Bussiliput muuttuivat vuodenvaihteessa – Nurmijärvilippu kelpaa nyt vain Korsisaarelle

JOUKKOLIIKENNE Bussilippuihin tehtiin uudistuksia vuodenvaihteessa.

Kuvituskuva Arkisto / Riikka Laine

Riikka Laine

Nurmijärven bussimatkustajien käyttämiin lipputuotteisiin on tehty päivityksiä, kun kunnan joukkoliikennesopimus uudistui vuodenvaihteessa.

Suurin muutos on se, että Nurmijärvilippu, Nurmijärven nuorisolippu ja koulumatkakortti eivät ole enää Matkahuollon tuotteita ja niillä voi matkustaa ainoastaan Korsisaaren vuoroissa.

Aiemmin Nurmijärvilippu oli kunnan tukema Matkahuollon lipputuote ja yritykset saivat siitä tuloa käytön mukaan. Sillä sai matkustaa mm. Pekolan Liikenteen ja Linjaliikenne Kivistön autoissa.

Korsisaaren toimitusjohtaja Antti Korsisaaren mukaan vanhalla mallilla jatkaminen ei ollut enää vaihtoehtona, vaan mm. kilpailulainsäädännön uudistuminen pakotti uudistamaan lipun sisältöä.

– Kunta olisi kaikissa tilanteissa kuitenkin joutunut lippusopimuksen irtisanomaan. Tarjouskilpailussa edellytettiin liikennöitsijältä esitystä lippujärjestelmästä, joka tässä tapauksessa tuli meidän toteuttamana yhteistyökumppanin kanssa.

– Pyysimme lakimieheltä selvitystä siitä, mikä on meidän oman lipputuotteemme tilanne suhteessa markkinaehtoiseen muuhun liikenteeseen. Selvityksen mukaan muiden yhtiöiden kanssa tehtävän lippuyhteistyön riskinä meille nykyisessä 2019 alkaneessa sopimusmallissa on kilpailun estäminen, rajoittaminen tai vääristäminen, niin emme uskaltaneet sellaiseen lähteä. Sanktiot väärin toimimisesta voivat olla merkittäviä, jopa 10 prosenttia liikevaihdosta, Korsisaari kertoo.

Kunnan joukkoliikennepuolesta vastaavan suunnittelupäällikkö Juha Oksasen mukaan kunta ei voinut vaikuttaa siihen, että lippu olisi sopinut markkinaehtoisten liikennöitsijöiden vuoroihin.

– Mikäli tarjouskilpailun voittanut liikennöitsijä olisi halunnut käyttää läpiajavaa liikennettä osana pyydettyä palvelutasoa, niin se olisi ollut toki mahdollista kunnan puolesta. Tässä tapauksessa myös lippu- ja maksujärjestelmäkin olisi pitänyt olla yhteensopiva, Oksanen sanoo.

Antti Korsisaaren mukaan yritys ei kuitenkaan voinut turvautua muiden liikennöitsijöiden vuoroihin, koska tarjouskilpailussa ei edellytetty läpiajavan liikenteen huomioimista ja niiden jatkumisesta koko sopimuskauden ajan ei ole varmuutta.

– Lisäksi sopimuksen kalustovaatimukset olisivat pitäneet täyttyä tarjouspyynnön mukaisesti, mikäli läpiajava liikenne olisi ollut osana uutta liikennöintisopimusta. Kilpailutuksessa kaluston päästö- ja ikävaatimuksia tiukennettiin huomattavasti verrattuna edelliseen sopimuskauteen, Oksanen huomauttaa.

Uudet lipputuotteet

Uutena lipputuotteena on otettu käyttöön Nurmijärven ja Kivistön aseman välinen liityntälippu, jota myydään vain HSL:n kausilipun ostaneille. Uutta on myös kunnan sisäinen 20 matkan sarjalippu aikuisille. Lisäksi myynnissä ovat 20 matkan sarjaliput Hyvinkäälle, Vantaalle, Espooseen ja Helsinkiin. Lapsille (4–11v) tarjolla on nyt Nurmijärven sisäinen 10 matkan sarjalippu.

Lisäksi käyttöön tulee 30 päivän Nurmijärven sisäinen ja Hyvinkäälle suuntautuvan liikenteen kausilippu.

Linjaliikenne Kivistön ja Pekolan yhtiöiden vuoroille voi ostaa oman lipun Nurmijärvi-Helsinki välille. Tällä lipulla voi matkustaa 45 päivää (tai 44 matkaa) väliä Nurmijärvi-Helsinki.

Netti- ja mobiililippujen laajamittainen käyttöönotto on osa joukkoliikenneuudistusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.