Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pieni korjaustyö, iso peruskorjaus vai koulun ovet säppiin? – Seitsemän veljeksen koulua tutkitaan

SISÄILMAONGELMAT Seitsemän veljeksen koulu tarvitsee remontin, mutta sulkemistakin tutkitaan.

– Varaudumme siihen, että koululla tulee tehtäväksi joka tapauksessa remontti, kun kevätkausi etenee. mutta onko kyseessä pieni korjaustyö, iso peruskorjaus vai pistetäänkö koulun ovet kesällä säppiin ja valmistaudutaan korvaavien tilojen rakentamiseen, niin sitä me emme vielä tiedä. Asiaa selvitetään kevään aikana.

Näin kertoo Nurmijärven kunnan tekninen johtaja Jouko Lehtonen Seitsemän veljeksen koulun tilanteesta. Koulussa pidetään myös osa Rajamäen lukion tunneista.

– Se osa, jota nyt tutkitaan, on valmistunut vuonna 1961 ja peruskorjattu 1999. Rakennus alkaa olla elinkaarensa päässä ja on siten muutenkin peruskorjauksen tarpeessa.

Jouko Lehtonen toteaa, että koulu on tehty silloisten hyväksyttyjen rakentamistapojen mukaan, joita ei enää käytetä. Niinpä aikaa myöden seinärakenteisiin on päässyt kosteutta.

– Tässä kohteessa ulkoseinät ovat todennäköisesti kaikkein pahimmat ongelmien aiheuttajat.

Mikrobivauridoiden myötä ilmaan on päässyt kulkeutumaan haitallisia ainesosia.

Koulussa on tasakatto ja myös sen kautta on yläpohjaan voinut päästä kosteutta.

Rakenteista on löytynyt mikrobikasvustoa ja ilmavuotojen mukana niistä voi kulkeutua haitallisia ainesosia sisäilmaan, jolloin sisätiloissa oleskeleva voi altistua niille.

Koulussa tehtiin tutkimuksia tietyissä luokissa viime vuoden lokakuussa. Niiden perusteella tutkimuksia päätettiin jatkaa koko siinä koulun osassa, joka on valmistunut 60-luvun alussa. Tämä tutkimus tehtiin tammikuussa. Tuloksia esiteltiin vanhemmille viime viikolla.

– Viitisenkymmentä ilmoitusta on tullut siitä, että oppilaat tai henkilökunta kokevat haittaa niissä tiloissa tai oirehtivat jollain tavoilla. Tietääkseni ne eivät keskity mihinkään tiettyihin tiloihin, mutta kaikille oppilaille ja henkilökunnalle tehdään sisäilmakysely, jolloin päästään tarkemmin näkemään keskittyvätkö ongelmat joihinkin tiettyihin osiin koulua.

Lisätutkimuksia koululla tehdään joka tapauksessa vielä kevään mittaan, mutta oirekyselyn toivotaan tuovan selvyyttä ongelman laajuuteen.

Niille henkilöille, jotka eivät pysty olemaan nykyisissä tiloissa, sivistystoimi etsii tarvittaessa muita ratkaisuja.

Terveysviranomaisille kunta joutuu antamaan maaliskuun loppuun mennessä vastauksen siihen, mitä toimenpiteitä kunta aikoo tehdä.

– He ovat sanoneet, että esimerkiksi ilmavuotojen tiivistäminen seinissä ei riitä, vaan tarvitaan laajempia korjauksia.