Kymmenessä vuodessa yli 400 000 kuutiota – YIT:lle myönnettiin iso maa-aineslupa Nurmijärven rajalle

Kuvituskuva ARKISTO/Ari Peltonen

Vesa Valtonen

Vihdin ympäristölautakunta on myöntänyt YIT Suomi Oy:lle pitkäaikaisen maa-ainesten ottoluvan Vihdin Selkiin lähelle Nummenpäätä.

Nummi-nimisellä tilalla sijaitsevan maa-ainesten ottoalueen pinta-ala on 5,6 hehtaaria. Lautakunta myönsi luvan kymmeneksi vuodeksi 403 700 kuution ottomäärälle.

YIT Suomi haki lupaa aloittaa maa-ainesten ottaminen ennen kuin lupaa koskeva päätös on saanut lainvoiman.

Ympäristölautakunta myönsi luvan maa-ainesten ottamiseen ennen kuin lupapäätös on saanut lainvoiman edellytyksellä, että luvan saaja asettaa 20 000 euron suuruisen vakuuden niiden haittojen, vahinkojen ja kustannusten korvaamiseksi, jotka päätöksen kumoaminen tai luvan muuttaminen voisi aiheuttaa.

Soranottoalue sijaitsee Nummenpääntien pohjoispuolella, noin 1,4 km Nurmijärven rajasta länteen. Tilalle kuljetaan Nummenpääntieltä kääntyvältä Nummiojantieltä.

Ympäristö on maa- ja metsätalousvaltaista haja-asutusaluetta. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat ottamisalueen rajalta noin 180 metriä koilliseen, 280 metriä luoteeseen, 600 metriä luoteeseen, 580 metriä etelään, 370 metriä kaakkoon.

Lähimmät vapaa-ajan asunnot sijaitsevat ottamisalueen rajalta 340 metriä luoteeseen ja 410 metriä pohjoiseen.

Hakijalla oli alueella vähäistä ottotoimintaa vuonna 2011. Lupakaudella 2002-2007 Nummen tilalta ei otettu maa-aineksia. Lupakaudella 1996-2001 alueelta otettiin maa-aineksia noin 40 000 kuutiota.

Aluetta laajennetaan lupapäätöksen mukaan nyt reilun hehtaarin verran länteen. Täten otettavia maa-aineksia on vielä runsaat 400 000 kuutiota.

Ympäristölautakunnan päätöksen mukaan toiminnasta aiheutuva melu ja pölyäminen pyritään minimoimaan.

Alueella työskennellään pääasiallisesti ympäröivää maanpintaa alemmalla tasolla, jolloin ympäröivät luiskat vähentävät melun ja pölyn leviämistä. Kun toimitaan alimmalla suunnitellulla ottotasolla, on alueen ympärillä noin kymmenen metriä korkeat seinämät.

Soranottoalueella toimitaan arkisin klo 6-22 ja kuljetuksia on tarvittaessa lupapäätöksen mukaan myös lauantaisin.

Maa-ainesta seulotaan soranottoalueella, jonne tuodaan todennäköisesti telaseula. Murskaukselle ei lupahakemuksen mukaan ole tarvetta.

Kiviaines kuljetetaan suoraan tai varastokasoista käyttökohteisiin, lähinnä pääkaupunkiseudulle. Keskimäärin raskasta liikennettä alueelle muodostuu noin viidestä kymmenen ajokertaa päivässä.

Pitkä historia

Nummi-nimisellä tilalla on ollut maa-ainesten ottotoimintaa useamman kymmenen vuoden ajan.

Ensimmäinen viiden vuoden lupa alueelle myönnettiin Tauno Valo Oy:lle vuonna 1986.

Tämän jälkeen toiminnalle myönnettiin viiden vuoden jatkolupa vuonna 1991, viiden vuoden lupa 1996, viiden vuoden lupa vuonna 2002 sekä kymmenen vuoden lupa vuonna 2008.

Viimeisin lupa päätyi viime vuoden lokakuun lopussa.

Luvanhaltijaksi vaihtui toukokuussa 1999 vaihtunut Lemminkäinen Oyj, jonka nimi on myöhemmin vaihtunut Lemminkäinen Infra Oy:ksi ja edelleen YIT Infra Oy:ksi ja YIT Suomi Oy:ksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.