40 miljoonan euron tehdas Lahteen – Fazer investoi innokkaasti ksylitoliin, jota valmistetaan kauran kuorista

Kauramyllyn sivutuotteena syntyy runsaasti kauran kuorta, jonkasisältämästä ksysoolista voidaan uudessa tehtaassa valmistaa ksylitolia.

Ksylitol on suomalainen innovaatio, jonka teollinen tuotanto alkoi Suomessa jo vuonna 1975.

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kasvua hakeva Fazer rakentaa Lahteen neljänkymmenen miljoonan euron kylitolitehdasta, jonka on määrä valmistua ensi vuonna. Uusi tehdas tuo kotimaisen ksylitolin valmistamisen takaisin sen syntysijoille Suomeen.

Idea uudesta tehtaasta syntyi kiertotalous-ajattelun tiimoilta. Fazerin kauramylly tuottaa ylijäämänä kauran kuoria, joiden sisältämästä ksysoolista voidaan uusimmalla teknologialla valmistaa ksylitolia.

Fazer on luonut tarvittavan teknologian, jonka se on myös patentoinut.

Valmistusprosessi on ainutlaatuinen, sillä siinä käytettävää raaka-ainetta ei ole aiemmin hyödynnetty ksylitolin kaupallisessa valmistuksessa. Tällä hetkellä kauran kuoria käytetään pääasiassa energiantuotantoon.

Ksylitolimarkkinoiden odotetaan kasvavan, vaikka tuote on ollut markkinoilla jo 1970-luvulta lähtien. Nykyisin entistä terveyshakuisemmat kuluttajat haluavat korvaavia tuotteita sokerille, ja lisäksi ksylitol on luonnontuote. Se on valtti tiedostavien kuluttajien markkinoilla, joiden määrä lisääntyy jatkuvasti.

Fazerilla odotetaankin jo innolla, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

– Uskomme, että kasvipohjaisesta pohjoismaisesta raaka-aineesta valmistettu ksylitoli herättää kiinnostusta myös Pohjoismaiden ulkopuolella, jopa maailmanlaajuisesti, Fazer-konsernin konsernijohtaja Christoph Vitzthum kertoo.

– Suunnitelmissa on laajentaa ksylitolin valmistusta myös Ruotsin myllymme yhteyteen. Olen ylpeä tästä fazerilaisten osoittamasta rohkeasta luovuudesta, joka on mahdollistanut tämän innovaation.

Ksylitolitehdas rakennetaan Fazerin kauramyllyn viereen Lahteen: Tehtaasta tulee maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen omasta tuotannosta. Tehdas valmistaa useita ksylitolilaatuja, joita voidaan käyttää elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa.

Kolmen viime vuoden aikana Fazer on investoinut yhteensä noin 195 miljoona euroa, joista 136 miljoonaa Suomeen.

Ksylitol

Ksylitolin teollinen valmistus on suomalainen innovaatio.

Suomessa ksylitolin teollinen tuotanto alkoi vuonna 1975.

Suosituimpia ksylitolituotteita ovat purukumit ja pastillit.

Ksylitoli on makeutusaine, joka valmistetaan ksyloosista. Ksyloosia esiintyy useissa kasveissa ja puissa, kuten koivussa, pyökissä, maississa ja marjoissa.

Ksylitoli on vähäkalorinen (vain 60 % sokerin kaloreista), mutta yhtä makea kuin sokeri.

Ksylitolilla on Euroopan elintarvikeviraston hyväksymä terveysväite.

Monet hammaslääkäriliitot suosittelevat ksylitolin päivittäistä käyttöä kariesriskin alentamiseksi.

Fazer on ainoa ksylitolipurukumin valmistaja Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Kiljavantien onnettomuudella traaginen päätös – kuljettaja kuoli saamiinsa vammoihin
  2. Sääksjärven rantasaunojen vuokraus puhuttaa – kunnan saunat vuokrattiin yksittäiselle yhdistykselle
  3. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
  4. Auto katon kautta ympäri – yksi henkilö loukkaantui vakavasti Kiljavantien onnettomuudessa
  5. Keusoten puhelinpalveluissa ruuhkaa – "Alkuhankaluuksilta ei ole vältytty"
  6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
  7. Nurmijärvelle hopeaa golfin SM-kisoista
  8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
  9. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
  10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
  11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
  12. Kesäkirppikset alkoivat Rajamäellä – seuraava tapahtuma torstaina
  13. Pääkirjoitus: Keväästä jäi sittenkin positiivinen fiilis
  14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
  15. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.