Tulvat ovat jo alkaneet ja nostaneet vettä alaville teille – tällainen tulvakevät on tulossa

Tällaisia tulvia on nähty aiempina keväinä Porvoonjoen varrella Wileniuksen telakan alueella Porvoossa. Sanna Puisto

Jukka Hämäläinen

Useita päiviä jatkunut plussakeli ja vesisateet ovat saaneet lumien sulamisen vauhtiin. Jokien ja järvien vedenkorkeudet ovat olleet reippaassa nousussa viikonlopulta lähtien, raportoi Ely-keskus.

Tiistaiaamuna jokien virtaamat ylittivät paikoin tulvarajan. Tulvavettä on noussut alaville pelloille ja teille, mutta suurempia vahinkoja ei ole toistaiseksi tiedossa.

Ennusteiden mukaan tulvatilanne jatkuu lähipäivät. Viileät yöt hidastavat lumien sulamista, tosin vesisateet voivat nopeuttaakin sitä. Odotettavissa on pääosin keskimääräisen kevättulvan suuruinen tulvahuippu, pienemmissä vesistöissä sademäärästä riippuen mahdollisesti hieman keskimääräistä suurempi.

Vantaanjoen Myllymäessä virtaama oli tiistaina 19. maaliskuuta päivällä noin 65 kuutiometriä sekunnissa, kun se keskimäärin kevään tulvahuippuna on 90 kuutiometriä sekunnissa.

Myös järvien pinnat ovat nousussa, esimerkiksi Tuusulanjärven pinta on noussut kahdessa vuorokaudessa noin 10 senttiä. Tulvarajoja ei ole vielä järvien rannoilla saavutettu.

Oman kiinteistön tierumpujen ja hulevesikaivojen toimivuus on syytä tarkistaa ja tarvittaessa avata ne. Virtaavaan tulvaveteen ei turvallisuussyistä ole kuitenkaan asiaa, Ely-keskus varoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.