Uudet pysäköintijärjestelyt hämmentävät hautausmaalla – näin seurakunta ja kunta vastaavat

LIIKENNE Uudet pysäköintijärjestelyt hämmentävät Kirkonkylän hautausmaalla.

Kirkonkylän hautausmaan viereen Aleksis Kiven tien varteen on tehty syksyn aikana uusi pysäköintipaikka. Riikka Laine

Riikka Laine

Sosiaalinen media on kuhissut joulunalla Kirkonkylän hautausmaan uusista parkkijärjestelyistä.

Hautausmaan viereisellä Aleksis Kiven tiellä on tehty syksyn aikana remonttia, jossa muun muassa erotettiin parkkialue ja katualue toisistaan.

Samalla tien varteen ilmestyi kahden tunnin pysäköntirajoitus.

Ihmiset ovat hämillään siitä, että pitääkö hautausmaan pysäköintiaikaa rajoittaa ja eikö läheisiään saa muistaa niin pitkään kuin itse haluaa?

Kirkkoherra Ari Tuhkanen ja kunnan va. tekninen johtaja Juha Oksanen muistuttavat, että pysäköintirajoitus koskee vain Aleksis Kiven tien varren pysäköintiä.

– Tällä aikarajoitteella halutaan estää parkkipaikan käyttö pitkäaikaispysäköintiin ja sitä kautta mahdollistaa vierailijoiden pysäköinti hautausmaalla, siunauskappelissa ja muissa Aleksis Kiven tien läheisyydessä olevissa kiinteistöissä. Seurakunnan hallinnoimilla pysäköintialueilla ei ole pysäköinnille aikarajaa. Kahden tunnin pysäköintiaika koskee ainoastaan kunnan hallinnoimia Aleksis Kiven tien suuntaisia, katualueella olevia pysäköintipaikkoja, Tuhkanen sanoo.

Tuhkasen ja Oksasen mukaan parkkialuetta on uusittu turvallisuussyistä. Päätöksen toimenpiteistä teki kunnan tekninen lautakunta.

– Katuosuudella ei ole aiemmin eroteltu parkkialuetta ja katualuetta toisistaan. Samoin katu tarvitsi korotetun suojatien alueella liikkuvien iltapäiväkerholaisten ja muiden kevyen liikenteen käyttäjien turvaksi, Oksanen sanoo.

Tuhkanen kertoo, että katualueen remontin suunnittelun yhteydessä seurakunta kunnosti siunauskappelin pysäköintialueen parantaen sen valaistusta, hulevesien kulkua ja tien pinnan kaatojen suuntaa. Samalla tie- ja parkkialue erotettiin toisistaan kivipaasilla eli pollareilla ja niiden väliin asennetuilla ketjuilla. Näin ajoreitti varsinaiselle pysäköintialueelle siunauskappelin eteen on erotettu tienvarsipysäköinnin alueesta.

Pappilantien puoleiselle, seurakunnan nuorisotalon ja hautausmaan väliin jäävälle alueelle valmistui puolestaan lisää pysäköintipaikkoja ja samalla korjattiin parkkipaikalta hautausmaalle vievät portaat.

– Nyt parkkipaikalta pääsee turvallisesti hautausmaalle rinteeseen rakennettujen kiviportaiden kautta. Ne korvaavat kulkureitillä aiemmin olleet puuportaat, joita ei talvella voitu pitää kunnossa niiden liukkaan materiaalin vuoksi.

– Koko hautausmaan alue on kirkonmäen lailla Museoviraston suojelema ja siitä johtuen myös pysäköintialueiden kunnostuksessa on pitänyt huomioida viraston kannanotot.

Joulunaika tuo runsaasti kävijöitä hautausmaalle

Lähestyvä joulunaika tuo hautausmaille tavallista viikonloppua enemmän kävijöitä.

Nurmijärven seurakunta toivoo vierailijoiden löytävän kunnostetuilta pysäköintialueilta sekä edelleen käytössä olevalta hautausmaan uuden puolen edustalla olevalta parkkipaikalta jokaiselle tilanteeseen sopivan paikan pysäköidä ja siirtyä turvallisesti hautausmaan puolelle.

Mikäli hautausmaan parkkipaikat lisäpaikoista huolimatta täyttyvät, voi auton jättää myös kirkon parkkipaikalle tai kirkonmäen taakse seurakuntakeskuksen eteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.