Uudet Suomen ennätyskalat julki: osa on melkoisia vonkaleita – peledsiika loistaa poissaolollaan

Ennätyskalalautakunnan 2000-luvun ennätyslistalla on nyt 80 kalalajia ja kuusi rapulajia.

Kaikki ennätyslautakunnalle ilmoitetut tiedot talletetaan ennätyskalarekisteriin. JOHANNAERJONSALO

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kalatalouden Keskusliitto on julkaissut uuden listan Suomen ennätyskaloista. Ennätyskalalautakunta hyväksyi kuluneen vuoden aikana seitsemän uutta ennätystä.

Uusia ennätyskaloja ovat isoista kaloista made 8,05 kg, ruutana 2,99 kg, suutari 4,07 kg ja voimassa olevaan ennätystä sivuava lahna 7,45 kg. Pienistä, alle sata grammaa painavista lajeista ennätyslistalle pääsivät allikkosalakka 9,1 cm, hietatokko 7,1 cm ja voimassa olevaa ennätystä sivuava viisipiikki 5,8 cm.

Ennätyskalat on listattu jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajan. SE-listalla on nyt yhteensä kahdeksankymmentä kalalajia ja kuusi rapulajia, mutta kauan kaivattu peledsiika puuttuu edelleen listalta. Lajista ei ole tullut yhtään ilmoitusta lautakunnalle.

Peledsiika on lohikala, jota 1960-luvulta saakka on istutettu Suomen vesistöihin, erityisesti maan pohjoisosassa. Hopeinen peledsiika muistuttaa nimestään huolimatta enemmän muikkua kuin alkuperäistä suomalaista siikaa. Sen paino on yleensä 300–1 500 grammaa.

Kalatalouden Keskusliitto muistuttaa kalastajia, että ennätyskalan saatuaan on pidettävä pää kylmänä. Moni mahdollinen ennätys on kaatunut lautakunnassa puutteelliseen tai epämääräiseen ilmoitukseen.

Tavallisin hylkäyksen syy on se, että punnituksessa ei ole toimittu ohjeiden mukaan.

– Paras tapa on viedä kala lähimpään ruokakauppaan ja käyttää punnitukseen kaupan hedelmäosaston vaakaa. Punnituksen todistajiksi kannattaa pyytää kaupan henkilökuntaa, liitto neuvoo.

– Kotoa mahdollisesti löytyvä vanha talousvaaka tai kalastajan kädessä heiluva digivaaka eivät kuulu hyväksyttyihin suomenennätyskalan punnitusvälineisiin.

Kaikki ennätyslautakunnalle ilmoitetut tiedot talletetaan ennätyskalarekisteriin, joka on netissä osoitteessa www.vapaa-ajankalastaja.fi/suurkalat/2000-luvun-ennatyskalat/.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.