Heidi, 22, laihtui 15 kiloa liikkumalla ja syömällä hyvin – kokeili netistä tutun fitness-tähden "kitudieettiä" karuin tuloksin

Heidi Kohonen syö usein banaaneja. Mirja Hussain

toimitus

Heidi Kohosen, 22, elämäntavat muutti rakkaus. Aiemmin elämään kuuluivat napostelu, liikkumattomuus, biletys ja päihteet, mutta vuonna 2016 elämään asteli mies, joka treenasi ja söi terveellisesti.

Kohonen vaikuttui ja alkoi itsekin muokata elämäntapojaan. Ensin hän alkoi käydä kuntosalilla, sitten korjata ruokavaliotaan. Jatkuva juopottelu jäi pois, koska se ei sopinut yhteen uusien harrastusten kanssa.

Vaikka Kohosen tavoitteena ei ollut varsinaisesti pudottaa painoa, kilojakin karisi yhteensä 15, kun syömiset muuttuivat fiksummiksi.

– Nykyään syön, mitä haluan, mutta järkevästi. Syön neljä tai viisi kertaa päivässä ja joka aterialla hyviä rasvoja, proteiinia ja hiilihydraattia. Naisten ongelma on yleensä se, että he syövät liian vähän, Kohonen sanoo.

Kohosen mukaan hänen lautasellaan on tavallista ruokaa, mutta kermat ja kastikkeet on jätetty pois. Tosin kerran viikossa pariskunta pitää herkkuhetken, jolloin arkirutiineista ei piitata. Kyse on kuitenkin yhdestä ateriasta eikä koko päivän mättämisestä.

– Edelleen kuitenkin herkuttelen joskus ja käyn joskus ulkonakin, Kohonen sanoo.

Kohonen on saanut paljon apua terveellisiin elämäntapoihin mieheltään, mutta lisäksi hän on etsinyt aktiivisesti tietoa eri puolelta. Siinä on huomannut nopeasti sen, että kaikki ohjeet eivät ole seuraamisen arvoisia.

Netissä ihmiset jakavat neuvoja siltä pohjalta, että jokin kikka on toiminut heillä itsellään. Media taas esittelee uusia yksittäisiä tutkimuksia, joissa kerrotaan joka päivä uusi sääntö syömiseen.

Niihin Kohonen ei usko. Kerran hän lähti itsekin mukaan maksulliseen nettivalmennukseen, jonka oli suunnitellut suomalainen bikini fitness -kisaaja.

– Se olikin kitudieetti. Koko ajan harmitti ja väsytti, ja kroppa meni ihan tukkoon eikä aineenvaihdunta toiminut. Minulla kesti monta kuukautta saada kroppa takaisin tasapainoon sen jälkeen, Kohonen sanoo.

Huolestuttavana hän pitää sitä, että monella ei ole yhtään pohjatietoa syömisestä eikä kotona ketään tukemassa.

– Minullakin olisi ollut vaikeaa ilman miestäni. Jokaisella pitäisi olla joku tukemassa, valmentaja tai ystävä.

Nykyään Kohonen käy salilla viisi kertaa viikossa. Uusien elämäntapojen opettelu kesti puolisen vuotta, mutta nyt ne ovat vakiintuneet rutiineiksi. Motivaatiota ei tarvitse erikseen etsiskellä, Kohonen vain menee ja tekee.

– Olen kiitollinen siitä, että tajusin muuttaa elämääni nuorena. Mietin myös sitä, miten voin, kun olen 50- tai 60-vuotias. Kun vertaan oloani entiseen, eroa on kuin yöllä ja päivällä. Mutta jos on tottunut huonoon oloon, ei ihminen edes tajua, että olo voisi olla parempikin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 2. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 3. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 4. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 5. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 6. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 7. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 8. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 9. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 12. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 15. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 2. Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä
 3. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 4. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 5. Nämä Nurmijärven leikkikentät kannattaa katsastaa – katso kuvat kaikilta leikkikentiltä
 6. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 7. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 8. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 9. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 10. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 11. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 12. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 13. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 14. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 15. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.