Kasviksia ja pähkinöitä suosivaan raakaravintoon liittyy myös riskejä – "Voi vaikuttaa kasvuun ja kehittymiseen"

Vitamiinit ja entsyymit säilyvät paremmin, kun raaka-aineita ei kuumenneta yli 45 asteen.

Kesäkurpitsapasta valmistuu nopeasti. Annukka Roth

toimitus

Raakaruokailijan keittiössä ei hella kuumene eikä uuni lämpene. Sen sijaan raakaruoan kypsennyksessä käytetään jääkaappia ja kuivuria. Ruoan hapatus, marinointi, mehustus ja idättäminen ovat perusasioita.

Periaatteena raakakokkailijan keittiössä on, että ruokaa ei kuumenneta yli 45 asteen. Kypsentämisen välttämisellä pyritään suojelemaan raaka-aineessa olevia vitamiineja ja entsyymejä.

Raakaruokailu rinnastetaan elävään ravintoon, jonka juuret ulottuvat kauas viime vuosisadan alkuun. Yhtenä elävän ravinnon merkittävimmistä kehittäjistä pidetään liettualais-amerikkalaista Ann Wigmorea (1909–1994). Wigmoren tulevaisuuden näkymänä oli poistaa nälänhätä ja ravinnon kalleus maailmasta.

Raakaravinto on vapaammin käytetty termi ja sallii monia raaka-aineita, joita ei elävässä ravinnossa ole, esimerkiksi öljyt. Sekä raakaravinto että elävä ravinto sisältävät entsyymejä, mutta elävässä ravinnossa entsyymien määrä on korkeampi. Pakastaminen on elävän ravinnon puolella kiellettyä, kun taas osa raakakokkailijoista käyttää sitä osana ruoan säilytystä ja valmistamista.

Itä-Suomenyliopiston ravitsemustieteen professori Marjukka Kolehmainen kertoo, että raakaruokavalion koostaminen voi olla haasteellista. Hän muistuttaa, että ruokavalioon tulee paneutua hyvin. On myös syytä keskustella asiantuntijan kanssa, kuinka ruokavalion saa riittävän monipuoliseksi ja kattavaksi.

Terveelliseksi raakaruokavalion tekee se, että se sisältää paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja, mahdollisesti viljaa sekä monipuolisesti erilaisia siemeniä ja pähkinöitä.

Raakaruoan kokkaajan keittiön täyttää blenderin surina. Kovassa käytössä on myös raastinrauta.

Raakakeittiössä sokerit, viljat ja maitotuotteet unohdetaan usein kokonaan. Raakaruokailijat suosivat luomutuotteita. Pieni osa käyttää ruokavaliossaan myös hieman kypsentämätöntä kalaa tai lihaa.

Juomana on lähdevesi tai nuoresta kookoksesta saatava kookosvesi. Lisäksi sallitaan itse tehdyt tuorepuristetut mehut. Soodavedet, pullotetut mehut, kahvi tai alkoholijuomat eivät kuulu elävän ravinnon piiriin, koska ne ovat prosessoituja.

Marjukka Kolehmainen näkee raakaruokavaliossa yleisen ravitsemuksen näkökulmasta hyviä puolia mutta myös mahdollisia riskejä ja haittavaikutuksia.

– Jos esimerkiksi lasten ja nuorten ruokavaliota yksipuolistetaan kovin paljon, se voi vaikuttaa kasvuun ja kehittymiseen.

Lähes kaikissa kasviksissa on proteiinia, mutta usein vain vähäinen määrä. Hyviä kasviproteiinin lähteitä ovat palkokasvit, siemenet ja pähkinät.

Jos käytetään yksipuolisesti proteiininlähteitä, esimerkiksi välttämättömien aminohappojen saanti voi jäädä niukaksi. Tarvitsemme välttämättömiä aminohappoja päivittäisessä ruokavaliossa tavalla tai toisella, Kolehmainen muistuttaa.

– Tavallisen ruokavalion voi helpommin koostaa monipuoliseksi. Ei tarvitse nähdä niin paljon vaivaa, ja tavallinenkin ruokavalio voi olla hyvinkin terveellinen.

Kolehmainen näkee, että raakaruokavaliossa on paljolti kyse ideologisista näkemyksistä ja kokeilunhalusta.

Kasvuiässä oleville lapsille hän ei suosittelisi minkäänlaisia hyvin yksipuolisia ruokavalioita. Esimerkiksi kasvi- ja vegaanipainotteisessa ruokavaliossa on huolehdittava, että lapsi saa riittävästi energiaa. Tämä asettaa vanhemmille haasteita.

Ruokavaliomuutokset voivat aiheuttaa erilaisia oireita.

– Kun kenen tahansa ruokavalioon lisätään runsaasti kasviksia ja täysjyväviljaa sekä paljon kuitupitoista syömistä, siitä voi tulla aluksi mahavaivoja. Niitä kannattaa lisätä pikkuhiljaa. Myös juomista tulisi lisätä, että suoli toimisi normaalisti eikä tulisi turhia kipuja ja ilmavaivoja, Kolehmainen opastaa.

Hapatus on hyvä keino parantaa ruoka-aineiden sulamista elimistössä ja rauhoittaa vatsan käyttäytymistä.

Mea Salon kirjassa Hellattoman kokin elävä raakaravinto sanotaan, että avain helppoon ruokamuutokseen on maltti.

– Muuta ensin yksi ateria päivässä raa'aksi, sitten toinen. Kun teet muutoksia vähitellen, löydät oikeat ateriakoot ja ateriarytmin helposti. Kun raakaruoan osuutta syömisissään lisää vähitellen, sekä keho että pää pysyvät mukana ja uusista ruoista tulee luonnollinen osa omaa ruokavaliota, Salo kirjoittaa.

Juttujen lähteinä myös Elävä raakaravinto ry, Wikipedia, K-ruoka.fi, Ruohonjuuri.fi ja Ari Vihertuulen opinnäytetyö Elävän ravinnon ympäristö- ja terveysvaikutukset (Mikkelin ammattikorkeakoulu, 2010).

Teksti ja kuvat: Annukka Roth

Haluatko kokeilla raakaruokaa? Tässä kolme helppoa reseptiä

Elävän ja raakaravinnon syöjiä

Mehun juojat (juicearians) käyttävät pääasiallisesti tuoreita mehuja.

Itujen syöjät (sproutarians) syövät pääasiallisesti ituja.

Fruitariaanit (fruitarians) syövät pääasiallisesti vain hedelmiä.

80/10/10-suuntauksessa vältellään rasvoja ja proteiineja. Tällaisessa dieetissä saatetaan "ylisyödä" jopa 30 banaania päivässä.

Lähde: Elavaravinto.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 2. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 3. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 4. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 5. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 11. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 12. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 13. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 14. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 2. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 3. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 4. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 5. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 6. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 7. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 8. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 9. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 10. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 11. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 12. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 13. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 14. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h
 15. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.