ennakkoon. Esimerkiksi viime eduskuntavaaleissa vain noin viidennes nuorista aikuisista, jotka äänestivät, antoivat äänensä ennakkoon.

– Nuorissa on paljon niitä, joilla ei ole vahvasti vakiintunutta puoluekantaa, Paloheimo muistuttaa.

Vuoden 2015, 2011 ja 2007 eduskuntavaalien ennakkoäänestyksissä SDP ja Keskusta saivat erityisen paljon ääniä verrattaessa vaalipäivänä saatuihin ääniin.

– Kummankin puolueen, ja erityisesti SDP:n, osalta sitä selittää se, että puolueen kannattajakunnassa on paljon eläkeikäisiä äänestäjiä. Eläkeikäiset äänestävät aktiivisesti ennakkoäänestyksessä.

Keskustan osalta sitä selittää myös se, että puolueella on paljon kannatusta maaseudun haja-asutusalueilla, missä ennakkoäänestyksen suosio on viime vuosikymmeninä lisääntynyt hyvin paljon, kertoo Paloheimo.

Ennakkoäänestyksen suosio näyttää vain kasvavan vuosi vuodelta. Paloheimo ei näe mitään syytä sille, miksei suosio nousisi entisestään.

– Ennakkoon äänestämiseen sisältyy kuitenkin riski: mitä jos muuttaakin mielipiteensä?

Esimerkiksi Virossa ja Ruotsissa voi vaalipäivänä muuttaa sitä, kenelle antaa äänensä, jos kokee, että ennakkoon tehty päätös olikin väärä. Paloheimo ei pidä mahdottomana sitä, että samanlaisiin järjestelyihin siirryttäisiin Suomessakin. Epävarmasta äänestäjäjoukosta voisi tulla hieman lisää vielä ennakkoon äänestäviä, kun he tietävät voivansa muuttaa mieltään tarpeen tullen.

– Mutta en usko, että sillä olisi kovin suurta vaikutusta ennakkoon äänestäneiden kokonaismäärään, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mäntysalon valokuituyhteydet kuntoon – "Koronakevät on opettanut monelle, miten tärkeä varma nettiyhteys on"
 2. Korona vei Nurmijärveltä yli 15 miljoonaa verotuloja – investoinnit tarpeen puolittaa
 3. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 4. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 5. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 6. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 7. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 8. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 9. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 10. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 11. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 12. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 13. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 14. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 15. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 2. Nämä Nurmijärven leikkikentät kannattaa katsastaa – katso kuvat kaikilta leikkikentiltä
 3. Korona vei Nurmijärveltä yli 15 miljoonaa verotuloja – investoinnit tarpeen puolittaa
 4. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 5. Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä
 6. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 7. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 8. Kysely: Kaksi kolmesta suomalaisesta tympiintyi asuinkumppaniinsa karanteenin aikana
 9. Mäntysalon valokuituyhteydet kuntoon – "Koronakevät on opettanut monelle, miten tärkeä varma nettiyhteys on"
 10. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 11. Tuore tutkimus: kauran ja rukiin kuidut jarruttavat lihomista ja maksakin kiittää
 12. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 13. Huumeidenkäyttäjien läheisten vertaistukiryhmä aloittaa Klaukkalassa – kokoontuu koko kesän ajan
 14. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 15. Autokaupassa hienoista kohennusta, myynti jää silti reilusti viime vuodesta – Autoala: "Sähköautojen hankintatukea pitää uudistaa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.