Näin valitset viinin, oluen ja alkoholittoman juoman joulupöytään – lue Olutliiton puheenjohtajan ja ruokabloggarin vinkit

RUOKA Kokosimme juomavinkit eri ruoille. Muista myös alkoholittomat vaihtoehdot.

Anikó Lehtinen

Monet tuskailevat joulupöydän juomavalintojen kanssa. Joulu on tärkeä juhla ja silloin halutaan saada elämyksiä ruoan ja juoman oikealla yhdistämisellä. Nykyään sekä Alkon että kauppojen valikoimat ovat niin laajat, että ilman mitään tukea on vaikea valita juuri se oikea juoma jokaiselle ruokalajille.

Usein mietitään vain yhden juomatyypin tuomista ruokapöytään, vaikka juhlajuomia voi ajatella laajemmin. Mikään ei estä tarjoamasta alkuun lasillista kuohuviiniä, nauttia kalapöydän kanssa raikasta olutta ja pääruoan kanssa marjaista punaviiniä.

Toisaalta, jos rakastaa kuohuviinejä, niitä voi myös juoda hyvin läpi aterian, kunhan aloittaa kevyemmistä ja jatkaa hieman pyöreämmän makuisiin kupliviin.

Kannattaa muistaa myös juomien alkoholittomat vaihtoehdot, nykyään kun niidenkin valikoimat ovat laajat. Varaamalla hieman alkoholitonta viiniä, olutta tai siideriä varmistaa, että kaikki pystyvät nauttimaan hyvän ruoan ja juoman yhdistämisestä.

Kalapöydässä on useita voimakkaan suolaisia ja etikkaisia makuja, joten juomalta vaaditaan silloin joko makeutta tai hedelmäistä happoisuutta. Hyviä juomavalintoja ovat makea kuohuviini tai siideri, joista löytyy molemmat maut. Myös vaalea belgialaistyylinen vehnäolut on sekä hieman makea että hapokas, joten se on erinomainen valinta kalapöydän yleisjuomaksi. Valkoviinissä täytyy olla kalapöydän suolaisten makujen takia hedelmäisyyttä ja hieman makeuttakin, joten esimerkiksi rieslingit ja chablis-valkoviinit ovat oiva valinta.

Perinteinen suomalainen jouluruoka on edelleen suosittua. Kinkku on aromiltaan tuhdisti suolaisen kirpeä sinappihuntuineen ja laatikot taas makean kermaisia, joten juomalta vaaditaan sekä makeutta että tuhtia makua, jos halutaan yhdistää juoma sekä kinkkuun että laatikkoihin.

Viineistä parhaiten pärjäävät mehevän hillomaiset uuden maailman punaviinit ja oluista taas maltaiset ja hieman paahteiset lagerit ja ale-oluet. Yllättävän hyvä valinta perinteisten jouluruokien kanssa on myös poreileva ranskalainen puolikuiva siideri.

Joulupöydässä saattaa olla vegaaninen seitankinkku, joka nauttii hedelmäisen makeista oluiden tai siidereiden seurasta. Viineissä gluteeni- ja kikhernejauhoista valmistetun seitankinkun kanssa sopivat myös uuden maailman hillomaiset punaviinit tai vaikka rosékuohuviini.

Kalkkunan kanssa taas tarjotaan rustiikkista saison-olutta, kuivaa siideriä, chardonnay-valkoviiniä tai vaikka kuivaa kuohuviiniä.

Poro on nykyään myös joulun juhlaruokaa, ja sen kanssa pöytään kannattaa valita täyteläisen reheviä punaviinejä. Usein niin kutsutun vanhan maailman, eli Ranskan ja Italian punaviinit ovat oivia vaihtoehtoja. Oluista taas tuhdit stoutit ja portterit sopivat paahteisen makunsa puolesta poron kanssa. Yllättävän hyvä valinta poron kanssa on kirsikkaolut.

Jälkiruokien yhteydessä kannattaa tarjota makeita juomia, ovat ne sitten viinejä tai oluita. Sama pätee myös juustojen kanssa, suolaisen rasvaiset juustot toimivat parhaiten makeiden juomien kera. Juustolautasen kanssa kannattaa kokeilla yllättävästi makeaa kuohuviiniä, koska siinä makeuden lisäksi oleva hiilidioksidin poreilu pyyhkii herkuttelujuuston rasvaisen maun suusta ja tuo siten juustoista esiin hienovaraisia aromeja.

