Nurmijärvi pilotoi kahdessa kodissa asuvien kuljetuksessa – kirjoilla olo ei enää ratkaise

Nurmijärvi on Suomen ensimmäinen kunta, jossa kahdessa kodissa vuoroviikoin asuvat oppilaat voivat saada maksuttoman koulukyydin joko molemmista tai toisesta kodistaan. Kuvituskuva. Arkisto/Katja Juurikko

Taina Joutsen

Nurmijärvi on Suomen ensimmäinen kunta, jossa kahdessa kodissa vuoroviikoin asuvat oppilaat voivat nyt saada maksuttoman koulukyydin joko molemmista tai toisesta kodistaan.

– Enää ei ole merkitystä sillä, kumman huoltajan luona lapsi on kirjoilla, kuljetussuunnittelija Mikko Saarinen Nurmijärven kunnasta selventää.

Edellytyksenä on, että oppilas asuu yhdessä osoitteessa koko viikon maanantaista perjantaihin. Myös muiden maksuttoman kuljetuksen ehtojen on täytyttävä. Ne liittyvät koulumatkan pituuteen, vaarallisuuteen sekä oppilaan terveyteen. Koulukyyti järjestetään kodeista, jotka sijaitsevat Nurmijärven kunnan alueella.

Kahdessa kodissa asuvien lasten oikeus maksuttomaan koulukyytiin on kirjattu kunnan juuri päivitettyyn esi- ja perusopetuksen kuljetusoppaaseen, joka astuu voimaan 1. huhtikuuta.

– Olemme jo pilotoineet muutaman perheen kanssa saadaksemme selville, kuinka tämä vaikuttaa kuljetussuunnitteluun ja toteutukseen. Kokeilussa mukana olevilla oppilasmäärillä uusi käytäntö ei ole aiheuttanut suurempia ongelmia, ja asiasta on saatu positiivinen kuva, Saarinen kertoo.

Kahdesta osoitteesta koulukuljetukseen osallistuvien lasten määrän kasvaessa hän arvelee suurimmaksi haasteeksi sen, että jonakin viikkona joltakin pysäkiltä tulee lapsia, toisena taas ei.

Tietoa uudesta käytännöstä on Saarisen mukaan jo jaettu kunnan verkkosivuilla sekä Helmi-järjestelmän kautta.

– Kahdessa kodissa asuvien lasten vanhemmilta on tullut kymmenkunta kyytihakemusta. Arvelisin, että hakemuksia tulee enintään 50.

Päivitetyssä esi- ja perusopetuksen kuljetusoppaassa tarkennetaan pitkälti aiemman oppaan sisältöä. Tärkeäksi asiaksi Saarinen nostaa koulukuljetusoikeuden hakuajan.

Jatkossa tulevaa lukuvuotta koskevat kuljetushakemukset pitää toimittaa koulupäätösten mukana tulleina hakuaikoina, mutta viimeistään 1. kesäkuuta.

Myöhemmin tulleiden hakemusten käsittely aloitetaan elokuussa. Käsittelyaika on 2–4 viikkoa, samoin kuin kesken lukuvuottakin tulevien hakemusten käsittelyaika. Tämän vuoden alusta lähtien koulukyytihakemus on pitänyt tehdä ensisijaisesti sähköisenä Helmi-järjestelmän kautta.

Viime syksystä lähtien kunta on huolehtinut itse kuljetusreittien suunnittelusta. Aiemmin siitä huolehti liikennöitsijä.

– Kun suunnittelu tehdään täällä kuljetustiimissä, resurssit eivät riitä, jos sata kuljetushakemusta odottaa kesälomien jälkeen käsittelyä. Jos kyytihakemus toimitetaan elokuun alussa, emme voi luvata, että kyyti on kunnossa 8. elokuuta koulujen alkaessa, Saarinen toteaa.

Noin 1900 esi- ja perusopetuksen oppilasta käyttää Nurmijärvellä maksutonta koulukuljetusta. Heistä noin 1200 kulkee koulubussilla ja vajaat 700 erikseen tilattavilla kyydeillä.

Juttua on täsmennetty 26.3. klo 15: Juttuun on lisätty seuraava lause: "Koulukyyti järjestetään kodeista, jotka sijaitsevat Nurmijärven kunnan alueella".

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut