Ministeri Nurmijärven vierailullaan: ”Kannattaa käydä läpi rakentamisen säätelyä”

Ministeri rohkaisi Nurmijärveä käyttämään paikallista päätösvaltaa.

Klaukkalalaisella Martti Alatalolla oli kysyttävää ministeri Kimmo Tiilikaiselta muun muassa metsäasioista. Nurmijärven Keskustan järjestämä ministerivierailu keräsi valtuustosaliin runsaasti yleisöä. Paula Huhtala

toimitus

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.)viihtyi keskustelemassa nurmijärveläisten kanssa kaksi tuntia viime tiistai-iltana valtuustosalissa. Keskustelun aiheet liittyivät ministerin toimialaan.

Tiilikainen kertasi muun muassa Klaukkalan ohikulkutien eli kehätien syntyvaiheita. Rahat juuri käynnistyneeseen tiehankkeeseen saatiin liikenne- ja viestintäministeriön korjausvelkapaketista, joka varattiin parantamaan liikenneväyliä ja purkamaan liikenteellisiä pullonkauloja.

Hallitus on viime vuosina purkanut vuosien aikana syntynyttä sääntelyä rankalla kädellä. Päätösvaltaa on luovutettu lähemmäksi ihmisiä. Esimerkiksi kuntien valtaa kaavoituksessa on lisätty supistamalla ely-keskusten valtaa.

Ministerin mukaan mikään kunnissa ei kuitenkaan muutu, ennen kuin ne käyvät omat säännöksensä, kuten rakennusjärjestyksen, ja uudistavat niitä lain sallimissa puitteissa. Vasta sen jälkeen lisääntynyttä paikallista päätösvaltaa voidaan hyödyntää.

Emätila-tarkastelu ei ole pakollinen.

– Täällä Nurmijärvelläkin teidän kannattaa käydä läpi rakentamisen säätelyä ja katsoa, onko jossakin vielä vapauttamisen varaa. Esimerkiksi emätilatarkastelu ei ole pakollinen. Päätösvaltaa on laissa annettu paikallisille. Käyttäkää sitä ja tehkää kuten parhaaksi näette! Sitä on demokratia, sanoi Tiilikainen.

Tiilikainen onnitteli Nurmijärveä siitä, että kunnan kaukolämpötuotanto on kokonaan uusiutuvaa. Hänen mukaansa pienissä taajamissa ja haja-asutusalueilla on helpointa muuttaa lämmitysjärjestelmä uusiutuvalle energialle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 4. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 5. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 14. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"
 15. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 4. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 5. Pääkirjoitus: Palautuuko lukioratkaisu lähtöruutuun?
 6. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 7. Lupiineja hävitetään Tiiran rannalta talkoilla – kaikki tervetulleita mukaan
 8. Suomesta löytyi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa
 9. Lukion väistötilat valmistuvat Rajamäelle vauhdilla – "Kova tahtotila saada väistötilat valmiiksi koulun alkuun"
 10. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 11. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 12. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 13. Ympäristötoimialalle hallinnon asiantuntija – vastaa mm. asioiden valmistelusta ja viestinnästä
 14. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 15. Taksiautoilija varoittaa huijareista – sängystään herätetty autoilija jäi ilman rahoja, poliisi tutkii myös omaisuusrikosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.