Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Klaukkalan ohikulkutien maa-alueet nyt valtion hallussa – lunastettuna kaksi kotia ja 53 hehtaaria maata

Klaukkalan ohikulkutien alta lunastettiin kaksi asuinrakennusta ja yli 53 hehtaaria maata.

Klaukkalan ohikulkutien rakentaminen pääsee pian viimeisistäkin kohdista vauhtiin, sillä viime torstaina haltuunotettiin viimeisetkin tarvittavat maa-alueet tien osalta Maanmittauslaitoksen järjestämässä kokouksessa.

Lunastusten hakijana toimivan Uudenmaan ely-keskuksen asiamies ja maanhankintakonsultti Timo Romppainen aloitti neuvottelut lunastettavista rakennuksista jo syksyllä 2016.

Asuinrakennuksia tielinjauksen alle jäi kaksi, joista toinen sijaitsee Vanhan Hämeenlinnantien tuntumassa ja toinen Metsäkyläntien varressa. Rakennusten osto valtiolle saatiin sovittua asukkaiden kanssa.

– Asuinrakennusten osalta pyrimme pääsemään korvaussopimuksiin ja viime kesän ja syksyn aikana saimmekin sopimukset neuvoteltua. Korvaussopimuksissa kohteiden hinnoittelussa noudatetaan samoja arviointiperusteita kuin lunastuksissakin.

– Rakennukset pyritään aina haltuunottamaan ensin aikataulusyistä. Joskus hankkeen urakoitsijat hyödyntävät niitä sen jälkeen, kun korvauskysymykset on niiden osalta loppuun saatettu, Romppainen kertoo. Kreate ottikin Vanhan Hämeenlinnantien varresta kiinteistön käyttöönsä ja hyödyntää sitä urakassa.

Romppaisen mukaan asuinrakennusten lisäksi tielinjauksen alle jäi muutama riihi ja Ripatin kohdalla tie tulee yhden entisen vapaa-ajanasunnon päälle.

Maata ohikulkutietä varten lunastetaan yhteensä yli 53 hehtaaria. Tästä suuri osa on metsää ja osa peltoa.

Maa-alueiden haltuunotto tapahtui viime syksynä muualta, paitsi Kirkkotien osalta. Kirkkotien kohdalta maan haltuunottoa viivästytti korkeimmalle hallinto-oikeudelle tehty valituslupahakemus, mutta kun hakemus hylättiin helmikuussa, niin nyt Maanmittauslaitos pääsi jatkamaan asian käsittelyä myös Kirkkotien osalta.

– Kun myös Kirkkotien kohta on otettu nyt haltuun, niin puunpoisto voi alkaa myös Kirkkotien tuntumassa käytännössä heti.

Nurmijärven Uutisten tietojen mukaan myös maa-alueiden lunastukset menivät olosuhteisiin nähden hyvin, eikä suurempia riitoja enää nähty.

Maanmittauslaitoksen toimitusinsinööri Tuomas Lehtonen kertoo, että maan haltuunoton jälkeen maanomistajilla on mahdollisuus tehdä korvausvaatimus. Lunastustoimikunta pyytää toimituksen hakijalta, eli tässä tapauksessa ely-keskukselta, vaatimuksiin vastineen ja tekee korvauspäätöksen sen jälkeen. Mikäli maanomistaja ei ole tyytyväinen korvaukseen, hän voi hakea muutosta maaoikeudelta.

Ohikulkutien osalta lunastustoimikunnan on tarkoituksena käsitellä lunastuskorvaushakemukset tämän vuoden aikana. Tarkempaa ajankohtaa ei ole Lehtosen mukaan vielä määritelty.

Mahdollisia korvauksia voi tulla maksettavaksi myös myöhemmässä vaiheessa, jos maanomistaja kokee tien aiheuttaneen omaisuudelleen vahinkoa tai haittaa. Haitan- ja vahingonkorvaushakemukset käsitellään kuitenkin vasta tien valmistuttua, kun kaikki muutokset ovat tiedossa.

Korvaus lunastettavasta omaisuudesta määrätään käyvän hinnan perusteella, millä tarkoitetaan sitä hintaa, jonka lunastetuista menetyksistä olisi voinut saada vapaaehtoisella kaupalla.