Tuoreet tilastot seksuaalirikoksista julki – näin lisääntyivät raiskaukset ja lasten hyväksikäytöt

Tiina Örn

Seksuaalisten ahdistelujen määrä kasvoi viime vuonna lähes 28 prosentilla verrattuna edellisvuoteen. Tilastokeskus julkaisi tiedot torstaina 17. tammikuuta.

Raiskausten määrä kasvoi viime vuonna 7,5 prosentilla ja lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä tuli tietoon lähes 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Raiskauksia ilmoitettiin viime vuonna 1 338. Raiskausten määrä oli alle vuoden 2017 tason vielä viime vuoden heinäkuussa, mutta syksyllä elo-syyskuussa määrä ylitti vuoden 2017 tason.

Seksuaalisten ahdistelujen kokonaismäärä oli viime vuonna 115 tapausta enemmän kuin vuonna 2017.Kaikkiaan seksuaalirikosten määrä kasvoi viime vuonna lähes 14 prosenttia.

Iltalehti julkaisitiistaina 15. tammikuuta Poliisihallitukselta pyytämiään tilastoja eri kunnissa tapahtuneista seksuaalirikoksista. Tilastoista selvisi seksuaalirikosten määrän kasvun lisäksi se, että ulkomaalaisten osuus seksuaalirikosten tekijöinä on suuri.

Seksuaalirikosten määrästä kertovat luvut ovat kaikkein synkimmät Helsingissä. Viime vuonna pääkaupungissa tapahtui 682 seksuaalirikosta, kasvua edelliseen vuoteen oli lähes 48 prosenttia.

Tuoreet tilastot kertovat myös henkirikosten määrän kasvaneen. Niitä tuli ilmi viime vuonna 17 tapausta enemmän kuin vuonna 2017. Yhteensä henkirikoksia tehtiin 90.

Törkeitä pahoinpitelyjä ilmoitettiin 1 640, se on 60 tapausta enemmän kuin vuotta aiemmin.

Myös rattijuopumusten ja huumausainerikosten määrät kasvoivat. Rattijuopumuksista lisääntyivät niin perusmuotoiset kuin törkeät rattijuopumukset. Perusmuotoisista rattijuopumuksista noin 60 prosenttia johtui huumaavan aineen käytöstä. Kaikkiaan viime vuonna rattijuopumuksia tuli tietoon yli 19 000 tapausta.

Myös törkeiden varkauksien, ryöstöjen, asuntomurtojen ja myymälävarkauksien määrät kasvoivat.

Aivan kaikki rikokset ja rikkomukset eivät viime vuonna lisääntyneet. Tieliikenteeseen liittyvien rikosten ja rikkomusten määrä väheni 56 000 tapauksella. Nopeusrajoitusten rikkomiset vähenivät lähes 15 prosentilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.