Näihin seikkoihin kiintiöpakolaisten sijoittaminen Nurmijärvelle perustuu – ely:n edustaja kertoo päätöksen synnystä

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

Taina Joutsen

Suomen tänä vuonna vastaanottamista 750 kiintiöpakolaisesta 70 sijoitetaan Uudellemaalle. Heistä 25 sijoitetaan Nurmijärvelle ja saman verran Lohjalle. Vantaa vastaanottaa 10 kiintiöpakolaista ja Espoo viisi.

Nurmijärven Uutiset kysyi päätökset yhdessä maahanmuuttopäällikkö Jaana Suokonaution kanssa tehneen Uudenmaan ely-keskuksen erikoissuunnittelija MinnaHirsovalta ratkaisun perusteluja.

Hirsovan mukaan asiaan vaikuttivat kunnan halukkuus ja resurssit pakolaisten vastaanottoon. Myös sillä, koska kunta on edellisen kerran ottanut vastaan pakolaisia, on vaikutusta.

Käytännössä tämä tarkoittaa Hirsovan mukaan sitä, että jos kunta on vastaanottanut kiintiöpakolaisia vuonna 2018, heitä ei sijoiteta kyseiseen kuntaan tänä vuonna. Poikkeuksen muodostavat hätätapauksena valittavat kiintiöpakolaiset, joita sijoitettiin viime vuonna esimerkiksi Vantaalle kymmenen henkilöä.

Sijoittamiseen vaikuttaa myös pakolaisten vastaanoton turvaaminen kunnassa sekä kansainvälisen suojelun piiriin kuuluvien itsenäinen kuntamuutto.

– Meillä on kuntia, joihin muuttaa itsenäisesti paljon pakolaisia ja toisaalta taas niitä kuntia, joihin vastaava muutto on vähäisempää. Tässä tilanteessa on mielekästä sijoittaa kiintiöpakolaisia niihin kuntiin, joissa resursseja on suhteellisesti enemmän käytössä, Hirsova selventää.

Pakolaisten sijoittamiseen vaikuttavat myös kotoutumis- ja lukikoulutuksen saatavuus kunnassa tai hyvien yhteyksien päässä sekä työllistymismahdollisuudet.

Näillä perusteilla tehdyn kokonaisarvion jälkeen Nurmijärvi ja Lohja valikoituivat kunniksi, joihin sijoitetaan tänä vuonna eniten kiintiöpakolaisia Uudellamaalla.

Muihin Uudenmaan kuntiin valittavat kiintiöpakolaiset valitaan ns. hätätapauksina. He voivat edustaa mitä tahansa etnistä ryhmää. Periaatteessa he voivat saapua Suomeen mistä päin maailmaa tahansa.

Päätös kiintiöpakolaisten määrästä ja sijoittumisesta on Hirsovan mukaan varma, mutta Suomen 750 henkilön kokonaiskiintiötä voidaan hallituksen päätöksellä nostaa. Tällaista ei ole kuitenkaan näköpiirissä, mutta Hirsovan mukaan siihen on painetta.

Tietoa siitä, mistä päin Nurmijärvelle tulevat pakolaiset saapuvat tai mitä kansallisuutta he edustavat, ei vielä ole. He valikoituvat kuitenkin niistä kansallisuuksista, joita Suomen kiintiön kohdentamispäätös koskee.

– Kuulemme kunnan toiveita sijoitettavan ryhmän osalta. Asiaan vaikuttaa kuitenkin myös muun muassa se, milloin valintamatkoja tehdään ja milloin kunta haluaa vastaanottaa pakolaiset, Hirsova kertoo.

– Yleisesti on katsottu, että sekä kunnan että pakolaisten näkökulmasta on hyvä kasvattaa niitä ryhmiä, joita kunnassa jo asuu. Toki täytyy toimia kiintiön kohdentamispäätöksen puitteissa, hän jatkaa.

Seuraavaksi ely-keskus pyytää Nurmijärveltä ja Lohjalta toiveita siitä, mitä etnistä ryhmää tai ryhmiä ne haluavat vastaanottaa ja mikä on sopivin vastaanoton ajankohta. Kuntiin sijoittumisen ajankohtaan vaikuttaa myös esimerkiksi se, milloin Migri tekee kiintiövalintamatkat sekä koska muu asiaan liittyvä viranomaistyö kuten maahantulon asiakirjat ja matkajärjestelyt saadaan tehtyä.

Näin kiintiö kohdentuu

Sisäministeriö on vahvistanut pakolaiskiintiön kohdentamisen vuonna 2019 seuraavasti:

Syyrialaiset pakolaiset Turkissa 430.

Libyasta Nigeriin Emergency Transit Maghanism (ETM) hätäevakuointimekanismin puitteissa evakoidut pakolaiset 120. Mikäli evakuoituja pakolaisia ei saada riittävästi, jäljelle jäävä osuus voidaan ottaa uudelleensijoittamalla Nigerissä rekisteröityjä pakolaisia.

Kongolaiset pakolaiset Sambiassa 100.

Hätätapauksia ilman alue- tai kansalaisuusrajoitusta 100.

Yhteensä 750 henkilöä.

Lähde: Sisäministeriö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 2. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 3. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 4. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 5. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 11. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 12. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 13. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 14. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.