Eskarit, ykköset ja kakkoset opiskelevat yhdessä – Palojoella yksi alkuluokkakokeilun kouluista

ALKULUOKKAKOKEILU Palojoen koulussa saatu hyviä kokemuksia kolmen ikäryhmän yhdistämisestä.

Palojoella eskarilaiset sekä ykkös- ja kakkosluokkalaiset opiskelevat yhdessä. Tässä tehdään kortteihin merkittyjä tehtäviä lastenhoitaja Anniina Hietalan johdolla. Riitta Ketola

Riitta Ketola

Nyt teemme ryhmätöitä, kertoo lastenhoitaja Anniina Hietala Hänen ympärillään on lapsia Palojoen koulussa.

Hietala näyttää erilaisia tehtäväkortteja, joissa on monenlaisia mukavia tehtäviä. Lapset jakautuvat 2-3 hengen ryhmiin töitä tekemään.

Viereisessä luokassa luokanopettaja Jaana Koskinen kirjoittaa taululle sanat ”tuk-ka” ja ”suk-ka” ja pyytää lapsia jakautumaan ryhmiin, joissa kehitellään lisää vastaavia sanoja.

Mukana opetustehtävissä on myös lastentarhanopettaja Päivi Suihkonen

Ryhmissä toimivat lapset näyttävät ykkös- tai kakkosluokkalaisilta. Niin he ovatkin, mutta mukana on myös esikoululaisia.

Kyse on alkuluokkakokeilusta, joka alkoi viime syksynä Nurmijärvellä Palojoen lisäksi myös Valkjärven, Röykän ja Metsäkylän kouluissa sekä Vendlaskolassa.

Palojoen koulun rehtori Katri Kangas-Pusa ja Kirkonkylän päiväkodin johtaja Terhi Joki hehkuttavat hyviä kokemuksia kokeilusta.

– Alkuluokan vanhemmille tehtiin kysely ja tämän koulun vanhemmat ovat olleet valtavan tyytyväisiä.

Kangas-Pusa huomauttaa, että tyytyväisyyteen on monta syytä. Niistä yksi on se, että eskarilaiset eivät nyt mene Kirkonkylälle, vaikka ovatkin sen päiväkodin alaisuudessa, vaan saavat olla omalla kyläkoululla.

– Ensimmäiset eskarilaiset tulevat klo 6.30 ja viimeiset lähtevät klo 16.30 eli jos he tarvitsevat hoitoa neljän tunnin eskaripäivän lisäksi, niin he saavat sen hoidon myös täällä, kertoo Kangas-Pusa.

Nurmijärvellä esiopetus on keskitetty tiettyihin päiväkoteihin. Nyt alkuluokkakokeilu on siirtänyt esiopetusta kouluille, joissa lapset tulevat aloittamaan koulutaipaleensa.

– Tämä on lapsen ja perheen kannalta selkeä parannus, sillä lapsi pääsee ryhmään, jossa hän on kolme vuotta samojen aikuisten kanssa ja samassa ympäristössä, sanovat Joki ja Kangas-Pusa.

Lastentarhanopettaja Päivi Suihkonen kehuu myös Palojoen alkuluokkaa sekä uuden työyhteisön ja koulun välitöntä tunnelmaa ja hyvää vastaanottoa osaksi työyhteisöä.

– Täällä lapset viihtyvät. Se on paras juttu.

Palojoen koulussa esikoululaisia on kymmenen. He ovat yhdessä seitsemän ekaluokkalaisen ja kuuden tokaluokkalaisen kanssa. Yhteensä lapsia on siis 23.

Rehtori toteaa, että jos luokassa olisi 23 lasta, heillä saattaisi olla vain yksi opettaja. Nyt kolmen ikäluokan muodostamassa alkuluokassa aikuisia on kolme eli lastenhoitaja, lastentarhanopettaja ja luokanopettaja.

– Lapset hyötyvät siitä, että on kolmen aikuisen vahvuudet ja erityisosaaminen käytössä. Se näkyy meidän alkuluokassa monipuolisina onnistumisina, kertoo Terhi Joki.

Naiset toteavat, että luokka tai ikäryhmä kertoo lapsesta aika vähän.

– Meillä on täällä kymmenen aivan eri kehitysvaiheissa olevaa eskaria ja eri kehitysvaiheissa olevia ykkös-kakkosluokkalaisia. Jokainen pääsee nyt paremmin etenemään omassa rytmissään.

Terhi Joki kertoo esimerkin eskarilaisesta, joka halusi tehdä vaativampia äidinkielen tehtäviä kuin mitä hänen ikäluokalleen oli ajateltu. Opettaja tarjosi helpompaa vaihtoehtoa, mutta eskarilainen ei siihen suostunut.

– Voi sitä onnea hänen kasvoillaan, kun hän sai sen tehtyä.

Vastaavasti ne, joilla on oppimisen kanssa enemmän haasteita, saavat saman avun kuin mitä olisi tarjolla koulussa ja esikoulussa, mutta sen lisäksi myös kolmen aikuisen avun ja huomiot alkuluokassa.

– Meillä on esiopetuksessa oma varhaiskasvatuksen konsultoiva erityisopettaja ja koulun puolella oma laaja-alainen erityisopettaja. He tekevät yhteistyötä keskenään, kertoo Terhi Joki.

Lisäksi tunneilla lapset voidaan jakaa tasonsa mukaan iästä riippumatta erilaisiin ryhmiin.

Rehtori Kangas-Pusa sanoo, että koulut ja esiopetus ovat viime vuosina tiivistäneet yhteistyötään ja seuraava askel oli, että tehdäänkin töitä yhdessä.

– Ennen tehtiin yhteistyötä, nyt tehdään yhdessä työtä, kiteyttää päiväkodin johtaja Terhi Joki.

Lue myös:Säästöt iskevät myös Nurmijärven sivistystoimeen - säästöä palkkakuluissa ja ICT-laitteissa

Alkuluokkakokeilu

Alkoi Nurmijärvellä syyslukukaudella 2018.

Mukana olevat koulut ovat Palojoki, Valkjärvi, Röykkä, Metsäkylä ja Vendlaskolan.

Sivistyslautakunta päätti tammikuussa, että syksyllä 2019 kokeilua laajennetaan Karhunkorven, Klaukkalan, Lukkarin, Länsikaaren, Mäntysalon, Nukarin ja Uotilan kouluihin.

Samalla jo käynnissä olevien kokeilujen toimintaa kehitetään ja laajennetaan edelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.