Hallitus esittää pysyvän oleskeluluvan ehdoksi yhteiskunnan sääntöjen peruskurssia ja koetta – törkeään rikokseen syyllistynyt ehdotetaan karkotettavaksi

Hallitus selvityttää, voitaisiinko törkeään rikokseen syyllistynyt turvapaikanhakija karkottaa. Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

Jukka Hämäläinen

Hallitus linjasi keskiviikkona toimia seksuaalirikollisuuden ja maahanmuuttajataustaiseen rikollisuuden torjumiseksi. Hallitus aikoo esimerkiksi selvityttää, voitaisiinko kansainvälisen suojelun asema poistaa törkeään rikokseen syyllistyneeltä.

– Karkotusuhka olisi voimakas signaali, sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) totesi linjauksia esitellessään.

Hallitus myös lisäisi sellaisten palautusta odottavien henkilöiden valvontaa, jotka aiheuttavat uhkaa. Lakimuutoksilla voitaisiin mahdollistaa uhkaavan henkilön säilöönotto nykyistä pitemmäksi ajaksi.

Maasta poistettaville voitaisiin tarvittaessa säätää ilmoittautumisvelvollisuus tai asumisvelvollisuus erikseen määrätystä majoituspaikassa.

– Emme siis esitä tuhansien ihmisten säilöönottoa, Mykkänen täsmensi.

Sisäministeri painotti moneen otteeseen turvapaikanhakijoiden kiinnittymistä suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen normeihin. Hallitus haluaisi, että pysyvän oleskeluluvan edellytyksenä olisi suomalaisen yhteiskunnan sääntöjen peruskurssin suorittaminen hyväksytysti.

Lisäksi selvitetään kansalaisuustestin käyttöönottoa ja mahdollisuutta edellyttää työikäisiltä hakijoilta usean vuoden opiskelu- tai työhistoriaa Suomessa.

– Olisiko oikein hyväksyä, että osa ei omaksuisi yhteiskunnan perussääntöjä tai jäisi työ- ja opiskeluelämän ulkopuolelle? Eikö ole kaikkien etu varmistaa, että hakijat kiinnittyvät pysyvästi yhteiskuntaan. Kiinnittymisessä lepää suomalaisten hyväksyntä, Mykkänen pohdiskeli.

Hallitus puuttuisi paperittomien oleskeluun Suomessa selvittämällä mahdollisuudet säätää vankeusrangaistus laittomasta maassaolosta. Lisäksi hallitus linkittäisi maahanmuuttoviraston rekisterit ja tulorekisterin, jotta työnantaja saisi ilmoituksen, jos se maksaa palkkaa laittomasti maassa oleskelevalle.

– Näin yritystä voitaisiin rangaista, jos se käyttää laitonta työvoimaa, Mykkänen sanoi.

Mahdollista uutta laajaa turvapaikanhakijoiden aaltoa silmällä pitäen hallitus esittää ulkomaalaislakiin muutosta, joka mahdollistaisi rajamenettelyn käyttämisen turvapaikkahakemuksen käsittelyssä tarpeen mukaan.Rajamenettelyssä hakemus voidaan ratkaista rajavyöhykkeellä päästämättä henkilöä maahan.

Mykkänen peräsi myös EU:n turvapaikkajärjestelmän vahvistamista kriisin kestäväksi.

– Tähän voimme vaikuttaa, kun Suomen EU-puheenjohtajuuskausi alkaa kesällä.

Lukuisista pysyvän oleskeluluvan hakijoiden asemaan vaikuttavista ehdotuksista huolimatta Mykkänen muistutti, ettei pienen, väärinkäyttäytyvän vähemmistön toiminnan annettaisi leimata turvapaikan hakijoiden suurta, hyvin käyttäytyvää enemmistöä.

Toinen osa hallituksen keinovalikoimasta liittyi seksuaalirikosten torjumiseen yleisesti. Siihen liittyy lupaus lisätä nettipoliisin resursseja sekä toteuttaa niin sanottu Lastenasiaintalo-toimintamalli yliopistollisissa keskussairaaloissa, ensimmäisenä Oulussa ja Helsingissä. Määrärahoista sovitaan lisäbudjetissa.

– Tehdään Internet turvalliseksi lapsille. Rokotetaan suomalaiset nettihoukuttelua vastaan, sisäministeri vetosi niin teleoperaattoreihin ja Facebookiin kuin kouluihin ja nuorisotoimeenkin.

Hallitus aloittaa ehdottamiensa toimien valmistelun ja käyttöönoton viipymättä. Lainsäädäntömuutosten valmistelu aloitetaan tällä hallituskaudella, jotta seuraava hallitus voi arvionsa pohjalta toteuttaa tarvittavat toimet mahdollisimman pian.

Tutustu hallituksen toimenpideohjelmaan täällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.