Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastuut, tietosuoja ja kunnossapito mietityttivät yksityistieväkeä – uusi laki mullistaa monta asiaa

YKSITYISTIET "Mikäli häviää valituksensa, saa varautua 5 000-10 000 euron kuluihin".

Lähes 200 henkeä oli viime viikolla Kiljavalla alueellisilla yksityistiepäivillä kuulemassa muutoksista, joita on tullut roppakaupalla yksityistielakiin.

– Väkeä näissä tilaisuuksissa eri puolilla Suomea on ollut normaalia enemmän, kertoo Suomen Tieyhdistyksen erityisasiantuntija Jaakko Rahja.

Hän toteaa, että muutos on merkittäviin vuosikymmeniin.

– Laki on selkeämpi kuin aikaisemmin ja sujuvammin kirjoitettu.

Laissa on kuitenkin myös joitain kohtia, jotka eivät tunnu välttämättä parannuksilta.

Yksi iso muutos on se, että kuntien tielautakunnat on lakkautettu ja jatkossa valitukset menevät käräjäoikeuteen.

 – Se on iso asia sekä periaatteellisesti että rahallisesti. Mikäli häviää valituksensa, saa varautua 5 000-10 000 euron kuluihin, huomauttaa Rahja.

– Tätä kohtaa emme pidä parannuksena.

Koska kunnilla ei ole enää velvollisuutta neuvoa tieasioissa muuten kuin yksityistieavustusten suhteen, häviää kunnista vähitellen myös tietämystä yksityistieasioista.

Suomen Tieyhdistyksessä on oma neuvontapuhelin jäsenille. Rahja uskoo, että siihen soitot lisääntyvät.

Yhdistys on julkaissut uuteen lakiin liittyen opaskirjan nimeltä Yksityisteiden hallinto. Sitä tehtäessä asioita pohdittiin myös yhdessä uuden lain laatijoiden kanssa.

Uudesta laista ei ole vielä olemassa samalla tavalla ennakkotapauksia kuin vanhasta, joten epäselvät kohdat tulevat ratkeamaan vasta tulevaisuudessa.

Uusi laki on Rahjan mukaan tuotu toisaalta monilta osin nykyaikaan.

Esimerkiksi tiekuntien toimintaa voidaan jatkossa hoitaa entistä enemmän sähköisesti. Niinpä, mikäli asiasta on etukäteen sovittu, voidaan esimerkiksi kutsuja lähettää sähköpostilla ja kokouksissa käyttää skype-yhteyttä.

Kiinnostus talkootyön tekemiseen on viime vuosina monissa tiekunnissa hiipunut.

– Tienpidon ja hallinnon voi nyt ulkoistaa enintään neljäksi vuodeksi kerrallaan. Se voi olla vastaus osalle tiekunnista, arvelee Rahja.

Nurmijärvellä pidetyillä alueellisilla yksityistiepäivillä nousi esiin kolme asiaa. Niistä yksi oli tietosuoja. Mitä tietoja voi esimerkiksi laittaa sähköpostiin kokouskutsun liitteeksi tai miten käsitellään osakkailta kerättyjä tietoja ja mitä tietoja voi näyttää ulkopuolisille. Muun muassa näitä asioita pohdittiin.

Käytännön ongelmista esille nousi hiekoitus. Pitääkö hiekoittaa ja milloin?

– Vanhassa laissa, joka on 60-luvulta, ei tästä ollut mainintaa. Auraus riitti. Uudessa laissa on maininta, että myös liukkaudentorjunta kuuluu tienpitoon.

Tämä tulee – monien muiden asioiden lisäksi – kasvattamaan tienpidon kustannuksia. Varsinkin, jos talkootyön osuus vähenee.

Maksujen periminen ja vastuukysymykset nousivat myös esiin.

– Olenko vastuussa, jos joku ajaa kuoppaan tai unohdan tehdä jonkun asian ja olen tiehoitokunnan puheenjohtaja? Näitä pohdittiin, kertoo Jaakko Rahja.

Yksiselitteisiä vastauksia ei ole, mutta vastuukysymykset kannattaa ottaa vakavasti. Mikäli esimerkiksi tierumpu rikkoutuu ja joku vahingoittaa sen takia autoaan, selvitetään miten kauan rumpu on ollut rikki tai ajettiinko autolla liian kovaa.

– Kyllä tiekunnille esitetään aika paljon vaatimuksia esimerkiksi renkaiden tai öljypohjan rikkoutumisen vuoksi.