Vuodenvaihteessa uudistunut yksityistielaki koskettaa useita nurmijärveläisiä.
Vuoden alussa voimaanastuneen yksityistielain myötä kunta voi myöntää avustusta ainoastaan toimiville tiekunnille.
Nurmijärven kunta tukee ja opastaa tiekuntia muutosvaiheen yli – ensimmäinen infotilaisuus järjestetään tammikuussa.
Tammikuun alussa voimaanastuva yksityistielaki korvaa vuoden 1963 lain. Lain tarkoituksena on muun muassa taata tieosakkaiden yhdenvertainen kohtelu.
Nurmijärven kunnan alueella on noin 290 kilometriä yksityisteitä, joista vastaavat tiekunnat ja niiden osakkaat.
– Tällä hetkellä kunnassa on lainmukaisesti toimivia tiekuntia, jotka hakevat kunnalta tienpitoavustusta kunnossapitoon ja peruskorjaukseen. Nurmijärvellä on myös varsin paljon ’nukkuvia tiekuntia’, jotka eivät ole toimineet vuosikymmeniin, toteaa Nurmijärven kunnan kunnallistekniikan päällikkö Jyrki Meronen
– Moni yksityistiellä asuva ei tiedä olevansa yksityistien osakas. Yksityistien tiekunta on lain mukaan vastuussa muun muassa siitä, ettei tiestä aiheudu vaaraa kenellekään, kertoo Meronen.
Jatkossa uusi yksityistielaki estää kuntia avustamasta yksityistietä, mikäli yksityistiellä ei ole toimivaa tiekuntaa.
Nurmijärven kunta toivoo, että ei-toimivat tiekunnat käynnistävät toimintansa uudelleen ja lain edellyttämällä tavalla.
Meronen kertoo, että aiemmin kunta on avustanut osaa yksityisteistä hoitosopimuksilla.
– Tästä johtuen osa yksityistiellä asuvista kuvittelee kotitietään ”kunnan tieksi”. Uuden lain myötä kunta voi edelleen avustaa yksityisteitä, kunhan tietä varten on perustettu tiekunta, ja joka toimii lain mukaisesti.
Tiekuntaa ja yksityistietä koskevien tietojen on oltava ajan tasalla valtion yksityistierekisterissä sekä tie- ja katuverkon tietojärjestelmässä.
– Toimivien tiekuntien osakkaat ovat monesti tyytyväisiä omaan tiehen, sillä sen kunto, turvallisuus ja ajomukavuus ovat paremmalla tasolla, Meronen näkee.
Nurmijärven kunta toimii tiekuntien tukena muutosvaiheessa, jotta yksityisteillä asuvat voivat sopeutua uuden lain määräämään tilanteeseen.
Tarkoituksena on, että kunnan hoitosopimus- ja avustuskäytäntö muuttuu uuden lain mukaiseksi noin vuoden siirtymäajan puitteissa.
– Haluamme, että mahdollisimman moni saa aikaa valmistautua muutokseen ja saattaa toimintansa lain edellyttämälle tasolle. Kunta on mukana sparraamassa ja jakamassa tietoa, jotta siirtymävaihe sujuu mahdollisimman jouhevasti, Jyrki Meronen kertoo.