Sipilän hallituksen kaatumisen jäljet huolestuttavat – Mikä on uusien tiedustelulakien kohtalo?

Jari Pietiläinen

Tämän päivän kuumia keskusteluaiheita ovat Sipilän hallituksen kaatumisesta aiheutuvat seuraukset konkreettiseen päätöksentekoon.

Moni politiikkaa seuraava on jo pohtinut esimerkiksi sitä, mikä on eduskunnan käsittelyssä olevien siviili- ja sotilastiedustelulakien kohtalo. Jopa eräät tutkijat ovat huolestuneet siitä, että pitkään valmisteilla olevat tiedustelulait jäätyvät nyt kokonaan.

Näin ei kuitenkaan ole, vaan hallituksen erohetkellä eduskunnan käsittelyssä olevia lakihankkeita käsitellään edelleen normaaliin tapaan – vaikka hallitus jatkaa toimitusministeristönä.

Tiedustelulakien kohtalo voi siis olla synkkä vain siinä tapauksessa, että nyt työnsä aloittanut toimitusministeristö haluaisi nämä lait torpata. Niin tuskin käynee missään tapauksessa.

Sotilas- ja siviilitiedustelulakien olivat viimeksi torstaina eduskunnan täysistunnon käsittelyssä. Tiedustelulakien ympärillä on nähty värikäs prosessi eduskunnassa.

Yllätys oli sekin, että lakeja oli määrä käsitellä eduskunnan täysistunnossa jo helmikuussa, mutta ne vedettiin yllättäen pois asialistalta ja lait palasivat valiokuntien käsittelyyn.

Hallituksen jatkaminen toimitusministeristönä ei sinänsä ole mullistava menettely, sillä vastaava tilanne syntyy lähes aina eduskuntavaalien jälkeen.

Silloinkin hallitus jättää eronpyyntönsä tasavallan presidentille ja jatkaa toimitusministeristönä siihen saakka, kun uusi hallitus muodostetaan.

Toimitusministeristössä toimivan ministerin ei valtuuksistaan huolimatta oleteta tekevän merkittäviä ratkaisuja ainakaan poliittisten päätösten suhteen.

Tässä uutisessa väärää tietoa. Eduskunta jatkaa sen käsiteltäväksi annettujen esitysten käsittelyä normaalisti. Eivät esitykset hallituksen kaatumiseen raukea. Tutkija: Nyt tyssää myös pitkään viilattujen tiedustelulakien käsittely https://t.co/UO8RvnGI19 — Juha Lavapuro (@JuhaLavapuro) 8. maaliskuuta 2019

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 4. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 5. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 6. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 7. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 8. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 9. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 10. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 11. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 12. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 13. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 14. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 15. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 4. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 5. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 6. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 9. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 10. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 11. Ympäristötoimialalle hallinnon asiantuntija – vastaa mm. asioiden valmistelusta ja viestinnästä
 12. Lupiineja hävitetään Tiiran rannalta talkoilla – kaikki tervetulleita mukaan
 13. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 14. Pääkirjoitus: Palautuuko lukioratkaisu lähtöruutuun?
 15. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.