Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhan seurakuntatalon purkaminen herättää keskustelua – "rakennus luultua huonommassa kunnossa"

Vanhan seurakuntatalon purkaminen herättää keskustelua.

Nurmijärven seurakunnan vanhan seurakuntatalon mahdollinen purkaminen on herättänyt keskustelua tällä viikolla, kun kunta julkaisi poikkeamislupahakemuksen, joka mahdollistaisi kaavalla suojellun rakennuksen purkamisen.

Lupahakemuksessa seurakunta perusteli rakennuksen mahdollista purkamista mm. sen huonolla kunnolla.

Kirkkoherra Ari Tuhkanen kertoo nyt, että rakennus on vielä huonommassa kunnossa kuin aiemmin on luultu.

– Mikrobitutkimukset paljastivat erittäin pahat sisäilmaongelmat. Tuloksen valmistumisen jälkeen en ole itsekään enää käynyt lainkaan rakennuksen sisällä, eikä kenenkään muun suositella siellä käyvän, jottei altistuisi huonolle sisäilmalle.

Tuhkasen mukaan rakennus on sisäosiltaan myös osittain romahtamisvaarassa.

– Rakenteet ovat siinä kunnossa, että ns. yläkerta voi tulla niskaan.  Jos rakennus korjattaisiin, maksaisi remontti saman verran kuin uuden rakentaminen, Tuhkanen sanoo.

Vanhan seurakuntatalon purkamisesta on keskusteltu viime vuosina paljon, varsinkin sen jälkeen kun kirkkovaltuusto syksyllä 2014 pyysi kaavamuutosta rakennuksen purkamisen mahdollistamiseksi.

Talon säilyttämistä puoltanut Nurmijärvi Seura pyysi kuitenkin seurakuntaa tekemään rakennuksessa kuntokartoituksen.

Tuhkanen kertoo, että seurakunta sai kuntokartoituksen tulokset jo jokin aika sitten. Niitä ei ole kuitenkaan haluttu tuoda julkisuuteen aiemmin, koska seurakunta ja kunta sopivat, että ne julkaistaan vasta siinä vaiheessa, kun kunta saa tutkittua kaava-asian.

– Hyvässä yhteisymmärryksessä päätimme, että tulokset julkaistaan vasta hakemuksen tullessa julki, jotta kunnan virkamiehet saavat valmistella asiaa ilman julkista painostusta.