Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nukarin avolouhoksen lupa kumottiin – asia palaa lautakunnan uudelleen käsittelyyn

Oikeus palautti asian lautakunnan uudelleen käsittelyyn.

Vaasan hallinto-oikeus on palauttanut Nukarille suunnitellun avolouhoksen uudelleen valmisteltavaksi.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus antoi tuusulalaiselle Krete Oy:lle luvan avolouhoksen perustamiseen Nurmijärven ja Hyvinkään rajan tuntumaan lokakuussa 2016.

Muun muassa lähialueen asukkaat, Nurmijärven kunta, Nurmijärven Luonto ja Vantaanjoen kalastusalue valittivat luvasta kuitenkin Vaasan hallinto-oikeuteen.

Perusteluina valituksissa käytettiin muun muassa erityistä luonnonolosuhteiden huonontumista sekä kohtuutonta rasitusta lähialueen asukkaille.

Myös selvitykset hankkeen vaikutuksista hulevesiin, Vantaanjokeen ja joen meritaimenkantaan koettiin puuttellisiksi.

Hallinto-oikeus päätti viime viikolla, että Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan päätös kumotaan ja asia palautetaan ympäristölautakunnalle uudelleen käsiteltäväksi.

Hallinto-oikeus katsoi, että luvanmyöntämisedellytyksiä ei voida riittävällä varmuudella arvioida asiassa esitetyn selvityksen perusteella.

Hallinto-oikeuden mukaan ympäristölautakunnan on uudessa käsittelyssä varattava hakijalle tilaisuus täydentää hakemustaan useamman osa-alueen kohdalta, mikäli Kreate haluaa jatkaa hakemustaan.

Hakemusta tulee täydentää muun muassa uudella meluselvityksellä, jossa on otettu huomioon kaikki hankealueen toiminnat (louhinta, murskaus, rikotus, maankaatopaikkatoiminta, lastaus ja kuljetukset alueella) sekä alueelle tuleva ja alueelta lähtevä kiviaineskuljetuksista ja maankaatopaikkakuljetuksista aiheutuva liikenne. Melutilanne tulee selvittää erikseen myös toiminnan alkuvaiheen tilanteessa.

Lisäksi hakemus kaipaa vielä täydennystä vähimmäisetäisyyksien toteutumisesta ja tarkennettua pintavesien tarkkailusuunnitelmaa, jossa on otettu huomioon sekä maa-ainesten ottotoiminta että maankaatopaikkatoiminta.

Vaasan hallinto-oikeus päätti samalla, että lisäselvityksen saatuaan ympäristölautakunnan on kuulutettava asia uudelleen ja pyydettävä lausunto kalatalousviranomaiselta ja tarvittaessa muilta viranomaisilta, minkä jälkeen lautakunta ratkaisee asian kokonaan uudelleen.