Jouluilta on hyvä päättää pienellä lasilla digestiiviä, joka on yleensä maultaan ja alkoholiprosentiltaan hieman vahvempaa. Hyviä vaihtoehtoja ovat portviinit, vahvat imperial stout ja barley wine -oluet sekä englantilaiset vintage-siiderit. Viininystävä voi valita myös digestiiviksi minkä tahansa täyteläisen punaviinin.

Jos tarjoaa useaa erilaista juomaa jouluna, kannattaa määrät pitää kohtuullisina. Alkuun riittää lasit kuohuvaa tai olutta, kalapöydän kanssa viiniä menee noin lasillinen henkilöä kohti. Tuhtia pääruokaa varten kannattaa varata pari lasia juomaa, koska viinissä hapot, oluessa katkeruus ja yleisesti alkoholi huuhtovat ruokien tuhtiuden suusta ja näin juomat saavat ruoan maistumaan kevyemmältä ja maukkaammalta. Jälkiruokien kanssa riittää taas lasillinen juomaa ja toisen mokoman voi varata digestiiviksi.

Kirjoittaja on Olutliiton puheenjohtaja.

Juomasuositukset jouluun

Alkuun: Kuiva kuohuviini tai marjalla maustettu hapan olut, kuten gose tai berliner weisse.

Sillien kera: Vaalea lagerolut, makea kuohuviini, makea siideri, hedelmäinen riesling-valkoviini.

Mätileivän ja lohen kanssa: Hieman täyteläisempi valkoviini kuten chardonnay tai chablis, belgialainen vehnäolut, maltainen red ale -olut, hedelmäinen rosékuohuviini, puolikuiva omenasiideri.

Yleisjuoma kalapöytään: Makea omenasiideri, vaalea belgialaistyylinen vehnäolut, hedelmäinen chablis- tai savignon blanc -valkoviini, puolimakea kuohuviini, kuten monet espanjalaiset cavat.

Joulukinkun ja laatikoiden kanssa: Mehevän hillomaiset punaviinit, kuten uuden maailman pinot noir, shiraz ja cabernet savignon, tumma lagerolut, belgialaistyylinen tumma ale, hedelmäinen ipa-olut, rustiikkinen saison-olut, puolikuiva kuohuviini, ranskalainen puolikuiva siideri

Kalkkunan kera: Rustiikki saison-olut, hedelmäinen apa-olut, kuiva espanjalainen siideri, mehevän hillomaiset punaviinit kuten uuden maailman pinot noir, shiraz- ja cabernet savignon, kuiva kuohuviini.

Seitankinkun kanssa: Saksalaistyylinen makeahko vehnäolut tai tumma lager, tammessa kypsynyt chardonnay-valkoviini, tuhdimpi roséviini, kevyen marjaiset punaviinit kuten uuden maailman pinot noir -viinit, puolimakea kuohuviini, ranskalainen puolikuiva päärynäsiideri .

Poron ja karjalanpaistin kanssa: Tuhdit punaviinit kuten chianti, barolo, tempranillo ja syrah, tumma luostarityylinen ale -olut, portteri- ja stout-oluet, kirsikkaolut.

Joulutorttujen ja luumujälkiruokien kera: Makea kuohuviini, marjaiset sour ale -oluet, rosékuohuviini.

Suklaajälkiruokien ja suklaakonvehtien kanssa: Makeahko, kupliva Asti Spumante -viini, makea kirsikkaolut, hillomainen punaviini kuten uuden maailman shiraz tai pinot noir, tammessa kypsynyt chardonnay-valkoviini, aromikas puolimakea ranskalainen siideri, punainen portviini.

Juustojen kanssa: Vaalea belgialaistyylinen ale- ja barley wine -olut, makea kuohuviini, punainen portviini, makea ranskalainen siideri, tokaji ja muut jälkiruokaviinit

Digestiiviksi: Valkoinen ja punainen portviini, sherry, barley wine ja imperial stout -olut, englantilainen vintage-siideri, täyteläiset punaviinit.

Saunajuomaksi: Vaalea lager, kuiva siideri tai hieman suolainen gose-olut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.