Pariskunnalta huijattiin virtuaalivaluuttakaupoilla 120 000 euroa – Poliisi varoittaa varsinkin iäkkäitä: "Suomessa viety näin ehkä jo miljoonia"

Kuvituskuva. Arkistokuva.

Jukka Hämäläinen

Itä-Uudenmaan poliisille ilmoitettiin reilu kuukausi sitten tapauksesta, jossa hyvinkääläiseltä pariskunnalta oli huijattu virtuaalivaluuttavyyhdissä 120 000 euroa.

– Ulkomaalainen huijari lähestyi pariskunnan miestä sähköpostilla, jossa kehotettiin uhria sijoittamaan virtuaalivaluuttaan 250 euroa. Mies oli jättänyt sähköpostissa mainituille nettisivuille yhteystietonsa, jonka jälkeen hänelle alkoi tulla ulkomailta useita puheluita, jopa kymmenkunta päivässä, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Markku Lylykangas

Taitavasti puhunut huijari sai uhrin sijoittamaan ensiksi pieniä summia, mutta myöhemmin summat suurenivat,

– Huijaus sai vieläkin ikävämmän käänteen, kun huijari alkoi painostaa uhria lähettämään lisää rahaa toitottamalla puhelimessa, että uhri menettäisi muutoin kaikki aiemmat sijoituksensa. Tämä on hyvin perinteinen huijaustapa eli huijari yrittää saada aikaan kiireentunnun, jotta uhri tekisi harkitsemattomia päätöksiä, Lylykangas jatkaa.

Huijari oli lisäksi kehottanut uhria lataamaan tietokoneeseensa etäkäyttöyhteyden. Sen avulla huijari pääsi käsiksi uhrin tietokoneeseen.

– Kaikenlaisiin tämäntyyppisiin lähestymisiin kannattaa suhtautua erityisellä varauksella. Etenkin virtuaalivaluutta-asioissa lähestyviä kannattaa varoa, sillä se vaikuttaa olevan tämän hetken rikosilmiö, Lylykangas muistuttaa.

Suomalaisiin numeroihin on tullut viime aikoina lukuisia puhelinsoittoja ulkomaisista puhelinnumeroista, joiden epäillään liittyvän kokonaisuuteen. Keskusrikospoliisi arvioi, että toiminta on kansainvälistä ja rikosvahinko saattaa nousta kokonaisuudessaan jopa miljooniin euroihin. Lue täältä tarkempi juttu aiheesta.

Uhriin on oltu yhteydessä poliisin tietoon tulleissa tapauksissa puhelimitse, ja englantia puhuva ulkomaalaisen yrityksen edustaja on kysellyt uhrin varallisuudesta ja sijoitustavoista. Puhelussa on tämän jälkeen kerrottu tuottavasta sijoitusmahdollisuudesta.

Sijoitettava pääoma on pyydetty maksamaan ulkomaiselle pankkitilille tai virtuaalivaluutan vaihtopalveluun. Useissa tapauksissa uhria on lähestytty muutaman päivän sisällä uudelleen.

Uhria on pyydetty useissa tapauksissa asentamaan etäkäyttösovellus tietokoneeseen, jolloin epäillyillä on ollut täysi pääsy uhrin tietokoneelle. Epäillyt ovat päässeet tekemään maksuja uhrin puolesta.

Keskusrikospoliisi varoitti alkuvuodesta sijoitushuijauksista, joissa suomalaisia yksityishenkilöitä on huijattu sijoittamaan jopa satoja tuhansia euroja ulkomaalaisten tahojen järjestelemiin sijoitushuijauksiin. Useissa näistä huijauksista tekaistut sijoitustuotteet liittyvät virtuaalivaluuttoihin.

Toimi näin, jos sinulle tarjotaan puhelimitse sijoitusta

Suhtautumaan sijoittamiseen liittyviin yhteydenottoihin erityisellä varovaisuudella.

Sijoituspäätöstä ei tule tehdä, ellei tunne tarjouksen tehnyttä yritystä tai ei ymmärrä tarkalleen, millaiseen tuotteeseen on sijoittamassa.

Varoja ei kannata koskaan siirtää tuntemattomille tahoille ilman huolellisia taustaselvityksiä.

Pankkitunnuksia ei koskaan pidä luovuttaa toiselle henkilölle, eikä sallia etäyhteyden muodostamista omalle koneelle.

Epäselvissä tilanteissa on parempi lopettaa puhelu ja olla vastaamatta uusiin yhteydenottoihin.

Useissa tapauksissa uhrit ovat olleet iäkkäämpiä henkilöitä. Poliisi kannustaakin varoittamaan läheisiä erilaisista huijauksista etukäteen.

Poliisi pyytää mahdollisia uhreja tekemään asiasta rikosilmoituksen. Nopealla ilmoittamisella voidaan parhaassa tapauksessa minimoida koituva vahinko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Eroselvitystä vaatineelta Maiju Tapiolinnalta runsaasti kritiikkiä Keusotelle – "Jos kyse olisi yksityisestä yrityksestä, niin olisi johto vaihtunut"
 2. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 3. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 4. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 5. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 11. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 12. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 13. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 14. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 2. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 3. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 4. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 5. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 6. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 7. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 8. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 9. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 10. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 11. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 12. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 13. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 14. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 15. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.