Ison pappilan peruskorjaus vuoden 2019 suurin investointi seurakunnalla

Kirkkovaltuusto hyväksyi vuoden 2019 talousarvion.

Ison pappilan sisäpuoliset purkutyöt on jo tehty, mutta varsinaiset korjaustyöt alkavat vuoden vaihduttua. Kuvassa seurakunnan kiinteistöpäällikkö Heikki Nisula. arkistokuva Taina Joutsen

Riitta Ketola

Nurmijärven seurakunta käyttäävuonna 2019 toiminnassaan eniten rahaa lapsi-, perhe- ja nuorisotyöhön. Yli 1,9 miljoonaa euroa eli lähes puolet seurakuntatyön toimintakuluista kohdistuu näille työaloille.

– Myös diakoniatyöhön on kohdistettu iso määräraha heikoimmassa asemassa olevien auttamiseksi, kertoo talousjohtaja Maria Sairanen

Suurin investointi on Ison pappilan peruskorjaus.

Kirkkovaltuuston 18. joulukuuta hyväksymässä budjetissa toimintakulujen nousua on 0,6 prosenttia verrattuna kuluvan vuoden talousarvioon.

Talousarvion käyttötalousosan nettomenot ovat 7,3 miljoonaa euroa ja talousarvio on laadittu 35 000 euroa alijäämäiseksi.

– Talousarvio on laadittu hyvin pitkälti tämän vuoden tasoon, kertoo Sairanen.

Kirkollisveroprosentti pysyy 1,45 prosentissa. Vero on ollut saman suuruinen vuodesta 2014 lähtien.

– Meillä on tavoitteena, että pyritään sopeuttamaan menoja sen mukaisesti, että pystymme pitämään tuloveroprosentin nykyisen tasoisena.

– Vaikka nyt onkin laadittu alijäämäinen talousarvio, niin pyritään ensi vuonna siihen, että saataisiin ylijäämäinen tilinpäätös, kuten tänäkin vuonna.

Investointien suuruus vuodelle 2019 on 1,8 miljoonaa euroa. Suurin summa käytetään Kirkonkylässä hautausmaan lähellä olevan Ison pappilan peruskorjaukseen.

– Sisäpuoliset purkutyöt on jo tehty. Päätämme urakoitsijasta alkuvuodesta ja sen jälkeen lähdetään toteuttamaan peruskorjaushanketta. Tavoite on, että peruskorjaus valmistuu ensi vuoden joulukuussa.

Rakennus oli aikaisemmin käytössä muun muassa lapsi- ja perhetyöllä sekä muistotilaisuuksissa. Lapsi- ja perhetyölle osoitettiin väliaikaiset tilat Kuuselasta.

– Tilat ovat palvelleet niin hyvin, että heillä on toiveena jatkaa siellä.

– Ison pappilan tilat on tarkoitus ottaa mahdollisimman tehokkaaseen ja laajaan käyttöön muistotilaisuuksiin ja erilaisiin seurakuntalaisille kohdennettuihin tilaisuuksiin.

Rakennus on valmistunut 1800-luvun puolivälissä.

– Rakennus on suojeltu ulkomuodoltaan. Sisäosiltaankin rakennus on hyvässä kunnossa muun muassa hirsirungoltaan, joten peruskorjaus pystytään – ainakin tällä tietoa – toteuttamaan niin, että vanhat rakenteet säilyvät ja pystytään palauttamaan lähemmäs vanhaa muotoa myös sisäpuolelta, kertoo Maria Sairanen.

– Sisältä on purettu vuosien varrella tehtyjä remontteja perusteellisesti jo senkin vuoksi, että saadaan palautettua lähemmäs vanhaa tyyliä. Myös esteettömyyttä parannetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.