Timo Soini tilitti lähtöpäätöstään, mutta jätti tulevaisuuden auki – "Lähden kiitollisin mielin tästä ajasta"

Timo Soini on tänään kertonut lisätietoja päätöksestään vetäytyä valtiollisesta politiikasta. –  Klaus Nurmi / Arkisto

Jari Pietiläinen

Pitkäaikainen kansanedustaja, ulkoministeri ja entinen europarlamentaarikkoTimo Soini (sin, ex-ps.) on hetki sitten avautunut eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa päätöksestä olla pyrkimättä enää kansanedustajaksi. Soini kertoi uutisensa varhain tänä aamuna blogissaan.

Tänään on viimeinen mahdollinen päivä ilmoittautua kansanedustajaehdokkaaksi huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Vuosina 2003–2009ja vuodesta 2011 lähtien kansanedustajana toiminut Soini ei lähtenyt kommentoimaan tarkemmin lähitulevaisuuden suunnitelmiaan.

Hän ei esimerkiksi vastannut kysymykseen, aikooko olla ehdokkaana ensi toukokuun europarlamenttivaaleissa. Työtarjouksia hän kuitenkin on saanut.

– Ilmoitin päätökseni olla pyrkimättä eduskuntaan viime lauantaina puolueen puheenjohtajalle.Ei lopettamispäätös ollut helppo, mutta jos olisin jäänyt, silloin olisi sanottu, että siellä se Soini roikkuu maailman tappiin saakka, hän kertoi.

Soini ennakoi Sinisille kevään vaaleissa kohtuullisen hyvää menestystä.

– Jussi Niinistö tulee olemaan koko näiden vaalien ääniharava. Sitä pidän aivan mahdollisena, että Siniset saavat Uudeltamaalta neljä paikkaa.

– Perussuomalaisten menestyksestä sanoisin sen, että heillä on gallupissa on 11 prosenttia, se on eri asia kuin minun johtamana jytkyssä saatu 19 prosenttia. Ei siitä voi puhua edes samana päivänä, Soini kertoi.

Soini muistutti olleensapolitiikassa jo 30 vuotta, mutta kun puolueen puheenjohtajuus jäi taakseen, se helpotti kummasti.

Hännimesi 16 vuoden eduskuntaurastaan merkittävimmäksi kokemuksekseen sen, että on joutunut olemaan jämäkkä.

– Jos tulee mukaan politiikkaan, silloin on osattava ollakovana. Ei täällä voi olla, jos jää nillittämään.Tää on hieno matka, jos sen saa tekemään kunnolla. Iskukestävyys on osa politiikkaa. Sä et selviä täällä, jos sä jäät miettimään näitä 10–12 vuodeksi.

– Lähden hyvillä mielin ja kiitollisenatästä ajasta. Lehdistöä kiitän siitä, että joskus olette olleet kohtuullisia, joskus kohtuuttomia.

Perussuomalaiset eivät enää Soinin mukaan edusta samoja arvoja, mitä hän, Raimo Vistbacka ja Urpo Leppänen edustivat, kun puolue vuonna 1995 perustettiin. Soini ja moni muu Perussuomalaisten kansanedustaja lähti muutama vuosi sitten perustamaansa Sinisiin.

– Kun Perussuomalaiset aikoinaan perustettiin kolmen miehen kesken punaisessa saunamökissä, onhan tämä ollut hieno tarina. Minä pyrin kuusi kertaa kansanedustajakasi ja vasta sitten tärppäsi. Kolkuttavalle avataan, Soini kertoi.

– Puheenjohtajan kohdalle osuva kosminen kylmyys on minulle tuttua. Katselen sillä silmällä Antti Rinteen, Juha Sipilän ja Petteri Orpon tuskaa johtajana.

Lue tästä, kuinka muut poliitikot arvioivat TimoSoinin panosta päätöksentekijänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kiljavantien onnettomuudella traaginen päätös – kuljettaja kuoli saamiinsa vammoihin
 2. Sääksjärven rantasaunojen vuokraus puhuttaa – kunnan saunat vuokrattiin yksittäiselle yhdistykselle
 3. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 4. Auto katon kautta ympäri – yksi henkilö loukkaantui vakavasti Kiljavantien onnettomuudessa
 5. Keusoten puhelinpalveluissa ruuhkaa – "Alkuhankaluuksilta ei ole vältytty"
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Nurmijärvelle hopeaa golfin SM-kisoista
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. Kesäkirppikset alkoivat Rajamäellä – seuraava tapahtuma torstaina
 13. Pääkirjoitus: Keväästä jäi sittenkin positiivinen fiilis
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.