Nurmijärven lapsille ja nuorille suositus kotiintuloajoista? "Lasten paikka ei ole öiseen aikaan kadulla"

Demarivaltuutettu haluaa selvittää mahdollisuutta kunnan osallistumisesta kasvatukseen.

Valtuustoaloitteessa toivotaan, että kotiintuloaikasuosituksesta keskustellaan lasten, nuorten, vanhempien ja alan asiantuntijoiden kanssa ennen sen mahdollista käyttöönottoa. Arkisto/Armi Suojanen

Riikka Laine

Nurmijärven kunta lähtee nyt selvittämään mahdollisuutta asettaa lapsille suosituskotiintuloaika.

Ehdotus kotiintuloaikasuosituksesta tuli kunnanvaltuustolta, kun demareiden valtuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Harri Lepolahti jätti edellisessä valtuuston kokouksessa aloitteen asiasta. Noin puolet valtuutetuista kannatti aloitetta.

Aloitteessaan Lepolahti pyytää kuntaa selvittämään mahdollisuuden ottaa käyttöön suosituksen lasten ja nuorten kotiintuloajasta Nurmijärvellä.

– Mielestäni lasten ja nuorten hyvinvointiin pitää kiinnittää huomiota. Lasten paikka ei ole öiseen aikaan kadulla. Ainakin Klaukkalassa nuoria liikkuu hyvinkin myöhään keskustassa, varsinkin kesäaikaan. Yhteisesti sovitut lasten kotiintuloajat auttaisivat vanhempia ja vähentäisivät nuorten rauhattomuutta, Lepolahti katsoo.

Lepolahti kertoo saaneensa idean aloitteeseensa luettuaan Islannin mallista. Islannissa nuorilla on yhteisesti sovittu kotiintuloaika.

Suomessa sama malli otettiin joulukuussa käyttöön Laitilassa ja tilapäisiä suosituksia on ollut aiemmin käytössä muissakin kunnissa.

Lepolahti kyseli ennen aloitteen jättämistä kuntalaisten mielipidettä asiasta sosiaalisessa mediassa ja hän kertoo saamansa palautteen rohkaisseen tekemään aloitteen.

– Suhtautuminen ja palaute on ollut enimmäkseen myönteistä. Asia on herättänyt sosiaalisessa mediassa keskustelua puolesta ja vastaan. Sielläkin selvästi kuitenkin ymmärretään asian hyvä tarkoitus.

Osa vanhemmista on sitä mieltä, että kasvatusvastuu on vanhemmilla eikä kunnalla. Lepolahti kokee, että kunnan eri toimijoiden tehtävä on mahdollisuuksien mukaan tukea vanhempia.

– Mielestäni tässä on juuri kyse siitä tukemisesta suosituksen muodossa. Tällä osoitamme, että välitämme lapsista ja nuorista. Kotiintuloajoista on helpompi pitää kiinni, kun ne ovat kaikille samat ja niistä on yhteisesti sovittu.

– Mielestäni sopivasta kotiintuloajasta voisi tehdä vanhemmille kyselyn ja päättää suosituksesta sen pohjalta. Oma näkemykseni on, että alakoulualisilla kotiintuloaika voisi olla koulupäiviä edeltävinä iltoina klo 20 ja yläkoululaisilla sekä vanhemmilla nuorilla klo 21. Viikonloppuna ja loma-aikoina suositus voisi olla alakoululaisilla klo 21 ja yläkoululaisilla sekä vanhemmilla nuorilla klo 23. Toki jos nuorella on esimerkiksi myöhäisiä harrastuksia, niin ajoista pitää voida joustaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.