Klaukkalan ohikulkutien maa-alueet nyt valtion hallussa – lunastettuna kaksi kotia ja 53 hehtaaria maata

Klaukkalan ohikulkutien alta lunastettiin kaksi asuinrakennusta ja yli 53 hehtaaria maata.

Ohikulkutien alta joudutaan purkamaan kaksi omakotitaloa. Toinen niistä sijaitsee Metsäkyläntien varressa. Riikka Laine

Riikka Laine

Klaukkalan ohikulkutien rakentaminen pääsee pian viimeisistäkin kohdista vauhtiin, sillä viime torstaina haltuunotettiin viimeisetkin tarvittavat maa-alueet tien osalta Maanmittauslaitoksen järjestämässä kokouksessa.

Lunastusten hakijana toimivan Uudenmaan ely-keskuksen asiamies ja maanhankintakonsultti Timo Romppainen aloitti neuvottelut lunastettavista rakennuksista jo syksyllä 2016.

Asuinrakennuksia tielinjauksen alle jäi kaksi, joista toinen sijaitsee Vanhan Hämeenlinnantien tuntumassa ja toinen Metsäkyläntien varressa. Rakennusten osto valtiolle saatiin sovittua asukkaiden kanssa.

– Asuinrakennusten osalta pyrimme pääsemään korvaussopimuksiin ja viime kesän ja syksyn aikana saimmekin sopimukset neuvoteltua. Korvaussopimuksissa kohteiden hinnoittelussa noudatetaan samoja arviointiperusteita kuin lunastuksissakin.

– Rakennukset pyritään aina haltuunottamaan ensin aikataulusyistä. Joskus hankkeen urakoitsijat hyödyntävät niitä sen jälkeen, kun korvauskysymykset on niiden osalta loppuun saatettu, Romppainen kertoo. Kreate ottikin Vanhan Hämeenlinnantien varresta kiinteistön käyttöönsä ja hyödyntää sitä urakassa.

Romppaisen mukaan asuinrakennusten lisäksi tielinjauksen alle jäi muutama riihi ja Ripatin kohdalla tie tulee yhden entisen vapaa-ajanasunnon päälle.

Maata ohikulkutietä varten lunastetaan yhteensä yli 53 hehtaaria. Tästä suuri osa on metsää ja osa peltoa.

Maa-alueiden haltuunotto tapahtui viime syksynä muualta, paitsi Kirkkotien osalta. Kirkkotien kohdalta maan haltuunottoa viivästytti korkeimmalle hallinto-oikeudelle tehty valituslupahakemus, mutta kun hakemus hylättiin helmikuussa, niin nyt Maanmittauslaitos pääsi jatkamaan asian käsittelyä myös Kirkkotien osalta.

– Kun myös Kirkkotien kohta on otettu nyt haltuun, niin puunpoisto voi alkaa myös Kirkkotien tuntumassa käytännössä heti.

Nurmijärven Uutisten tietojen mukaan myös maa-alueiden lunastukset menivät olosuhteisiin nähden hyvin, eikä suurempia riitoja enää nähty.

Maanmittauslaitoksen toimitusinsinööri Tuomas Lehtonen kertoo, että maan haltuunoton jälkeen maanomistajilla on mahdollisuus tehdä korvausvaatimus. Lunastustoimikunta pyytää toimituksen hakijalta, eli tässä tapauksessa ely-keskukselta, vaatimuksiin vastineen ja tekee korvauspäätöksen sen jälkeen. Mikäli maanomistaja ei ole tyytyväinen korvaukseen, hän voi hakea muutosta maaoikeudelta.

Ohikulkutien osalta lunastustoimikunnan on tarkoituksena käsitellä lunastuskorvaushakemukset tämän vuoden aikana. Tarkempaa ajankohtaa ei ole Lehtosen mukaan vielä määritelty.

Mahdollisia korvauksia voi tulla maksettavaksi myös myöhemmässä vaiheessa, jos maanomistaja kokee tien aiheuttaneen omaisuudelleen vahinkoa tai haittaa. Haitan- ja vahingonkorvaushakemukset käsitellään kuitenkin vasta tien valmistuttua, kun kaikki muutokset ovat tiedossa.

Korvaus lunastettavasta omaisuudesta määrätään käyvän hinnan perusteella, millä tarkoitetaan sitä hintaa, jonka lunastetuista menetyksistä olisi voinut saada vapaaehtoisella kaupalla.

Maa-alueiden haltuunotto

Klaukkalan ohikulkutien puunpoisto käynnistyi viime syksynä, kun Maanmittauslaitos oli ottanut maapohjan muutoin haltuun paitsi Kirkkotien osalta. Ensimmäinen haltuunotto tehtiin 29.8.2018.

Viime viikolla Maanmittauslaitos järjesti Nurmijärven kunnanvirastolla toisen haltuunottotilaisuuden, jossa otettiin haltuun ohikulkutien maa-alueita Kirkkotien tuntumasta.

Haltuunoton jälkeen maanomistajilla on mahdollisuus hakea korvauksia menetetystä maasta.

Lunastuskorvaus muodostuu kohteen-, haitan ja vahingonkorvauksesta; kohteenkorvausta voidaan määrätä lunastettavasta omaisuudesta, haitankorvausta voidaan määrätä mm. meluhaitasta taikka maisemamuutoksesta aiheutuneesta kiinteistön arvon alentumisesta ja vahingonkorvausta voidaan määrätä mm. ennenaikaisesta hakkuusta taikka sadonmenetyksestä.

Maan osalta korvauspäätökset tehdään tämän vuoden aikana, mutta haitan ja vahingonkorvaushakemukset käsitellään vasta tien valmistuttua. Tien pitäisi valmistua syksyllä 2021.

Lisätietoja www.maanmittauslaitos.fi

Aiheeseen liittyvää

  1. Klaukkalan ohikulkutie ei ratkaise kaikkea – Nurmijärvi tarvitsisi Hämeenlinnanväylän lisäkaistaa ja Kehä IV:n 11.3.2019 6:05
  2. "Sitkeys palkittiin" – Klaukkalan ohikulkutien töiden alkamista juhlistettiin alkupamauksella 7.3.2019 17:51
  3. Klaukkalan ohikulkutien räjäytykset alkoivat – Kirkkotien työstäminen alkanee huhtikuussa 26.2.2019 11:56
  4. Ohikulkutien rakennustyöt käyntiin tällä viikolla – melua ja tärinää rajattiin asukkaiden vuoksi 13.2.2019 6:05
  5. Klaukkalan ohikulkutien valitukset nurin – myös Kirkkotien kohta pääsee etenemään 8.2.2019 20:15
  6. Klaukkalan ohikulkutie etenee – rakennustyöt käyntiin helmikuussa 30.12.2018 6:30

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut