Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saako lumiauran ohittaa? – Poliisi ottaa kantaa aurauskaluston oikeuksiin ja velvollisuuksiin

Aurauskaluston ja muiden ajoneuvojen kolareita sattuu aika ajoin. Länsi-Uusimaa kertoo, että torstaina aamuyöstä henkilöauto ja aura-auto törmäsivät Lohjan Muijalassa. Risteyksestä tullut henkilöauto törmäsi aurausauton kylkeen.

Onnettomuudessa aura-auton polttoainetankkiin tuli repeämä, ja arviolta 300 litraa dieseliä valui tielle.

Poliisi kehottaa havaintojensa ja kansalaisten antaman palautteen perusteella niin aurauskaluston kuljettajia kuin muita liikenteessä olevia olemaan nyt tarkkana.

– Lumiolosuhteet ovat vaikeat, ja kiire painaa päälle. Tästä huolimatta on noudatettava liikennesääntöjä. Hankalissa oloissa huolellisen liikkumisen merkitys kasvaa entisestään, Länsi-Uudenmaan poliisin ylikomisario Jussi Päivänsalo muistuttaa.

Kunnossapitoa tekevä ajoneuvo saa tarpeellista varovaisuutta noudattaen poiketa joistakin tieliikennelain säännöksistä.

Tyypillisiä poikkeuksia ovat tien eri osien käyttö, ajoneuvon paikka ajoradalla, ajoneuvojen välinen etäisyys, ryhmittyminen, kääntyminen, pihakadulla ajaminen ja pysäköinti, kävelykadulla ajaminen sekä tunnelissa ajaminen.

Vilkkuvaa varoitusvaloa auraajan on syytä käyttää aina, sillä kulku on auratessa muusta liikenteestä poikkeavaa.

— Vilkkuvalo ei kuitenkaan oikeuta poikkeamaan huolellisuus- ja varovaisuusvelvoitteesta, normaaleista väistämissäännöistä, turvallisesta tilannenopeudesta tai liikennevalojen noudattamisesta, Päivänsalo toteaa.

Aurausauton saa ohittaa olojen niin salliessa.

– Tienpidossa käytettävän ajoneuvon saa sivuuttaa tai ohittaa olosuhteet huomioon ottaen sopivimmalla tavalla. Tarpeellista varovaisuutta tulee kuitenkin noudattaa.

– Ohittaessa kannattaa muistaa, että aurausauton edessä oleva tie voi olla huonossa kunnossa, Päivänsalo huomauttaa.

Aurausautoa kuljettavien lisäksi varovaisuutta kaivataan myös muilta, sillä isot aurausautot saavat lumen pöllyämään.

Pyörällä tai jalan liikkeellä olevien kannattaa aurausauton kohdatessa varmistaa, että kuljettaja on varmasti huomannut vastaantulijan. Erityisesti aurausauton peruuttaessa kannattaa olla hereillä.

– Kun kukin hoitaa oman osuutensa, on kaikilla turvallista liikkua lumisillakin teillä, Päivänsalo kannustaa.