Nurmijärveläisillä työmailla luvatonta työvoimaa – Rakennusliitto pisti kaksi aliurakoitsijaa saartolistalle

Pääkaupunkiseudun rakennusbuumin lieveilmiöt näkyvät myös Nurmijärvellä. Vuoden aikana kunnan alueella on Rakennusliitosta saadun tiedon mukaan paljastunut kaksi työmaata, joissa on käytetty luvatonta ulkomaista työvoimaa.

Tapaukset ovat niin räikeitä, että luvatonta työvoimaa käyttäneet yritykset päätyivät Rakennusliiton saartolistalle. 18. joulukuuta 2018 saartolistalle päätyi XRX Ehitus Oü. Saarto purettiin 25. helmikuuta 2019 yrityksen hoidettua velvoitteensa.

16. huhtikuuta 2018 saartolistalle päätyi Nordic Manager Oü, jonka saartoa ole purettu. Kyseinen virolainen yritys ei voi työskennellä Suomessa ennen kuin se saa asiansa kuntoon.

XRX Ehitus Oü toimi aliurakoitsijana T2H Rakennus Oy:n Asunto Oy Hurmurin ja Asunto Oy Hallakon työmailla. Työmaat sijaitsevat Tilkankujalla Klaukkalassa.

Virolaisomisteinen Nordic Manager Oü toimi aliurakoitsijana useilla Lehto tilat Oy -yrityksen työmailla. Nurmijärvellä se operoi Rajamäellä Kauppakeskus Lähteen rakennustyömaalla.

Rakennusliitosta saadun tiedon mukaan Rajamäellä Kauppakeskus Lähteen työmaalla työskenteli viime vuoden maaliskuussa kuusi ukrainalaista ja kolme valkovenäläistä rakennusmiestä. Kun työntekijöitä ryhdyttiin tarkistamaan, he katosivat Suomesta, vaikka kauppakeskustyömaa oli kesken.

Tarkistuksessa selvisi, että työmaalla työntekijät eivät olleet leimanneet itseään kulunvalvontaan, jonka mukaan pääurakoitsijan pitäisi lähettää verottajalle kerran kuukaudessa lista työmaalla olleista työntekijöistä.

Työntekijöillä oli virolaiset työsopimukset, joiden mukaan heille oli maksettu 1190 euron bruttokuukausipalkkaa. Työntekijät työskentelivät kymmenen tuntia päivässä kuutena päivänä viikossa. Heille ei maksettu päivärahaa eikä heillä ollut pankkitilejä.

Sen jälkeen kun Rakennusliitto pisti yrityksen saartoon, liitolle toimitettiin käsinkirjoitettuja lappuja käteisellä maksetuista palkoista. Myöhemmin Suomesta poistuneet työntekijät soittivat Virosta rakennusliittoon ja pyysivät apua maksamattomien palkkojen perimisessä. Saamattomia palkkoja pystyttiin toimittamana miehille yhteensä 4 000–5 000 euron edestä.

T2H:n työmailla Klaukkalassa työskenteli 12. joulukuuta 2018 kahdeksan ukrainalaista rakennusmiestä. He olivat tulleet alihankkijana toimivan RRA Oy:n palvelukseen virolaisen XRX-Ehitus Oü:n kautta.

Rakennusliitosta saatujen tietojen mukaan ukrainalaismiesten työmaalla olosta ei ollut minkäänlaista dokumenttia. Heillä ei ollut pankkitilejä eikä heitä ollut perehdytetty työhön.

Koska Rakennusliiton työmaalla käynyt aluetoimitsija ei pystynyt todentamaan heidän henkilöllisyyttään, hän joutui kutsumaan poliisit asian selvittämiseksi.

Rakennusliiton mukaan ukrainalaisille oli maksettu palkkaa yhteensä hieman yli 6 000 euroa. Maksettavaksi jäi runsaat 17 000 euroa, jotka saatiin myöhemmin maksuun työntekijöille.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut