Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talttuvatko Suomea riivaavat sisäilmaongelmat ilmanvaihdon oikeaoppisella käytöllä? Asiantuntijat työstivät kunnille yhteiset ohjeet

Kunnille on nyt tehty yhteinen ilmanvaihdon yleisohje, koska käytännöt ovat vaihdelleet paljon ja järjestelmiä käytetään usein väärin.

Suomessa noin kolmekymmentä miljoonaa kerrosneliömetriä julkisia tiloja, joiden omistajia ovat kunnat. Niistä lukuisia koskevat kansalliseksi vitsaukseksi nousseet sisäilmaongelmat.

Asian ratkaisemiseksi on kaivattu valtakunnallista kannanottoa ja yhtenäistä ohjeistusta. Se on nyt tehty Suomen suurimpien kuntien sisäilma-asiantuntijoiden yhteistyönä. Tavoitteena on parantaa sisäilman laatua sekä kehittää ja vakiinnuttaa tutkimustietoon pohjautuvia toimintatapoja julkisissa palvelurakennuksissa.

Kokonaistilannetta kartoitettaessa kävi ilmi, että avainasemassa on ilmanvaihtojärjestelmien oikeaoppinen käyttö. Järjestelmiä käytetään ja huolletaan usein väärin.

Julkisessa keskustelussa on usein ihmetelty, miksi esimerkiksi koulujen ja päiväkotien ilmanvaihto suljetaan usein yön ajaksi ja viikonloppuisin. Se ei välttämättä ole väärin, mutta ei aina oikeinkaan.

Yleisohje suosittaa, että julkisten tilojen ilmanvaihto käynnistetään kaksi tuntia ennen käyttäjien saapumista ja se pidetään päällä 1-2tuntia käytön loppumisen jälkeen. Tämän niin kutsutun huuhteluajan katsotaan puhdistamaan ilman epäpuhtauksista.

Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi kosteissa tiloissa, kuten WC- ja pesutiloissa, ilmanvaihto on syytä olla koko ajan käynnissä, kunhan riittävä korvausilman saanti on varmistettu.

Yleisohje linjaa myös, että ilmanvaihto pidetään koko ajan päällä jatkuvassa käytössä olevissa rakennuksissa, kuten sairaaloissa, tai jos rakennuksessa on syytä olettaa kosteus- tai muita ongelmia. Vaurioituneiden rakenteiden korjaus pitäisi tehdä välittömästi sisäilmaongelmien välttämiseksi.

Vastavalmistuneissa rakennuksissa ilmanvaihto tulisi niin ikään pitää päällä tauotta vuoden ajan, jotta uusien materiaalien päästöt saataisiin huuhdeltua ilmasta pois.

Asiantuntijoiden mukaan ilmanvaihto itsessään ei aiheuta sisäilmaongelmia, jos laitteet ja putkistot pidetään puhtaina ja suodattimet vaihdetaan vähintään kaksi kertaa vuodessa. Jos näin ei tehdä, tulee ongelmia.

Kuntien yleisohjeen valmistelua ohjasivat Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun, Tampereen, Lahden, Oulun, Jyväskylän ja Kuopion kaupunkien kiinteistö- ja sisäilma-asiantuntijat. Sen laatimiseen ja kommentointiin osallistui asiantuntijoita myös Sisäilmayhdistys ry:stä, muista kunnista, tutkimuslaitoksista, yliopistoista ja sisäilma-alan konsulttiyrityksistä.