Amerikkalainen laatulehti innostui Suomesta – "Onnellinen maa, jossa kansanedustajat asuvat saunassa"

Jari Pietiläinen

The New York Times, yksi Yhdysvaltojen merkittävimpiin kuuluvista sanomalehdistä on käyttänyt päättyvänä vuonna huimasti voimavaroja Suomen ja Helsingin asioiden käsittelyyn palstoillaan.

Pelkästään kahden viimeisen viikon aikana lehdessä on ollut parisenkymmentä Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua koskevaa artikkelia. Juttujen aiheet ovat vaihdelleet aina suomalaisten onnellisuudesta ydinvoimaloihin ja hyönteisten rokotteisiin saakka.

Lehti nostaa yllättäen Kauniaisen peräti koko planeetan onnellisimmaksi paikaksi. NYTimes muistuttaa, että keväällä Suomi nousi YK:n tuoreessa tutkimuksessa maailman onnellisimmaksi valtioksi – ja pikkuruinen Kauniainen on puolestaan Suomen onnellisin kaupunki.

Amerikkalaiset saavat lehden palstoilta lukea myös siitä, että Pyhäjoelle suunnitellun ydinvoimalan aikataulu venyy suunniteltua pidemmälle. Näillä näkymin rakentaminen saattaa alkaa vuonna 2021 ja valmista voisi tulla vuonna 2028.

Myös tieto kansanedustaja Ville Vähämäen (ps.) asumisesta saunassa on kantautunut yli Atlantin valtameren. Kyse oli siitä, että Vähämäki oli saanut korotettua kulukorvausta, vaikka hänen kakkosasuntonsa olikin kerrostalosta vuokrattu sauna.

– Vähamäen epäillään pettäneen Suomen eduskuntaa noin 13 000 eurolla (noin 14 800 dollaria) perusteettomina asumistukina, mutta lopulta selvisi, että Vähämäki on jo maksanut saamansa tukirahat takaisin, The New York Times kertoo.

Hyönteisille luodun rokotteen uskottiin pitkään olleen mahdottomuus, sillä hyönteisten ei ole uskottu olevan lainkaan immuniteettia. The New York Times muistuttaa, että tässäkin Suomi riensi apuun.

– Kun tiedemiehet ymmärsivät, että hyönteiset voivat saada immuniteetin ja siirtää sen jälkeläisille, ryhdyttiin tutkimaan sitä, voidaanko prosessi toteuttaa laboratoriossa, lehti kertoo.

– Vuonna 2015 Helsingin yliopiston kanssa yhteistyössä toiminut tohtoriFreitak julkaisi tutkimuksen, jotka selitti tätä prosessia. Tämän jälkeen hyönteisille tarkoitettu rokote näytti toteutuvan.

The New York Timesin painosmäärä on arkisin yli 570 000 kappaletta ja sunnuntaisin lähes 1,1 miljoonaa. Lisäksi lehdestä on tehty 2,9 miljoonaa digitilausta.

Lehti on perinteisesti yksi maailman seuratuimpia julkaisuja, jonka palveluksessa on noin 1 300 toimittajaa ympäri maailman.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 2. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 3. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 4. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 5. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 11. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 12. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 13. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 14. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.