Hehkutettu firma maksaa 170 e/v, kun työntekijä ei tupakoi, ja 510 e/v terveenä pysyville – "Maanantaipoissaolot puuttuvat lähes täysin"

TYÖELÄMÄ Yhä useampi työnantaja kannustaa henkilöstöään liikkumaan jopa työajalla. Satsaus ei ole turha.

Työntekijöiden kannustaminen liikkumiseen kannattaa, sillä tutkimusten mukaan se vähntää sairauspoissaoloja. Kuvituskuva. arkisto / Johanna Erjonsalo

Teija Varis

Suomessa satsataan vuosittain 400 miljoonaa euroa henkilöstöliikuntaan, ilmenee Olympiakomitean henkilöstöliikuntabarometrista. Potti on kasvanut 14 prosentilla vuodesta 2015.

Tutkimusten valossa on selvää, että työnantajien kannattaa satsata työntekijöidensä liikuttamiseen.

– Terveellä ihmisellä on vähemmän sairauspoissaoloja. Äskettäin ilmestyneen laajan tutkimuksen mukaan vähäinen liikunnan harrastaminen on yhteydessä erityisesti pitkiin, yli yhdeksän päivän mittaisiin sairauspoissaoloihin, ja erityisesti tuki- ja liikuntaelin-, masennus- ja hengityselinten sairauksissa, Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sirpa Lusa kertoo.

Liiallisen istumisen välttäminen, riittävä liikunta ja hyvät elintavat ovat hänen mukaansa yhteydessä terveyteen ja työssä jaksamiseen.

Työnantajan tukemaa liikuntamahdollisuutta käyttääkin jo joka toinen työntekijä – mutta toisaalta noin 30 prosenttia ei osallistu siihen lainkaan.

Lusan mukaan työkykyä edistää eniten oikein suunniteltu, työn vaatimukset huomioiva ja liikuntaa eniten tarvitseville suunnattu toiminta.

Lusa muistuttaa, että töissä ollaan noin 1 600 tuntia vuodessa. Siksi työnantajia voisi hyödyntää enemmänkin terveellisten elintapojen edistämisessä liikuntaa lisäämällä ja paikallaan oloa vähentämällä. Olisi myös hyvä, että fyysinen aktiivisuus jakaantuisi koko päivälle.

Vähän liikkuvilla pienikin muutos voi olla merkittävä työkyvyn tai terveyden kannalta.

Liikkumiseen kannustavien rahallisten bonusten, kuten erilaisten palkanlisien käytössä, saattaa hänen mukaansa tulla ongelmia.

– Miten määritellään, kuka bonuksen saa? Onko määräävä tekijä liikkumisen määrä, vai tietyn kuntoluokan saavuttaminen, vai mikä? Kriteerit pitäisi olla hyvin selvät ja oikeudenmukaiset, hän toteaa.

Lusa ehdottaa, että liikunnan mittaamiskriteerinä voisi olla myös oman tason suhteellinen muutos.

– Vähän liikkuvilla pienikin muutos voi olla merkittävä työkyvyn tai terveyden kannalta. Ulkoa asetetun tason ja tavoitteen kilvoittelu voi aiheuttaa myös epäterveellisiä vaikutuksia, esimerkiksi rasitusvammoja. On myös otettava huomioon se, että kaikilla ei ole edellytyksiä lisätä liikuntaa, esimerkiksi perhe- tai sairaussyistä.

Vaikka liikunnalla on työkykyä edistäviä vaikutuksia, ei se ole Lusan mukaan ratkaisu kaikkiin työkyvyn ongelmiin. Kokonaisuuteen kuuluu myös ergonomian parantaminen ja muut työn tekemisen tavat.

– Liikunnalla on hyvä säilyttää sen oma mielihyvää ja virkistystä tuova itseisarvonsa, eikä nähdä sitä pelkästään terveyden ja työkyvyn edistämisen välineenä. Liikunta auttaa myös palautumaan, ja sitä voidaan harrastaa yhdessä, jolloin se voi lisätä myös hyvää työilmapiiriä ja yhdessä toimimista, hän pohtii.

Poimintoja Pekkaniska Oy:n kuntobonuksista

Kaikki bonukset ovat veron- ja työntekijämaksujen alaista tuloa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kesä ilman uusia koronatartuntoja – Nurmijärvi ainut Keusote-kunta, jossa tartunnat eivät ole lisääntyneet kesällä
 2. Betonirekka suistui tieltä – kuskille lieviä vammoja
 3. Asuntoon päässyt orava pelotti lapsia – pelastuslaitos palautti takaisin luontoon
 4. Nurmijärveläisen taiteen vuosinäyttely avautui – esillä paljon paikallista taidetta
 5. Iso tapahtuma tulossa: Shop Up Days ja Timanttijahti yhtäaikaa Nurmijärvellä
 6. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 7. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 8. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 9. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 12. Mielipide: Oikeaoppinen kierrätys kaikkien etu
 13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 14. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 15. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.