Valkjärven hapetin on käynnissä koko talven - varokaa heikkoja jäitä sen ympärillä

Varoituskyltti Valkjärvellä. Taustalla hapettimen keltainen huomiopoiju. Liisa Garcia

toimitus

Valkjärvellä on järven syvänteessä kaksi hapetinta, joista pohjoisempi hapetin on käynnissä talvella. Tämän vuoksi hapettimen ympärillä voi olla heikkoa jäätä, ja hapetin kannattaa kiertää vähintään 15 metrin etäisyydeltä. Molemmat hapettimet on merkitty ympäri vuoden keltaisella huomiopoijulla. Käynnissä oleva hapetin on lisäksi nyt talvella merkitty heikoista jäistä varoittavilla varoituskylteillä.

Valkjärven hapetus on aloitettu vuonna 1991 yhdellä hapettimella. Hapetustehoa nostettiin kesällä 1998 ottamalla käyttöön kesäkaudeksi toinenkin hapetin, joka vaihdettiin entistä tehokkaampaan vuonna 2001. Pienempi hapetin on käynnissä lähes koko vuoden syystäyskiertoa lukuun ottamatta, ja tehokkaampi on käytössä kesäisin. Kahdella hapettimella tehty tehohapetus on parantanut pitkällä aikavälillä Valkjärven happitilannetta. Varoituskylttien viennin yhteydessä tehdyt happimittaukset osoittivat, että järven happitilanne on tällä hetkellä hyvä.

Mixox-hapetinten huollon ja ylläpidon hoitaa Vesi-Eko Oy. Valkjärven hapetuksesta ja veden laadun seurannasta vastaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.