Sote-rivistä karannut sinisten Saarakkala saa seuraa – IL: Myös Pentti Oinonen melko varma lipeäjä

Jukka Hämäläinen

Sinisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala ilmoitti maanantaina, ettei hän tue hallituksen soteratkaisua. Hän on tyytymätön ehdotettuun valinnanvapausmalliin.

– Omalta osaltani en tule enää edistämään soten maakuntamalliin syksyllä 2015 liitettyjen ja käytännössä toteuttamiskelvottomiksi osoittautuneiden valinnanvapauselementtien tukemista sotelainsäädäntöpaketissa, Saarakkala ilmoitti blogissaan.

ilmoitti kannattavansa edelleen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun siirtämistä kuntia suuremmille alueille, kuten nykyisille maakunnille. Sote-uudistuksen läpimenoon Saarakkalan osittaisella kannatuksella ei kuitenkaan ole vaikutusta.

Saarakkalan ilmoitus voi käytännössä kaataa hallituksen sote-esityksen, sillä hallituksen takana on eduskunnassa vain 103 kansanedustajaa. Tähän mennessä kuitenkin kokoomuksen Elina Lepomäki ja Susanna Koski sekä Liike Nytiin sinisistä siirtynyt Maria Lohela ovat kertoneet, etteivät aio äänestää sote-uudistuksen puolesta. Kun tähän lisätään kokoomuslainen puhemies Paula Risikko, joka ei voi äänestää, soten kannattajat jäävät vähemmistöön.

Tosin lopullinen äänestystulos riippuu siitä, kuinka moni soten vastustajista on paikalla lopullisessa äänestyksessä – jos sitä nyt edes tulee, sillä perustuslakivaliokunta löysi sote-esityksestä perjantaina 20 puutetta, jotka pitäisi vielä ehtiä korjata ennen kuin kansanedustajat kirmaavat vaalivapaille 15. maaliskuuta.

Hallitusrintamasta lipeävien joukkoon näyttää liittyvän myös sinisten Pentti Oinonen, joka Saarakkalan tapaan karsastaa valinnanvapausosiota, mutta hämmästelee myös hallituksen haluttomuutta hakea lakipaketille notifiointia Euroopan komissiolta. Asiasta uutisoi Iltalehti

– Koko homma on niin keskeneräinen, että eihän oikeastaan kukaan kansanedustaja voisi äänestää sen puolesta, kun ei varmuudella tiedä mitä kaikkea on tulossa, Oinonen toteaa Iltalehdelle.

– Muotoillaan niin, että olen epävarma vihreän painamisesta, hän sanoi.

Savolaisen Oinosen sanamuotoilu tarkoittaa Iltalehden mukaan käytännössä sitä, ettei hän aio äänestää sote- ja maakuntauudistuksen puolesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.